Χάρτης Ραδιοσυχνοτήτων: Μία υπόθεση για γέλια `η για κλάματα...

Είναι να απορείς, να κλαίς, αλλά και να γελάς με όλα όσα συνέβησαν επί θητείας κου. Δημήτρη Ρέππα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι πρώτες ελπίδες για να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση γεννήθηκαν όταν τελικώς έγινε η επιλογή εκείνων των σοβαρών ανθρώπων που θα αναλάμβαναν την εκ νέου δημιουργία Χάρτη Ραδιοφάσματος (σας θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.), της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών, με Διευθυντή τον Καθηγητή κο. Φίλιππο Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και τον Καθηγητή Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων κο. Αθανάσιο Κανάτα).
Όμως οι Νομικοί Σύμβουλοι του νέου Υπουργού, κου. Ιωάννη Ραγκούση, αναφέρουν πρόβλημα με τη εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία (κατέβηκαν δύο προτάσεις αντί για τρείς). Κάποιοι ίσως να σκέπτονται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ένας αριθμός Σταθμών που θα κοπούν από την τελική διαγωνιστική διαδικασία, να προσφύγει στο Σ.τ.Ε. υποστηρίζοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή της ομάδας που έφτιαξε τον Χάρτη δεν ήταν η σωστή, μαζί με πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός καναλιών στην χώρα μας καθορίζεται από ένα άλλο Υπουργείο (Επικρατείας), χωρίς να έχουμε σαφείς ενδείξεις των προθέσεων του Υπουργού, κου. Ηλία Μόσιαλου. Χωρίς αυτόν τον αριθμό δεν μπορεί να υπάρξει Χάρτης Ραδιοφάσματος…

Ας δούμε όμως όλα τα αρνητικά που απορρέουν από μία ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού και νέα προκήρυξη του:

Α) Καθυστέρηση της ψηφιακής μετάβασης από έλλειψη Χάρτη Ραδιοφάσματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κανάλια, ως προς τη λειτουργία τους, τις επενδύσεις τους και τα έσοδα τους…

Β) Θα γίνουμε παγκοσμίως περίγελος, για μία ακόμη φορά, μετά την “πτώχευση” μας, ηθική (με λαμόγια που έφαγαν και δεν τιμωρήθηκαν από τον παλιό εκείνον καλό Νόμο του νυν Υπουργού Οικονομικών, κου. Ευάγγελου Βενιζέλου και όχι μόνον) και οικονομική (με παραπαίον Κράτος, αλλά και Πολίτες που έρχονται στα όρια επανάστασης), αφού δύσκολα θα προλάβουμε το deadline τον Ιούνιο του 2015 και πιθανολογούμε ότι θα τιναχτούν στον αέρα οι διακρατικές συμφωνίες, αλλά και όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε στην ITU.

Γ) Σίγουρα θα πρέπει να διαγραφούν από τα έσοδα του προϋπολογισμού για τα έτη 2012 (100.000.000€) και 2013 (200.000.000€) έσοδα από Ραδιοφάσμα και Ψηφιακό Μέρισμα, αφού αυτά θα προέκυπταν μόνον αν προχωρούσαν οι τελικές διαγωνιστικές διαδικασίες…

Κύριοι του ΥΜΕΔ, αν κάτι δεν σας πάει καλά Νομικά, τότε προχωρήστε άμεσα την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με express διαδικασίες και τρέξτε άμεσα τις προβλεπόμενες διεργασίες. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα, ακόμη. Αν πάλι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, προχωρήστε άμεσα στην ανάθεση του έργου στους ανθρώπους που κέρδισαν τον διαγωνισμό και επιταχύνετε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες, που είναι αρκετές.

Κείμενο-Παρέμβαση Του Ανδρέα Τζανάκου
radiotvlink.gr