Κυριακή

Ημερίδα ΙΟΜ: «Eπίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση: Ρυθμίσεις και Αρρυθμίες»...

Ημερίδα ΙΟΜ για την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση - Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010 (26/11/2010)...
Η μετάβαση από την αναλογική στην αποκλειστικά ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση απαιτεί ρυθμίσεις, και μάλιστα άμεσα, ούτως ώστε να «απεγκλωβιστεί επιτυχώς» από τις αρρυθμίες του τηλεοπτικού μας παρελθόντος. Βασική στόχευση της Ημερίδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) με θέμα την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και την ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα και τίτλο «Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση: Ρυθμίσεις και Αρρυθμίες» είναι να παρουσιάσει, να καταγράψει και να αναλύσει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις καθώς και να εντοπίσει τις «προς άμεση εξάλειψη» αρρυθμίες.

Την Ημερίδα που θα λάβει χώρα την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από τις 09.30 έως τις 17.00 θα χαιρετήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρος Βούγιας.

Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών ρυθμιστικών αρχών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και μετέπειτα στη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το σημαντικό ζήτημα της σύνταξης του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και του υπολογισμού και της απόδοσης του ψηφιακού μερίσματος θα αναπτύξουν εκπρόσωποι των διευθύνσεων φάσματος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και της Ε.Ε.Τ.Τ., ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κος Χ. Καψάλης, ο καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Σερρών κ. Α. Παπατσώρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Digea κ. Γ. Μαθιός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γ. Στεφανόπουλος.
Τα ζητήματα του κόστους της ψηφιακής μετάβασης, της λήψης μέτρων κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη και επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, της ενημέρωσης του κοινού και της προετοιμασίας της αγοράς θα αναπτύξουν, ανάμεσα σε άλλους, ο Πρόεδρος της Digea κ. Κ. Κιμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος της Digital Union κ. Α. Ανατολιωτάκης και ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. κ. Ν. Μιχαλίτσης.

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) ανελλιπώς παρακολουθεί, συλλέγει, αναλύει και παρουσιάζει τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αποτελέσματα Ημερίδας ΙΟΜ

Σάββατο

Οι τελευταίες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ…

Οι τελευταίες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ…
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. στη χθεσινή συνεδρίασή του έλαβε επίσης τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Ενέκρινε τη δαπάνη για την παραγωγή της μετάδοσης δύο ποδοσφαιρικών αγώνων του Champions League κάθε εβδομάδα, για την περίοδο 18 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2010. Το συνολικό κόστος των μεταδόσεων για την προαναφερόμενη περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 263.849,40 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το κόστος είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
2. Ακύρωσε την ανάθεση της παραγωγής έξι 45λεπτων επεισοδίων της σειράς «Το απουσιολόγιο του χρόνου» στην εταιρία "PORTOLANOS FILMS".
3. Ενέκρινε την προμήθεια 30 ενισχυτών UHF 100W και 10 ενισχυτών UHF 500W. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 109.649,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%. Οι ενισχυτές αυτοί -που είναι συμβατοί με την ψηφιακή τεχνολογία- θα αντικαταστήσουν τους ενεργοβόρους ενισχυτές με λυχνίες και θα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
4. Ενέκρινε την προμήθεια κεραιών για 25 πομπούς συνολικής δαπάνης 116.367 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%).

Συνάντηση Τ. Χυτήρη με ΔΣ ΕΡΤ…
Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχου Χυτήρη, συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, υπό τη νέα του σύνθεση, με πρόεδρο τον Θανάση Παπαγεωργίου και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τον Χαράλαμπο Ταγματάρχη.

Τετάρτη

Σινε+: Μουσικές Ιστορίες με Manu Chao, Patti Smith, David Bowie (Velvet Goldmine)…

Τώρα που η ψηφιακή μετάβαση της ERT Digital (βγήκε εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) και η έναρξη του 1ου και 2ου ψηφιακού μπουκέτου καναλιών στην Νοτιοδυτική Θράκη είναι πλέον πραγματικότητα από τις 19/11/2010 (από το κέντρο εκπομπής Πλάκα-Αλεξανδρούπολης, δίαυλοι 58 και 64 UHF)... Η καλύτερη μουσική ζώνη του Cine+, αποκτά μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ελληνική επικράτεια (μαζί με το Πήλιο) και μας ταξιδεύει στην «μουσική του Κόσμου».
Με μουσικές κινηματογραφικές ταινίες, πορτρέτα και συναυλίες των μεγαλύτερων αστέρων που εκτυλίσσονται εντός και εκτός της σειράς ντοκιμαντέρ «Μουσικές Ιστορίες», καθημερινά (στις 0900 και στις 16.00), αλλά και το Σαββατοκύριακο (στις 1630). Ανάμεσα τους οι: «Manu Chao (23/11), "I Muvrini – Terra Corsica" (24/11), Patti Smith (27/11), Ben Harper & The Innocent Criminals (28/11), Bireli Lagrene Gypsy Project (29/11), Alan Stivell (30/11), Η Ιστορία των Ramones (End of the Century: 30/11, στις 00.00-0200), Jay-Jay Johanson (01/12), το μουσικό δράμα του Glam Rock «Velvet Goldmine» (01/12, στις 00.00-0200), Chuck Berry Plays Avo Session (02/12), Gary Moore Plays Avo Session (03/12)…
Nicolas A.

