Κόντρες υψηλής ευκρίνειας με γκολ και θέαμα...

Με γκολ και θέαμα σε υψηλή ευκρίνεια, ξεκινά σύντομα η επίγεια ψηφιακή μετάβαση της ΕΡΤ στο Mpeg4, σε μια περίοδο μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, οι Έλληνες πολίτες θα γεύονται υπηρεσίες, που ήδη προσφέρουν όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις των χωρών της Ευρώπης... Οι κόντρες υψηλής ευκρίνειας τύπου Σκάι, έχουν πλέον καταντήσει γραφικές και αβάσιμες... (Blog Σχόλιο)

Με γκολ και θέαμα ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (High Definition) η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση θα ξεκινήσει πιλοτική εκπομπή HD στις 27 Απριλίου, με τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ - Μπαρτσελόνα, ενώ θα ακολουθήσει και ο δεύτερος ημιτελικός Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σάλκε (4/5). Κίνηση όμως που έβαλε «φωτιές» στο τηλεοπτικό σκηνικό. Στην επίθεση πέρασε πρώτος και καλύτερος ο Σκάι κάνοντας αναφορές για «άκρως παράνομη ενέργεια της διοίκησης της ΕΡΤ», η οποία μάλιστα «συνιστά ακραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισμού, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτοχρόνως εγείρει θέματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από τους κυρίους Παπαγεωργίου και Ταγματάρχη». Σε αντίθεση της Digea και της ΕΙΤΗΣΕΕ, που όταν πριν από λίγες μέρες,  ρωτήθηκαν στελέχη και των δύο γι' αυτό το θέμα, δεν εξέφρασαν αρνητική άποψη, σημειώνοντας μόνο προβληματισμούς κυριως για τεχνικά κυρίως ζητήματα...

Οταν ρωτήθηκε χθες γι' αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχης επισήμανε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανταγωνισμού. Είναι πρόκριμα, βήμα για να ακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν... Οταν κάποιος δεν παρανομεί και κάνει τα αυτονόητα, δεν χρειάζεται καμία πολιτική κάλυψη. Κάνω τη δουλειά μου και δεν θα ρωτήσω κανέναν γι' αυτό. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία επίθεση είναι εναντίον της ΕΡΤ». Επισήμανε ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σε αυτήν την κίνηση, «είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται στον πολίτη».

Ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Ν. Μιχαλίτσης ξεκαθάρισε ότι τόσο στη νομοθεσία (ν.3259/2007) όσο και στην ΚΥΑ (21161/2008), δεν υπάρχουν αναφορές σε Standard ή High Definition (SD ή HD), όπως και στο σύστημα μετάδοσης mpeg4 ή mpeg2. «Γι' αυτό και τα ιδιωτικά κανάλια όταν ξεκίνησαν μπορούσαν και επέλεξαν το mpeg4». Ο Λ. Ταγματάρχης τόνισε ότι το εγχείρημα γίνεται χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ, ενώ εκτός από τους δύο ημιτελικούς, σε HD θα μεταδοθούν: το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας του μπάσκετ (6 και 8/5), η Eurovision, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (28/5), καθώς και η τελική φάση του τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός (31/5-5/6)...

Για να γίνει η πιλοτική μετάδοση σε HD, η ΕΡΤ συγχωνεύει το Σινέ+ με το Σπορ+ και σε αυτό το ψηφιακό μπουκέτο (mpeg2) θα μεταδίδονται και τα: Πρίσμα+, RIKSat και Βουλή. Στο δεύτερο ψηφιακό της μπουκέτο (mpeg4) θα μεταδίδονται: ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3 και ΕΡΤ HD. Η δοκιμαστική μετάδοση του ΕΡΤ HD θα γίνει στις 26/4, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να επανασυντονίσουν δέκτες και αποκωδικοποιητές . Το δεύτερο μπουκέτο της ΕΡΤ, θα αρχίσει να εκπέμπεται και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας στις 27 Μαΐου (ημερομηνία που θα ξεκινήσουν εκεί και οι μεταδόσεις της Digea) από το Δοβρούτσι (δίαυλος 43, 650 MHz), ενώ η ΕΡΤ θα συνεχίσει να εκπέμπει και αναλογικά... (enet.gr)