Ο απολογισμός των δράσεων της νέας διοίκησης της ΕΡΤ και οι νέες εκπομπές…

Ο απολογισμός των δράσεων της ΕΡΤ από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ Λάμπη Ταγματάρχη σε σημερινή συνέντευξη τύπου…

• Ολοκληρώνεται το νέο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) και το νέο Οργανόγραμμα της εταιρείας.
• Πλεονασματικά αποτελέσματα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, στη χρήση του οικονομικού έτους 2010 με αποτέλεσμα τον περιορισμό του συσσωρευμένου χρέους από τα 118 εκατομμύρια στα 88 εκατομμύρια €.
Ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής. Ήδη καλύπτεται το 70% του πληθυσμού της χώρας.
• Εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα, της πιλοτικής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (HD) με ελεύθερο για τον τηλεθεατή σήμα.
Ενοποίηση ψηφιακών καναλιών ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+ με μεγάλη εξοικονόμηση του λειτουργικού τους κόστους.
• Δημιουργία του θεσμού «Συνήγορος του Τηλεθεατή».
Αναμόρφωση του διαδικτυακού τόπου (website) της ΕΡΤ με δυνατότητα παρακολούθησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης αναλαμβάνει τη θέση του Συνήγορου του Τηλεθεατή της ΕΡΤ Α.Ε , όπως ανακοίνωσε σήμερα ( Τετάρτη 18 Μαΐου ) ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λάμπης Ταγματάρχης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε έναν απολογισμό από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα Ο πρώτος Συνήγορος του Τηλεθεατή θα έχει στη διάθεσή του ειδικό χώρο στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ, μέσω του οποίου θα ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και των πολιτών. Ακόμη, ο κ. Ταγματάρχης διευκρίνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο Συνήγορος του Τηλεθεατή να εμφανίζεται μια φορά το μήνα και στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ αναφερόμενος στη διοικητική αναδιάρθρωση της εταιρείας, δήλωσε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα (business plan) ολοκληρώνεται και θα δοθεί σε διαβούλευση στα διευθυντικά στελέχη και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Όσον αφορά το οργανόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η επεξεργασία του έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της διοίκησης και έχει ήδη δοθεί σε διαβούλευση στους γενικούς διευθυντές και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Ο κ. Ταγματάρχης τόνισε ότι η ΕΡΤ είχε πλεονασματικά αποτελέσματα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στη χρήση του οικονομικού έτους 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση του συσσωρεμένου χρέους από τα 118 εκατομμύρια στα 88 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι επιλογές διευθυντικών στελεχών γίνονται πλέον με διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν τη συμμετοχή σε αυτές όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ που έχουν τα κατάλληλα προσόντα.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από την ΕΡΤ, τόνισε ότι ήδη καλύπτεται το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή –για πρώτη φορά στη χώρα μας- της πιλοτικής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων μεγάλου ενδιαφέροντος σε υψηλή ευκρίνεια (ERT HD) και επεσήμανε ότι με την ενοποίηση των ψηφιακών καναλιών ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+, προέκυψε μεγάλη εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους για την εταιρεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ παρουσίασε τις νέες εκπομπές που εντάχθηκαν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ1, τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση διαθέτει πλέον ανανεωμένο πολύωρο ζωντανό πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι ενόψει της νέας τηλεοπτικής περιόδου αξιολογούνται όλες οι εκπομπές, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα παραμείνουν στο νέο πρόγραμμα. Όσον αφορά στις σειρές μυθοπλασίας, είπε ότι τα σενάρια που έχουν προκριθεί αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή, και σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Προσέθεσε ακόμη ότι στα σχέδια της διοίκησης είναι και η ένταξη στο πρόγραμμα παιδικών εκπομπών, ενώ επεσήμανε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση «θα είναι παρούσα στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», λαμβάνοντας υπόψη και το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Σε ερώτηση για τα ποσοστά τηλεθέασης, ο κ. Ταγματάρχης τόνισε ότι «κριτήριο για την ΕΡΤ είναι η ποιότητα του περιεχομένου των εκπομπών και όχι τα νούμερα».


