5 ευρωπαϊκές χώρες αθετούν τη προθεσμία επίγειας ψηφιακής μετάβασης και Switch-off...

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τη προθεσμία για την επίγεια ψηφιακή μετάβαση τηλεορασης και Switch-off, εως το Δεκέμβριο του 2012. Ανάμεσα τους και η χώρα μας...
Οι Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβακική Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν τη διαδικασία το 2012, πράγμα που σημαίνει πως 22 κράτη μέλη της ΕΕ προέβησαν στη μετάβαση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.

Κροατία, Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάργηση των αναλογικών εκπομπών, ανεβάζοντας το σύνολο σε 26 χώρες από τις 39 που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Το Switch-off θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε Ελλάδα (με καμία κυβέρνηση!!!), Πολωνία και Βουλγαρία το 2013, με την Ουγγαρία να το πραγματοποιεί μεταξύ 2013-2014, μαζί με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αλβανία, Ρουμανία, Ρωσία, Μαυροβούνιο και Τουρκία έχουν προγραμματίσει να την ολοκληρώσουν το 2015.

Η προθεσμία λήγει οριστικά τον Ιούνιο του 2015, όπως προβλέπει η συμφωνία GE-06 της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Το παρατηρητήριο ισχυρίζεται πως υπάρχει ήδη αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας (HDTV) στις DTT πλατφόρμες. Χαρακτηριστικά, στο τέλος του 2009, η HDTV ήταν διαθέσιμη μόλις σε 2 χώρες (Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ στο τέλος του 2012 υπήρχαν HD κανάλια στις DTT πλατφόρμες 22 ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθυμίζουμε πως μόνο στη Γαλλία, λανσαρίστηκαν 6 νέα free-to-air HD κανάλια στα τέλη του 2012.

ΠΗΓΗ: Broadband TV news - ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