Feelgood Zapping: Στο νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων DAB+...

Feelgood Zapping: Στο νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων DAB+...
Προκήρυξη για τη Δημοπρασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής
Το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ προχώρησε στη δημοσίευση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων που ρυθμίζει το ψηφιακό ραδιόφωνο. Παράλληλα η ΕΕΤΤ προχώρησε στην ανακοίνωση δημοσίευσης του τεύχους προκήρυξης για τη δημοπρασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής και ελεύθερης λήψης…

Ανακοίνωση Δημοσίευσης Τεύχους Προκήρυξης για την Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης 
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανακοινώνει τη δημοσίευση του Τεύχους Προκήρυξης της Δημοπρασίας για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ραδιοφωνικής Ευρυεκπομπής Ελεύθερης Λήψης. Το Τεύχος Προκήρυξης είναι διαθέσιμο από το Διαδικτυακό τόπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, "www.eett.gr"

Η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής στη Δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 17-4-2018 και ώρα 10:00-11:00.

Τεύχος Προκήρυξης
  " Τεύχος Προκήρυξης"

Η δημοσίευση του Χάρτη Συχνοτήτων για την Επίγεια ψηφιακή ραδιοφωνική ευρυεκπομπή Ελεύθερης Λήψης
  " Η δημοσίευση του Χάρτη Συχνοτήτων για την Επίγεια ψηφιακή ραδιοφωνική ευρυεκπομπή Ελεύθερης Λήψης"

Feelgood Zapping: Στο νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων DAB+...