Για τις εξωτερικές παραγωγές, είπε ότι σε καμία εταιρεία δεν θα ανατίθεται πάνω από μία εκπομπή, θα καταργηθούν οι χρονικοί περιορισμοί στην υποβολή προτάσεων, θα ενθαρρυνθούν οι κοινοπραξίες για μεγάλες παραγωγές και η ΕΡΤ θα βοηθήσει τους νέους παραγωγούς στο ξεκίνημά τους. Επίσης, έδωσε έμφαση στις διαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση της ΕΡΤ, τηρώντας πιστά -μεταξύ άλλων- τη δέσμευση για ανάρτηση στο διαδίκτυο του κόστους των εκπομπών, καθώς και όλων των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, ο κ. Ταγματάρχης δήλωσε ότι θα εξετασθούν τρόποι αξιοποίησής της, «χωρίς αυτό να σημαίνει πώληση» και θα ανατεθεί σε εταιρεία η λεπτομερής καταγραφή της. Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πουθενά στην ατζέντα σχέδιο αποχώρησης στελεχών και εργαζομένων της εταιρείας, δεν περισσεύει κανείς». Είπε επίσης ότι έχουν συσταθεί επιτροπές που εξετάζουν τα προβλήματα των εργαζομένων και τόνισε το καλό επίπεδο σχέσεων με την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε έκανε εκτενή αναφορά σε σειρά δράσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και των Μουσικών Συνόλων της, με στόχο το άνοιγμα στους πολίτες. Μεταξύ των άλλων, τόνισε τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ με τίτλο «Κάνε την εκπομπή σου» που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών και φορέων, οι οποίοι έχουν υποβάλει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου 500 προτάσεις για εκπομπές.

Για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ, ο κ. Ταγματάρχης είπε ότι έχει προχωρήσει η αναβάθμισή του και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εικαστική επιμέλεια της πρώτης σελίδας με χρηματικά έπαθλα (1ο βραβείο 5.000 ευρώ, 2ο βραβείο 3.000 ευρώ και 3ο βραβείο 1.000 ευρώ).

Με στοχευμένες δράσεις, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση πόρων η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. εργάζεται για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο της. Από τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με την παρούσα σύνθεσή του, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διοικητική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, αλλά και στο οικονομικό «νοικοκύρεμα», το οποίο αποδίδει καρπούς, καθώς η εταιρεία είναι σήμερα πλεονασματική. Παράλληλα, έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αφενός στην προσπάθεια για την παραγωγή και μετάδοση ποιοτικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος και αφετέρου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την εταιρική κοινωνική ευθύνη της. Ένας σύντομος απολογισμός της πορείας της εταιρείας είναι ο ακόλουθος:

Α΄ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε.
• Ολοκληρώνεται το νέο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) και το νέο Οργανόγραμμα της εταιρείας.
• Πλεονασματικά αποτελέσματα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, στη χρήση του οικονομικού έτους 2010 με αποτέλεσμα τον περιορισμό του συσσωρευμένου χρέους από τα 118 εκατομμύρια στα 88 εκατομμύρια €.
Ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής. Ήδη καλύπτεται το 70% του πληθυσμού της χώρας.
• Εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα, της πιλοτικής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (HD) με ελεύθερο για τον τηλεθεατή σήμα.
Ενοποίηση ψηφιακών καναλιών ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+ με μεγάλη εξοικονόμηση του λειτουργικού τους κόστους.
• Δημιουργία του θεσμού «Συνήγορος του Τηλεθεατή».
Αναμόρφωση του διαδικτυακού τόπου (website) της ΕΡΤ με δυνατότητα παρακολούθησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
• Ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης πιστοποίησης ΕΛΟΤ για τη μελέτη και εκτέλεση δημοσίων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων, καθώς και για ανάθεση συμβάσεων μελετών και κατασκευών δημοσίων τεχνικών έργων.
• Συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Συνέχιση συνεργασίας με τα Συλλογικά Συστήματα Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ, ΑΦΗΣ και «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ». Θα διοργανωθεί νέα γιορτή ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το Σάββατο 4 Ιουνίου, για τα παιδιά της «Κιβωτού» στον προαύλιο χώρο της Κατεχάκη, μετά την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή σχολείων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου.
• Διεύρυνση της συνεργασίας με Μουσεία και άλλους φορείς πολιτισμού της χώρας με δράσεις συνέργειας, συμπαραγωγές κλπ. Τέτοιες συνεργασίες υλοποιούνται ήδη , ενδεικτικά, με το Μουσείο Μπενάκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού –Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, την Εθνική Πινακοθήκη και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προγραμματιστεί η πρώτη συναυλία των Μουσικών Συνόλων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στις 26 Μαΐου.
• Συμμετοχή της ΕΡΤ στη φετινή Γιορτή Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, με προβολές αρχειακού υλικού, αλλά και στην έκθεση «Art Athina».

