Χρἠστος Σπίρτζης στην εφημερίδα «Παραγωγή»: "Οι πλειοδότες θα λάβουν άδεια για τηλεοπτικούς σταθμούς και θα αποδίδουν επιτέλους έσοδα στο κράτος"…

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρἠστος Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα «Παραγωγή» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα. Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ μίλησε για το νέο τηλεοπτικό τοπίο που πρόκειται να διαμορφωθεί μετά το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες...

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Παραγωγή» 
 Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρἠστος Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα «Παραγωγή» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα. Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ μίλησε για το νέο τηλεοπτικό τοπίο που πρόκειται να διαμορφωθεί μετά το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς και στον τομέα των δημοσίων έργων.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε μιλήσει πολλές φορές προεκλογικά για τη διαπλοκή ως σύστημα διεφθαρμένης εξουσίας στη χώρα, ή για αλισβερίσι δεκαετιών. Μόλις το περασμένο Σάββατο και η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Νόμος για τα κανάλια τα θωρακίζει από γενεσιουργούς παράγοντες διαπλοκής και ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι οι «βαρωνίες» των media, όπως διαμορφώθηκαν τα περασμένα χρόνια, θα συνεχίσουν να προστατεύονται. Εξηγείστε τις θέσεις σας.



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν προβλέπεται να γίνει ανοιχτός δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός από μηδενική βάση με όλους τους ελέγχους, με διαφάνεια και με ίδιους όρους, για όλους τους συμμετέχοντες, προφανώς δεν υπάρχει καμιά προστασία, για κανένα. Οι πλειοδότες θα λάβουν άδεια για τηλεοπτικούς σταθμούς και θα αποδίδουν επιτέλους έσοδα στο κράτος. Δεν θα υπάρχει, επομένως, καμιά διαπραγμάτευση μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της εκάστοτε Κυβέρνησης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς για το τι θα γίνει με τις προσωρινές άδειες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανάλια και δημόσια έργα, κανάλια και τεράστιες ποσότητες κρατικού χρήματος με διάφορες δικαιολογίες και με ένα σύστημα δήθεν δημοσκοπήσεων και δήθεν τηλεθεάσεων ήταν πραγματικότητα από το 1989 ως σήμερα ή μήπως είναι συκοφαντίες κατά των αρίστων που επικράτησαν αυτά τα χρόνια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γνωστό ότι για δεκαετίες η πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών έχουν οικονομικά ελλείμματα, δηλαδή δεν είναι οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις . Για τον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη τίθενται τα ερωτήματα: γιατί οι επιχειρηματίες κρατούν αυτές τις ζημιογόνες δραστηριότητες για χρόνια και από πού καλύπτονται οι ζημιές τους;
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι υπήρξε υψηλός δανεισμός, αμφιβόλων εγγυήσεων. Μάλιστα, σε χρονικές περιόδους που υγιείς επιχειρήσεις και πολίτες δεν μπορούσαν να λάβουν ούτε δάνειο ούτε εγγυητική επιστολή. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των μετόχων των τηλεοπτικών σταθμών συμμετέχει σε εταιρείες που έχουν δημόσιες συμβάσεις, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Συνοψίζοντας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που διαμόρφωναν την κοινή γνώμη, που μπορούσαν, κατά τη λαϊκή έκφραση «να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις», να στοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα, είχαν προσωρινές άδειες, είχαν οικονομικές ζημιές και μετόχους με εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις.
Στο παρελθόν επιχειρήθηκαν κι άλλες προσπάθειες, όπως ο Νόμος του Βασικού Μετόχου του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Τινάχτηκε στον αέρα, μιας και το οικονομικό σύστημα της χώρας, με τη βοήθεια των Βρυξελλών και μέρους του πολιτικού συστήματος, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή του. Αυτά δεν είναι πρακτικές άριστων, αλλά αορίστων διαδικασιών και ανύπαρκτων ελέγχων.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής...