Ανοιχτή ΕΡΤ από την EBU...

50 διευθυντές δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων – μελών της EBU συνιστούν ανοιχτή ΕΡΤ...
Εμείς, οι Γενικοί Διευθυντές των Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης – ΕΒU- , εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την πράξη της Ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική πράξη της Ελληνικής κυβέρνησης υπονομεύει την ύπαρξη των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο, καλούμε τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, επιτρέποντας στην ΕΡΤ να ξαναεκπέμψει στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε ολόψυχα την ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλε ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της EBU στις 11 Ιουνίου 2013»
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου και της Γενικής Διευθύντριας της EBU στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ...

«Η ΕΡΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΚΠΕΜΨΕΙ! Με την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ , πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ που παραχώρησαν ο πρόεδρος της EBU (European Broadcasting Corporation) κ. Jean-Paul Philippot και η γενική Διευθύντρια του Οργανισμού κυρία Ingrid Deltenre.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ, ο κ. Philippot, αφού μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης από 50 διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών φορέων – μελών της EBU....
, τόνισε ότι το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη δημοκρατία, την πολυφωνία και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για την επιτυχία και ο στόχος μας είναι να επανέλθει το σήμα της ΕΡΤ στον αέρα». Ο κ. Philippot υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ τίθεται μείζον ζήτημα για την ελευθερία του λόγου...

Ακόμη, χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως την πιο σοβαρή επένδυση στον πολιτισμό, ο οποίος βάλλεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Philippot είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες στους οποίους θα θέσει το ζήτημα της άμεσης ανάκλησης της κυβερνητικής απόφασης και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Όπως τόνισε, η EBU θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό. Ο πρόεδρος της EBU είπε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να προστατευθεί ό,τι έχει χτισθεί στο παρελθόν και να διασφαλισθεί το μέλλον της ΕΡΤ ώστε να καταστεί ένας οργανισμός ανεξάρτητος, διαφανής, πλουραλιστικός, στιβαρός στη βάση και στη διοίκηση και υγιής οικονομικά, βασισμένος στην πείρα των εργαζομένων της. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Jean-Paul Philippot και η κυρία Ingrid Deltenre ανέλυσαν διεξοδικά τις προθέσεις της EBU και τις κινήσεις της για την επίλυση του προβλήματος.


Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεών τους είναι τα εξής:
Η EBU ήταν ενήμερη για πιθανά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΕΡΤ, κάτι που διαφαινόταν από τις σύντομες θητείες τεχνικών διευθυντών, σε καμία όμως περίπτωση δεν γνώριζε τίποτε για το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση
  Είναι η πρώτη φορά που η EBU συναντάται με κυβερνητικά στελέχη, που εποπτεύουν έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Είναι επίσης η πρώτη φορά στα 50 και πλέον χρόνια ύπαρξης του οργανισμού που κλείνει με αυτόν τον μοναδικά βίαιο τρόπο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μετά από κυβερνητική εντολή. Όπως είπε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια της EBU κα Ingrid Deltenre , «Aυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απίστευτο, το να κοπεί δηλαδή το σήμα και δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά από καταβολής EBU. Εγώ δεν έχω προσωπική γνώμη για το τι συνέβαινε στην ΕΡΤ - κανείς οργανισμός δεν είναι τέλειος- πρέπει όμως να φανεί στην Ευρώπη ότι ένας φορέας που επενδύει στον πολιτισμό, τις συμπαραγωγές, την ενημέρωση μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω και την ιδιωτική τηλεόραση. Αυτές είναι οι ιδέες της δημοκρατίας και του πολιτισμού που υπερασπιζόμαστε».

  Τονίζεται πως η EBU δεν είναι πολιτικός οργανισμός, ο ρόλος της όμως είναι να υποστηρίζει τα μέλη της προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιοτική εκπομπή των δημοσίων φορέων, δίνοντας διοικητικές συμβουλές και τεχνολογική υποστήριξη.
  Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει, κάθε προηγούμενο, είναι βαθιά αντιεπαγγελματικό, υπάρχουν συμπαραγωγές και αθλητικά προγράμματα που μένουν εκκρεμή. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς μπορείς να κλείνεις έναν οργανισμό με τέτοιες υποχρεώσεις. Ακόμα κι αν είχε χρεωκοπήσει – και φυσικά αυτό δεν συμβαίνει στην ΕΡΤ – η κυβέρνηση έπρεπε να προνοήσει για την αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
  Λέξη-κλειδί είναι οι συμπαραγωγές, ο καλύτερος τρόπος για να προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός στην Ευρώπη, αυτό υπερασπίζεται η Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτή η ποικιλία των πολιτισμών εμπλουτίζεται καθημερινά από τις συμπράξεις της ΕΡΤ.
  Δεν τίθεται θέμα για πιθανές νομικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε λόγω της βοήθειας που παρέχουμε στην ΕΡΤ, η οποία είναι μέλος μας. Είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιο ενδεχόμενο και έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε την ΕΡΤ.
  Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ , ιδρυτικό μέλος της EBU είναι σύντροφός μας. Κανένας φορέας δεν είναι τέλειος, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ποιες θα είναι οι κοινές αξίες της EBU και μιλάμε με κάθε φορέα για το πώς θα κινηθούν τα μέλη μας σε αυτήν την κατεύθυνση
  Σας διαβεβαιώ ότι μεγάλοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σε όλη την Ευρώπη απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό. Για παράδειγμα η βαυαρική τηλεόραση, που απευθύνεται σε μια τηλεοπτική αγορά ανάλογη της ελληνικής, απασχολεί 5.000 υπαλλήλους.
  Συνεργαζόμαστε με ΜΜΕ, όχι με κυβερνήσεις. Μόλις πριν από μία εβδομάδα συνομιλούσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ για ανταλλαγές εμπειριών και προγραμμάτων και ετοιμάζαμε δράσεις ενίσχυσης της ΕΡΤ σε επίπεδο καλύτερων πρακτικών.
  Την Τετάρτη ο κ, Μπαρόζο δήλωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τα δημόσια ΜΜΕ στην Ευρώπη.
  Τις συνέπειες της κρίσης τις αντιμετωπίζουν όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης, οι οποίοι προχωρούν σε μέτρα εξυγίανσης. Υπάρχει όμως αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της EBU, όπως σήμερα που παρέχουμε συχνότητα στην ΕΡΤ.

  Η σημερινή συνέντευξη μεταδίδεται από όλα μας τα μέλη, είναι ο τρόπος που έχουμε για να ενημερωνόμαστε άμεσα για το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα.

ERT MUST BE RESTORED TO AIR!
“We, as Directors General of Europe’s public broadcasters, express our profound dismay at the action taken by the Greek Government on Tuesday, 11 June in shutting down ERT with immediate effect. This undemocratic and unprofessional action of the Greek government undermines the existence of public service media in Greece and its independence from the government. For that reason, we strongly urge the Greek Prime Minister to immediately reverse this decision, allowing ERT to go back on the air in Greece and we wholeheartedly support the open letter sent by the EBU President and Director General on 11 June 2013.»