Full HD: Εκπομπή ψηφιακής τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας από το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ-Θ...

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων (κτίριο Διοίκησης) στις εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο έγινε επίδειξη εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος υψηλής ευκρίνειας (Full HD) από μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρονικής.
Το τηλεοπτικό σήμα εκπέμπεται πειραματικά σε εικοσιτετράωρη βάση και καλύπτει την περιοχή του Δήμου Δέλτα. Οι εκπομπές ψηφιακής τηλεόρασης είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου που διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου Πανελλαδικά φορητού συστήματος εκπομπής και μετρήσεων ψηφιακής τηλεόρασης (DVB-T – Digital Video Broadcasting – Terrestrial) υψηλής ευκρίνειας (HDTV – High Definition TV).


Στα πλαίσια του παραπάνω ερευνητικού προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών με την πλήρη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρονικής, οι οποίοι και επιλέγουν τα μεταδιδόμενα τηλεοπτικά προγράμματα, αναπτύχθηκε σύστημα εκπομπής πακέτου ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων DVB-T το οποίο και εκπέμπει τοπικά στο campus από το κτήριο του Τμήματος Ηλεκτρονικής 24 ώρες το 24-ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς διακοπή. Το σύστημα εκπομπής αυτό εκπέμπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα 10 τηλεοπτικά προγράμματα μέσα από ένα κανάλι (το 69 UHF) σε συμπίεση ΜPEG2, ενώ άλλοι φορείς εκπέμπουν το πολύ 3 με 4 προγράμματα σε ένα κανάλι. Επίσης είναι το πρώτο σύστημα εκπομπής στην Ελλάδα το οποίο εκπέμπει εικόνα υψηλής ανάλυσης (ΗD – high definition) σε MPEG4. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών δεκτών που υποστηρίζουν λήψη προγραμμάτων ΗD και την παντελή έλλειψη αντιστοίχων εκπομπών υψηλής ανάλυσης. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τόσο το επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας στο ΑΤΕΙ-Θ όσο και την εικόνα του ως πρωτοπόρο ίδρυμα
στις νέες τεχνολογίες που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του συνόλου των πολιτών.
(ΑΤΕΙ-Θ)