Τι είπαν "ΕΡΤ, DIGEA, ΕΙΤΗΣΕΕ και Περιφερειακά Κανάλια" για το Σχέδιο Νόμου για την Αδειοδότηση Παρόχων Προγράμματος...

Τι είπαν "ΕΡΤ, DIGEA, ΕΙΤΗΣΕΕ και Περιφερειακά Κανάλια" για το Σχέδιο Νόμου για την Αδειοδότηση Παρόχων Προγράμματος...



Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ –ΝΕΤ Α.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας. Δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ζητήματα δικτύων αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό το προσωπικό θα είναι επαρκές στη νέα εταιρεία. Αναφορικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού για το ψηφιακό σήμα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από το ενοίκιο στην DIGEA ρωτώντας αν ο εξοπλισμός αυτός θα πάει στη νέα εταιρεία.


Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στ η μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της ΕΕ. Κάνοντας αναφορά στον διαγωνισμό παρόχων δήλωσε ότι ο διαγωνισμός ήταν διαφανής και λειτουργικός, ενώ είπε ότι για τους πολυπλέκτες μόνο η DIGEA κέρδισε τον διαγωνισμό καθώς ήταν η μόνη και δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι. Η Πολιτεία συνέχισε, ζήτησε από την DIGEA να αναλάβει το δίκτυο και για τους περιφερειακούς σταθμούς, και αυτό έγινε, καθώς υπήρχε περιορισμός χρόνου, χωρίς η εταιρεία να φέρει ευθύνη. Επίσης, είπε ότι η DIGEA δεν έχει δικαίωμα επιλογής παρόχου περιεχομένου και δεν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης. Όσον αφορά την ΕΡΤ είπε ότι δεν κατόρθωσε να έχει ετοιμότητα για τους πολυπλέκτες της και έτσι απευθύνθηκε στην DIGEA για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ είπε ότι χρειάζεται μόνο έναν πολυπλέκτη που κοστίζει 440.000 ευρώ /μήνα. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ σημείωσε, ότι ζήτησε μικρή έκπτωση πράγμα το οποίο έγινε σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Χαρακτήρισε την απόφαση δημιουργίας ανταγωνιστικού φορεά συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με αλλαγή της τότε οικονομοτεχνικής μελέτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, για την δυνατότητα αλλαγής πολυπλέκτη από τον υπουργό συνιστά και αυτό αλλαγής των όρων.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Σταθμών Τηλεοπτικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος είπε ότι Ένωση (ΕΙΤΗΣΕΕ) θέλει να τακτοποιηθεί το τηλεοπτικό περιβάλλον, και συμφωνεί απόλυτα με το έγγραφο του ΕΣΡ. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι πλέον το κανάλι είναι ο πάροχος, δηλαδή η DIGEA ή ο νέος φορέας της ΕΡΤ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους. Αυτό που περιγράφει ο νόμος είπε, δεν αφορά τους παρόχους του φάσματος. Τεχνολογικά είπε, ότι η λήψη μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, το ζήτημα είναι το πώς διανέμεται το περιεχόμενο. Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ενιαία και όχι μόνο για τον πάροχο, σημείωσε. Η ΕΙΤΗΣΕΕ κλείνοντας είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς και υπάρχουν θέματα ισονομίας.

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ) δήλωσε ότι όσοι επωφελήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι πανελλήνιοι σταθμοί και δυο τρία άλλα κανάλια, και όχι η Περιφέρεια. Αφήνοντας αιχμές για τον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Πανταζόπουλος σημείωσε ότι φωτογραφικά αποδόθηκε στην DIGEA με δυσβάχτατο κόστος συχνοτήτων για τους περιφερειακούς σταθμούς. Χαρακτήρισε ορθό την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε. για να τελειώσει το μονοπώλιο της DIGEA. Πρότεινε επίσης την ΕΛΣΤΑΤ για τις τηλεοπτικές μετρήσεις για να μειωθεί το κόστος προς τους ιδιώτες. Δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα media shops που προάγουν τη διαπλοκή μοιράζοντας όπως κρίνουν τη διαφημιστική πίτα. Το νομοσχέδιο, είπε κλείνοντας, αν ψηφιστεί ως έχει, θα είναι το τέλος της Περιφέρειας.
Ο Αντώνης Δημητρίου πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν εκπροσωπεί τους καναλάρχες, τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των τελευταίων ετών, αλλά μικρές επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας, και το καθαρό πρόσωπο της ενημέρωσης. Οι 80 περιφερειακοί σταθμοί είπε, ότι όσο μειώνονται θα έχουν πρόβλημα με την DIGEA, η οποία λαμβάνει τεράστια ποσά. Ζήτησε διαχωρισμό των πανελλήνιων σταθμών και των περιφερειακών καθώς τα μεγέθη δεν είναι ίδια με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό τους ενώ έκανε αναφορά στο μέλλον των σταθμών στη Θράκη που δέχονται κρούσεις από Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής Ηρακλής Κασσανδράκης δήλωσε ότι όσον αφορά τη δημοπράτηση των συχνοτήτων είναι θέμα ξεπερασμένο, αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο κόστος της DIGEA. Επίσης, δεν υπάρχει γνώση του αριθμού των αδειών, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη μοριοδότηση.
(efsyn.gr)