...
 Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ραδιοφωνικής Ευρυεκπομπής.
Την ανάγκη καθορισμού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής
- Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής. Ειδικότερα καθορίζονται οι ραδιοδίαυλοι ανά κέντρο εκπομπής, οι περιοχές απονομής, οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές εκπομπής που πρέπει να πληρούν οι πάροχοι δικτύου, οι περιορισμοί εκπομπής, στους οποίους υπόκεινται οι πάροχοι δικτύου και τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής, καθώς και η διαδικασία περιοδικού ελέγχου των παραπάνω περιορισμών εκπομπής.
- Σημείο εκπομπής: σημείο που προσδιορίζεται από γεωγραφικό στίγμα, πέριξ του οποίου δημιουργούνται εγκαταστάσεις εκπομπής επίγειου ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος.
- Επιτρεπτό κέντρο εκπομπής: γήπεδο ή οικόπεδο, πέριξ ή πλησίον ενός σημείου εκπομπής. Εντός του «επιτρεπτού κέντρου εκπομπής» εγκαθίστανται και λειτουργούν υποδομές, συνοδευτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εκπομπής επίγειου ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος. Για λόγους βελτίωσης της ραδιοκάλυψης, επιτρέπεται η απόκλιση μέχρι 500 μέτρα από τα οριζόμενα σημεία εκπομπής επί της ίδιας έκτασης (ενδεικτικά βουνοκορφή). Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης του δικτύου, τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής κατατάσσονται σε δύο (2) κατηγορίες (Α και Β).
- Πάροχος δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών (πάροχος): η επιχείρηση που συνιστά, λειτουργεί, ελέγχει ή διαθέτει δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
- Ραδιοδίαυλος: τμήμα του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων εύρους 7 MHz. Οι ραδιοδίαυλοι ορίζονται στο παράρτημα Ε'.
- Δίαυλος Πολυπλεξίας DAB+: τμήμα του ραδιοδιαύλου εύρους 1.75 MHz, που προορίζεται για την πολυπλεξία περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων και χαρακτηρίζεται με τον αριθμό του αντίστοιχου ραδιοδιαύλου συνοδευόμενο με ένα εκ των γραμμάτων Α, Β, C, D.
- Περιοχή Απονομής (allotment): γεωγραφική περιοχή εξυπηρέτησης που προσδιορίζεται από σύνολο γεωγραφικών σημείων εντός της οποίας χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι ραδιοδίαυλοι πολυπλεξίας DAB+ για παροχή ψηφιακής ευρυεκπομπής ραδιοφωνικού σήματος.
- Ενεργός ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύς (EIRP): το γινόμενο της ισχύος που τροφοδοτεί την κεραία επί το κέρδος της ως προς ισοτροπικό ακτινοβολητή, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
- Μονοσυχνικό δίκτυο (SFN): δίκτυο συγχρονισμένων σταθμών εκπομπής που εκπέμπουν σήματα που αντι- στοιχούν στον ίδιο δίαυλο πολυπλεξίας.
- Σταθμοί Συμπληρωματικής Κάλυψης (gap fillers): Οι σταθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την συμπληρωματική ραδιοκάλυψη ενός δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.
- Δίκτυο: το δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ραδιοφωνικού σήματος.
- Εύρος Δέσμης Ημίσειας Ισχύος (HPBW): το ελάχιστο γωνιακό άνοιγμα στο οριζόντιο επίπεδο, εντός του οποίου η ισχύς εκπομπής είναι έως 3 dΒ χαμηλότερη από τη μέγιστη.
- Στο παράρτημα Α΄ αναφέρονται οι ραδιοδίαυλοι και τα αντίστοιχα μονοσυχνικά δίκτυα (SFN), όπως αυτά διαρθρώνονται ανά την επικράτεια και καθορίζουν τη μέγιστη διαθεσιμότητα διαύλων πολυπλεξίας ανά περιοχή απονομής. Σημειώνεται ότι δύο εκ των διαθέσιμων διαύλων πολυπλεξίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη δικτύων εθνικής εμβέλειας (συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.).
- Στο Παράρτημα Β΄ αναφέρονται τα σημεία που οριοθετούν τις περιοχές απονομής (allotment) σύμφωνα με τις Τελικές Πράξεις της Περιοχικής Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Γενεύη 2006. Στο παράρτημα Γ' αναφέρονται τα μονοσυχνικά δίκτυα (SFN) όπως αυτά διαρθρώνονται ανά την επικράτεια και προσδιορίζονται τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής ανά μονοσυχνικά δίκτυο. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία πολυσυχνικών δικτύων (MFN) σε μια περιοχή απονομής.
- Στο Παράρτημα Δ' προσδιορίζονται τα στοιχεία των επιτρεπτών κέντρων εκπομπής, η μέγιστη ενεργός ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύς (EIRP), οι κατευθύνσεις ακτινοβολίας και το εύρος δέσμης ημίσειας ισχύος (HPBW) ανά επιτρεπτό κέντρο εκπομπής. Σε περίπτωση ομοιοκατευθυντικής ακτινοβολίας το αντίστοιχο πεδίο σημαίνεται με παύλα (-).
- Στο Παράρτημα Ε' περιλαμβάνεται Πίνακας με στοιχεία των ραδιοδιαύλων πολυπλεξίας DAB+ που χρησιμοποιούνται στην παρούσα απόφαση για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή ραδιοφωνικού σήματος.
- Στο Παράρτημα ΣΤ' παρατίθεται χάρτης της επικράτειας με την ραδιοκάλυψη από όλα τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής.
- Στο Παράρτημα Ζ' παρατίθενται οι Χάρτες ραδιοκάλυψης ανά περιοχή απονομής, καθώς και οι συστημικές τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν για τις προσομοιώσεις.
- Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας τα ως άνω Παραρτήματα Α΄-Ζ'.
- Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της Παρούσας εκδίδεται ηλεκτρονικό Παράρτημα Η' το οποίο θα περιλαμβάνει τις ραδιοκαλύψεις κάθε ενός Κέντρου Εκπομπής καθώς και τις συστημικές τεχνικές παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για τις προσομοιώσεις και το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
- Οι ονομασίες των περιοχών απονομής (allotment) αναφέρονται στην παρούσα απόφαση με λατινικούς χαρακτήρες, όπως είναι δηλωμένες στις Τελικές Πράξεις της Περιοχικής Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Γενεύη 2006.
 Γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά - Σταθμοί συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers) - Έλεγχοι των περιορισμών εκπομπής
Η βασική σχεδίαση του χάρτη αφορά σε συστημικές παραμέτρους σχεδίασης διαμόρφωση DQPSK, κωδικοποίηση FEC 1/2 και διάστημα φύλαξης (Guard Interval GI) τουλάχιστον 246 μs. Εφόσον οι τεχνικές προδιαγραφές εκπομπής που προσδιορίζονται στα Παραρτήματα Δ', Ε' και ΣΤ' της παρούσας δεν παραβιάζονται, ο πάροχος μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την τεχνολογία ανάπτυξης των δικτύων του.

Για την γεωγραφικά πληρέστερη και τεχνικά αρτιότερη ραδιοκάλυψη μονοσυχνικού δικτύου επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers), σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η επιλογή των σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers) πραγματοποιείται από τον πάροχο του δικτύου εφόσον δεν δημιουργούνται προβλήματα συγχρονισμού και παρεμβολών σε δίκτυα άλλων παροχών που λειτουργούν νόμιμα. Τα τεχνικά στοιχεία των σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers) δηλώνονται στην Ε.Ε.Τ.Τ. πριν την εγκατάσταση τους και λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο στους ραδιοδιαύλους που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει ο πάροχος στη συγκεκριμένη περιοχή απονομής σύμφωνα με το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που κατέχει.