«Δεν είναι σε γνώση του ΕΣΡ η πρακτική διακοπής σήματος στην περιφέρεια»

Νέα Ενημέρωση 21/02: Νίκος Παππάς: «Απάντηση στην ΕΙΤΗΣΕΕ ή στη DIGEA (το ίδιο είναι): 70 λόγοι αντιπαράθεσης και μία τεράστια γκάφα».
H Digea πρέπει να καταβάλλει στο κράτος την προβλεπόμενη δόση για τη χρήση συχνοτήτων ως πάροχος δικτύου ευρυεκπομπής…
Non Paper - Η απόφαση της Digea σχετικά με την πρόταση του MEGA...

Κίνδυνος για την τηλεοπτική αγορά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Digea...
«Στη διαμάχη μεταξύ Digea και MEGA για την απειλή του «μαύρου» στο κανάλι, λόγω του χρέους του τηλεοπτικού σταθμού (1 εκ.ευρώ) που δεν καταβάλλεται, παρενέβη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δια του αντιπροέδρου, Ροδόλφου Μορώνη. Όπως είπε ο κ. Μορώνης, η απόφαση της Digea να τιμωρήσει με υποβάθμιση σήματος το κανάλι είναι «απόφαση αυτοδικίας και είναι απαράδεκτη».…


«Δεν είναι σε γνώση του ΕΣΡ η πρακτική διακοπής σήματος στην περιφέρεια»
«Στη διαμάχη μεταξύ Digea και MEGA για την απειλή του «μαύρου» στο κανάλι, λόγω του χρέους του τηλεοπτικού σταθμού (1 εκ.ευρώ) που δεν καταβάλλεται, παρενέβη χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δια του αντιπροέδρου, Ροδόλφου Μορώνη. Όπως είπε ο κ. Μορώνης, η απόφαση της Digea να τιμωρήσει με υποβάθμιση σήματος το κανάλι είναι «απόφαση αυτοδικίας και είναι απαράδεκτη».
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι η Αρχή δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά, αλλά ότι αποτυπώνει την άποψη μεγάλου μέρους των μελών της, δήλωσε: «Η Digea -με διαδικασία που δεν είναι αδιαμφισβήτητη - έχει αναλάβει τη διαχείριση του φάσματος που διατίθεται για τις εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το γεγονός αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει το ποιος σταθμός μεταφέρεται και ποιος όχι και υπό ποιες συνθήκες. Οι αυτοδικίες, όποιας μορφής, είναι απαράδεκτες σε ευνομούμενο κράτος».
Ερωτηθείς ο Ρ. Μορώνης για το «μαύρο» που έχει πέσει από τη Digea σε δεκάδες τηλεοπτικούς σταθμούς στην περιφέρεια τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή δεν κατέβαλλαν το ενοίκιο, ως όφειλαν, για τη μεταφορά του σήματος τους, απάντησε ότι το ΕΣΡ «δεν έχει τέτοιου είδους καταγγελίες, δεν είναι σε γνώση μας αυτή η πρακτική». Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του κακού ενοικιαστή, ο οποίος δεν καταβάλλει το ενοίκιο επί μήνες και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού προχωρεί σε έξωση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μορώνης, είναι απαραίτητη απόφαση του δικαστηρίου.
avgi.gr

Νίκος Παππάς: «Απάντηση στην ΕΙΤΗΣΕΕ ή στη DIGEA (το ίδιο είναι): 70 λόγοι αντιπαράθεσης και μία τεράστια γκάφα».
«Απάντηση στην ΕΙΤΗΣΕΕ ή στη DIGEA (το ίδιο είναι), έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τονίζοντας: "Καλωσορίζουμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ίδια ψέματα και μια κορυφαία γκάφα. Καταρχήν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απάντηση στη χθεσινή μας δήλωση για τους εργαζόμενους του Mega δεν έρχεται από τον πάροχο δικτύου (DIGEA), στον οποίο απευθυνθήκαμε, αλλά από τους παρόχους περιεχομένου, δηλαδή τα κανάλια (ΕΙΤΗΣΕΕ)"…

