Digea: "Απαντήσεις από τη σύντομη μελέτη Μιχάλη Μπλέτσα για τον αριθμό και την χωρητικότητα των πολυπλεκτών ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής"…

Απαντήσεις προσπαθεί να δώσει η σύντομη μελέτη Μιχάλη Μπλέτσα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Digea, σχετικά με την χωρητικότητα του δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής DTT (υπό το πρίσμα της μελλοντικής απόδοσης του 2ου ψηφιακού μερίσματος), ως αναφορά (1) το μέγιστο αριθμό πολυπλεκτών εθνικής εμβέλειας που θα πρέπει να προβλέπει ο νέος χάρτης συχνοτήτων και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τη πολιτεία (κατά τη διαδικασία καταχώρησης διαύλων στην ITU σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες)… Αλλά και (2) τον μέγιστο αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής και απλής ευκρίνειας που μπορεί να μεταφέρει ένας πολυπλέκτης σήμερα με την υφιστάμενη τεχνολογία εκπομπής DVB-T/ Mpeg-4, καθώς και με τις επερχόμενες τεχνολογίες εκπομπής DVB-T2 και συμπίεσης HEVC;

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, εξετάζετε η υφιστάμενη κατάσταση (καθώς και η διεθνή πρακτική), τονίζοντας ότι ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα πρέπει να προβλέπει ένα ελάχιστο αριθμό 6 πολυπλεκτών (διαύλων) ανά μονοσυχνικό δίκτυο (SFN) . Οι οποίοι εν δυνάμει θα κατανέμονται σε 5 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και 1 ή 2 περιφερειακής για την πλειοψηφία των μονοσυχνικών δικτύων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από την ITU διαδικασίες καταχώρησης διαύλων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα ένας πολυπλέκτης DVB-­T εκπέμπει σύμφωνα με τον ισχύοντα χάρτη συχνοτήτων και μπορεί εν δυνάμει να υποστηρίξει 4 με 5 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 10 με 12 απλής (SD). Ενώ μετά την μετάβαση στο πρότυπο εκπομπής DVB­-T2 (με υποθετική παρόμοια ραδιοκάλυψη), θα υποστηρίζονται εν δυνάμει 6 με 7 προγράμματα HD ή 16 με 18 SD. Στις περισσότερες χώρες η μετάβαση αυτή συνδυάζετε με την κωδικοποίηση/συμπίεση HEVC (π.χ. η πρόσφατη 2η φάση επίγειας ψηφιακής μετάβασης στη Γερμανία), η οποία μπορεί εν δυνάμει να επιτρέψει την μετάδοση 10 προγραμμάτων HD ανά πολυπλέκτη…
Λόγω της μελλοντικής υποχρέωσης της εκποίησης της ζώνης των 700 MHz (η απόδοση της μέχρι τον Ιούνιο του 2020 στις κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες), ο υφιστάμενος Χάρτης Συχνοτήτων (ΦΕΚ 2704/Β/5­10­2012) θα χρειαστεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ενώ θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού κάποιων από τα μονοσυχνικά δίκτυα (SFN). Με βάση τον ισχύοντα χάρτη, ένας στόχος για ένα ελάχιστο αριθμό 6 πολυπλεκτών ανά SFN είναι επιβεβλημένος και επιτεύξιμος. Μια κατανομή 5 + 1 ή 5 + 2 για τις περιφερειακές ζώνες (με μεγάλο αριθμό τοπικών προγραμμάτων), αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης. Σημαντικό ρόλο στην επικαιροποίηση του χάρτη, θα πρέπει να παίξει η μετάβαση στην τεχνολογία DVB­-T2. Η τεχνολογία αυτή εκτός από μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης ανά πολυπλέκτη, επιτρέπει μεγαλύτερη ακτίνα συγχρονισμού των SFN, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό τους. Το μεταβατικό διάστημα μέχρι την απόδοση του 2ου ψηφιακού μερίσματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή μετάβαση προς το πρότυπο DVB-­T2 με χρήση των διαύλων του 2ου μερίσματος για παράλληλη εκπομπή σε DVB-­T και DVB-­T2. Το 2ο ψηφιακό μέρισμα κάνει επιτακτική την στενή συνεργασία μεταξύ των παρόχων δικτύου και την από κοινού χρήση των πολυπλεκτών, έτσι ώστε να επιτευκτεί βέλτιστη εκμετάλευση του διαθέσιμου φάσματος
Αναλυτικά διαβάστε τη σύντομη μελέτη Μιχάλη Μπλέτσα (επιστήμονα ερευνητή της πληροφορικής και διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του Massachusetts Institute of Technology.), που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Digea…