Β΄ ΝΕΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Στη ΝΕΤ, μεταξύ των άλλων, έχει δημιουργηθεί βραδινή ενημερωτική ζώνη, με την ένταξη στο πρόγραμμα νέων εκπομπών:
• Κάθε Δευτέρα, ΝΕΤWEEK με την Έλλη Στάη. (Ήδη έχει ξεκινήσει)
• Κάθε Τρίτη, EURONET με τον Γιώργο Καπόπουλο. (Ήδη έχει ξεκινήσει)
• Κάθε Τετάρτη, ΝΕΤ ECONOMY με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Χρήστο Μέγα. (Πρεμιέρα σήμερα).
• Κάθε δεύτερη Πέμπτη, η εκπομπή 3THREENET με τον Κωνσταντίνο Ζούλα, τον Χρήστο Μαχαίρα και τον Γιάννη Πολίτη. (Πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη 19 Μαΐου)
Ακόμη πολλές νέες εκπομπές έχουν κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως:
• ΜΙΜΗΣΙΣ ΠΡΑΞΕΩΣ, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο (ΕΤ1).
• ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ, με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα (ΕΤ1).
• ΑRT@ERT, με τη Τζένη Θεωνά και τον Γιάννη Δημολίτσα (ΕΤ1).
• ESCAPE, με τους Ηλία Παπαχαραλάμπους, Λάουρα, Κώστα Βλαχάκη και Ανδρονίκη Κολοβού (ΕΤ1).
• ΓΥΝΑΙΚΕΣ, με την Λένα Αρώνη και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου (ΕΤ1).
• ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ δικά σας, με διαφορετικούς παρουσιαστές (ΕΤ1).
• ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΑΝΤΟΥ με την Μαρίνα Τζόκα (ΝΕΤ).
Επίσης, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα νέοι κύκλοι παλαιότερων παραγωγών, καθώς και ντοκιμαντέρ και αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο.
Η διοίκηση της ΕΡΤ, ενόψει της νέας περιόδου, σχεδιάζει να εντάξει στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης και άλλες νέες εκπομπές. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την επιλογή σειρών μυθοπλασίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γ΄ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ
1. Η Πρωτοβουλία των περιφερειακών σταθμών της Ε.ΡΑ «ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ», έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων. Ήδη έχουν κατατεθεί περίπου 500 προτάσεις, έχουν ηχογραφηθεί περίπου 200 εκπομπές και έχουν μεταδοθεί 71.
2.. Συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων της Ε.ΡΑ στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18/5/2011) με συναυλίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη και στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών) στη Θεσσαλονίκη. Μεθαύριο Παρασκευή, η ΕΡΤ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 147η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, καθώς και για τα 30 χρόνια από την Ίδρυση της Χορωδίας της Κέρκυρας. Συναυλίες των Μουσικών Συνόλων, δωρεάν για το κοινό στο θέατρο «Ακροπόλ». Οι συναυλίες μαγνητοσκοπούνται και προβάλλονται από την ΕΡΤ.

3. Εβδομάδες Ελλήνων Συνθετών στο Δεύτερο πρόγραμμα. Ήδη έχουν μεταδοθεί οι πρώτοι κύκλοι.

4. Ανανέωση και εμπλουτισμός του προγράμματος που εκπέμπει σε 12 γλώσσες ο σταθμός της ΕΡΑ, ΦΙΛΙΑ, το πρώτο και μοναδικό πολυπολιτισμικό ραδιόφωνο της χώρας.

5. Διάθεση χώρων της ΕΡΤ και οργάνωση από την ΕΡΤ εκδηλώσεων πολιτισμού, με συμμετοχή κοινού, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, δίσκων, καλλιτεχνών κλπ. Στο πλαίσιο αυτό και ως πρώτη εκδήλωση, προγραμματίζεται η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάνου Ελευθερίου «Πριν από το ηλιοβασίλεμα».

6.Καμπάνια της Διεύθυνσης Διεθνών Ραδιοφωνικών Εκπομπών, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού προορισμού. Ειδικότερα, όλες οι εκπομπές του Πέμπτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σχεδιάζονται έτσι ώστε να υπηρετούν το στόχο της προσέλκυσης των Ελλήνων της διασποράς, ενώ και ο σταθμός ΦΙΛΙΑ με ανάλογα προγράμματα στοχεύει στην προσέλκυση ξένων τουριστών.

7. Εκδόσεις cds: Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν ο διπλός ψηφιακός δίσκος «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ» των Εύας Σικελιανού – Σίμωνος Καρρά και ο διπλός ψηφιακός δίσκος με ηχογραφήσεις ύμνων από την Ορθόδοξη Μοναχή. Επίσης, δρομολογείται η έκδοση πέντε διπλών ψηφιακών δίσκων με τίτλο «Μάθημα με τον Σίμωνα Καρρά», σε επιμέλεια της παραγωγού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κα. Αρ. Παλιατσάρα.

8. Θέατρο Ραδιοφώνου, «Το Τρίτο Κουδούνι».
Οι μεταδόσεις έχουν ξεκινήσει και ήδη έχουν ηχογραφηθεί 10 θεατρικά έργα για νέες μεταδόσεις.
Δελτίο Τύπου ΕΡΤ