"Και γιατί έγινε αυτό; Γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι ακριβώς! Απλά, έκαναν –προφανώς- λάθος στις σφραγίδες τους! Ας ξεκινήσουμε από αυτό, λοιπόν, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της υπόθεσης. Αυτό που δημιουργεί τις στρεβλώσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες. Ότι στην Ελλάδα, οι πάροχοι δικτύου είναι ταυτόχρονα και οι πάροχοι περιεχομένου. Κλειστό club και αεροπειρατεία με διαγωνισμό παρωδία. Από εκεί και πέρα, αξίζει να τονιστούν τα εξής: Είναι λογικό αυτοί, οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών, να επιτίθενται στην κυβέρνησή μας. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχουν 70 λόγους να το κάνουν. Γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και το τέλος χρήσης συχνοτήτων, που δεν εισέπρατταν οι προηγούμενοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), μπήκαν στο δημόσιο ταμείο 70 εκατ. ευρώ. Προφανώς θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση, που ξεχνά να καταλογίσει ψηφισμένους φόρους, να τους αφήνει να πορεύονται για ακόμη 27 χρόνια χωρίς άδειες. Και βεβαίως να πιέζει τραπεζίτες για να παίρνουν αυτοί δάνεια με αέρα. Όσον αφορά δε το απίστευτο επιχείρημα της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι η κυβέρνησή μας με το νομοθέτημα του Αυγούστου θα απέλυε 2.000 εργαζομένους, έχουμε να πούμε τα εξής: - Είναι από τις λίγες φορές που αναφέρεται ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων. Γιατί μέχρι τώρα ακούγαμε από τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων των σταθμών τους για 16.000 ή 8.000 εργαζομένους.
- Θέλουμε να τους παρακαλέσουμε: Να υποστηρίξουν δημόσια την πρόβλεψη του νόμου 4339/15 για την υποχρέωση των σταθμών να έχουν κατ’ ελάχιστο 400 εργαζόμενους. Ας το δεχτούν αυτό και ας συνεχίσουν να μας βρίζουν. Όσον αφορά την «πλατφόρμα» διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, πρέπει να πούμε ότι δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η τόσο έντονη δυσαρέσκειά τους. Η διαφημιστική αγορά έχει γκρίζες ζώνες. Μόνο όποιος επωφελείται από αυτές αντιδρά με τόσο πείσμα στην ηλεκτρονική «πλατφόρμα» για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου, η οποία εγγυάται τη διαφάνεια των συναλλαγών. Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, για την οποία βιάστηκαν να πανηγυρίσουν, υπογραμμίζει ότι οι σταθμοί τους είναι παράνομοι, αφού λειτουργούν χωρίς άδεια. Αδειοδότηση θα γίνει και τίμημα θα υπάρξει. Μέχρι τότε ας αποδείξουν ότι έστω και ένα από τα δάκρυα που έχυναν για τους εργαζόμενους δεν ήταν κροκοδείλιο. Τους τρόπους τους γνωρίζουν".


H Digea πρέπει να καταβάλλει στο κράτος την προβλεπόμενη δόση για τη χρήση συχνοτήτων ως πάροχος δικτύου ευρυεκπομπής…

"Το NON PAPER της Digea (πάροχος δικτύου ευρυεκπομπής ιδιωτικών καναλιών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης), παρουσιάζει την δική της εκδοχή με ένα ιστορικό εξελίξεων που έχουν προηγηθεί μέχρι και την υποβάθμιση του σήματος του Mega στις οθόνες μας", ενώ έχει προηγηθεί και το "Σποτ απάντηση του Mega"…
...
"Σποτ απάντηση του Mega...: Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν ένα κανάλι λιγότερο... και αυτοί δεν είναι οι τηλεθεατές"...




...
Νέα Ενημέρωση 15/02: Non Paper - Η απόφαση της Digea σχετικά με την πρόταση του MEGA
Η διοίκηση του Mega την περασμένη Παρασκευή, κυριολεκτικά «στο παρά πέντε», κατέθεσε στη Digea πρόταση αποπληρωμής των οφειλών του σταθμού. Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν περιελάμβανε τη σύμφωνη γνώμη και δέσμευση των δανειστριών τραπεζών οι οποίες διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού, ενώ παράλληλα, δεν προέβλεπε αποπληρωμή της οφειλής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Η Digea, ενεργώντας πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και του συνόλου των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της, δεν μπορεί να κάνει δεκτή την πρόταση της διοίκησης του Mega εξαιτίας των κατωτέρω:
 1. Της δεσμεύσεως των εσόδων του Mega από τους πιστωτές του, η οποία πρακτικά αφαιρεί από την εταιρεία τη δυνατότητα πληρωμών,
2. Της παραδοχής και από το ίδιο το Mega, ότι δεν έχει τη δυνατότητα διαχείρισης των εσόδων του σταθμού,
3. Της έλλειψης δέσμευσης εκ μέρους του Mega προς καταβολή των ποσών που οφείλει στην Digea. Παρά του ότι, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος εννέα περίπου μηνών, το οικονομικό πρόβλημα του Mega είναι διαρκές και δεν μπορεί να θεωρηθεί προσωρινό, η Digea του έδωσε τη δυνατότητα να προσκομίσει πρόταση διακανονισμού στην οποία θα περιλαμβάνονταν οι κάτωθι προϋποθέσεις:
• δέσμευση για συγκεκριμένες καταβολές και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος,
• οι δανείστριες Τράπεζες του Mega θα συναινούσαν στην εκ μέρους του πρόταση και θα επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων του για την αποπληρωμή των οφειλών προς την Digea, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η όποια πρόταση εκ μέρους του αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό η Digea ενημέρωσε το Mega ότι την Πέμπτη 16/02/2017 θα προχωρήσει στα προβλεπόμενα, από τη μεταξύ τους σύμβαση παροχής υπηρεσιών, μέτρα.
...

Νέα Ενημέρωση 15/02: NON PAPER της Digea

NON PAPER - Κίνδυνος για την τηλεοπτική αγορά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Digea και κατ’ επέκταση του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν μέσω αυτής

Η Digea έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο επικοινωνίας και ανοχής σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και πλέον τίθεται θέμα για την ομαλή λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς.
Η Digea βάσει της άδειας λειτουργίας της οφείλει να έχει ίση μεταχείριση προς το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση ενός από αυτά θα δημιουργούσε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά.
Η καταβολή αντιτίμου από όλα τα κανάλια (και ειδικά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της Digea, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητά της.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα απέναντι και στο ίδιο το κράτος
Η ρευστότητα της Digea με τη σειρά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Την τρέχουσα περίοδο η Digea, πρέπει να καταβάλλει στο κράτος την προβλεπόμενη από τη σύμβασή της δόση για τη χρήση των συχνοτήτων ως πάροχος δικτύου ευρυεκπομπής, διαφορετικά τίθεται θέμα για τη λειτουργία της και κατ’ επέκταση για τη λειτουργία όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

«Τελεσίγραφο» από τις δανείστριες Τράπεζες της Digea
Οι δανείστριες Τράπεζες της Digea έχουν ειδοποιήσει την εταιρεία ότι λόγω του Mega κινδυνεύει με καταγγελία το δικό της ομολογιακό δάνειο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία της. 

Κίνδυνος δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού που απειλεί τους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών
Στην παρούσα φάση και εάν η εταιρεία συνεχίσει να ανέχεται την μη αποπληρωμή της οφειλής του Mega, θα βρεθεί στη λίαν επικίνδυνη θέση να υποθάλπει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των υπολοίπων πελατών της. Διότι δίνει τη δυνατότητα στο Mega να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και να απορροφά μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, χωρίς να αποπληρώνει τις οφειλές του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι είναι συνεπείς.
Επιπλέον, εάν γίνει αποδεκτή η πρακτική του Mega, η Digea «ανοίγει την πόρτα» και στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς -οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι συνεπείς- να δημιουργήσουν οφειλές, κάτι που θα οδηγήσει την εταιρεία σε οικονομική ασφυξία.

Όπως γίνεται κατανοητό  η Digea είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στα προβλεπόμενα μέτρα από τη μεταξύ των μερών σύμβασης παροχής υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της και προστατεύοντας εμμέσως με τον τρόπο αυτό, τους χιλιάδες εργαζομένους αλλά και τις επιχειρήσεις όλων των υπόλοιπων σταθμών των οποίων οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο για την εκπομπή τους.