Σάββατο

Νέα υπηρεσία «Nova Plus» αποκλειστικά μέσω του «NovaΒοx HD PVR 865»…

Η νέα υπηρεσία «Nova Plus» είναι πλέον διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω του νέου ιδιοκτησιακού δέκτη «NovaΒοx HD PVR 865» για τους συνδρομητές της Nova, με κύριο σύνθημα «Δείτε ότι θέλετε, όπως το θέλετε και όταν το θέλετε»…

H νέα υπηρεσία «Nova Plus» προσφέρεται χωρίς έξτρα χρέωση, απαραίτητη προϋπόθεση η αγορά του δέκτη «NovaΒοx HD PVR 865» κόστους 249 ευρώ (για όσους συνδυάσουν για πρώτη φορά Forthnet και Nova μαζί, ο αποκωδικοποιητής κοστίζει 149 ευρώ.). Εγγραφή σε ένα από τα πακέτα που προσφέρουν υπηρεσίες καναλιών υψηλής ευκρίνειας και αίτηση στην υπηρεσία NovaHD, όπως:
1) Full Pack (61.92 ευρώ/το μήνα) «novacinema HD, novasports HD, Eurosport HD»,
2) Sports + Value Pack (52.20 ευρώ/το μήνα) «novasports HD, Eurosport HD»
3) Cinema + Value Pack (51.68 ευρώ/το μήνα) «novacinema HD, Eurosport HD»
Σχόλιο: H υπηρεσία NovaHD πρέπει να εμπλουτιστεί άμεσα με αντίστοιχες υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας «ντοκιμαντέρ και μουσικής» (που υπάρχουν διαθέσιμες στην ιδία τροχιακή θέση Hot Bird 13E). Σε συνεκμετάλλευση χωρητικότητας με άλλες πλατφόρμες όπως κάνατε με το Eurosport HD, κάτι που εύκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με το 100% μουσικό κανάλι υψηλής ευκρίνειας «MTVN HD», που προσφέρεται από την MTV Networks για DTH υπηρεσίες σε Hot Bird 13E (11075V)… Ενώ και η αλλαγή συστήματος εκπομπής σε DVB-S2, για τον πέμπτο αναμεταδότη της πλατφόρμας (12130Η), μπορεί να προσδώσει άμεσα πρόσθετη χωρητικότητα για νέες υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας «History HD…»…

Οι σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει η «Nova Plus» μέσω του «NovaΒοx HD PVR 865», είναι η εξής:
1) Πάγωμα ζωντανού προγράμματος και επανεκκίνησης από το σημείο παύσης…
2) Rewind στο ζωντανό πρόγραμμα και Fast Forward Προγράμματος…
3) Δυνατότητα εγγραφής μέχρι και 100 ώρες προγράμματος, μέσω του ενσωματωμένου σκληρού δίσκου 320GB…
4) Δυνατότητα εγγραφής και ταυτόχρονης παρακολούθησης άλλου προγράμματος (μέσω της διπλής συνδεσιμότητας Lnb)…
5) Διαχείριση και δημιουργία λίστας εγγράφων, τοποθέτηση σελιδοδεικτών (bookmarks) στο αποθηκευμένο πρόγραμμα και προγραμματισμός μελλοντικής εγράφης μέσω EPG `η Nova TV Guide (σε καθημερινή `η εβδομαδιαία βάση)…
Συνδεσιμότητα: «Lnb in 1, Lnb in 2, RF Out, RF in, HDMI, Ethernet, USB, Scart, RCA Audio Out, Video Out, Digital Audio Out, Power in»…
Σχόλιο: Άραγε ο «NovaΒοx HD PVR 865» θα μπορούσε, να αποκτήσει την δυνατότητα πολλαπλών ταυτόχρονων εγγραφών, από κανάλια που εκπέμπουν από το ίδιο μπουκέτο καναλιών (αναμεταδότη-multiplex εκπομπής σε Hot Bird 13E). Ενώ και οι εντολές «DiSEqC 1.0/1.1» θα πρέπει να ενεργοποιηθούν «για να μπορούμε να βλέπουμε παράλληλα ότι θέλουμε», από τα κανάλια κανονικής και υψηλής ευκρινείας που εκπέμπουν ελεύθερα από άλλες τροχιακές θέσεις»…

Nicolas A.

Πέμπτη

19/11/2010: Η Συγχρονισμένη ψηφιακή μετάβαση της ΕΡΤ στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης…

Από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 ξεκινά η ψηφιακή εκπομπή των δύο ψηφιακών μπουκέτων της ΕΡΤ στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης από το Κέντρο Εκπομπής Πλάκας – Αλεξανδρούπολης (σε συγχρονισμένη ψηφιακή μετάβαση με την Digea). Οι περιοχές ψηφιακής κάλυψης θα είναι το νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, το νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης και το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ξάνθης. Το ψηφιακό μπουκέτο με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3 και Βουλή, καθώς και τα πέντε ραδιοφωνικά (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και ΚΟΣΜΟΣ) θα μεταδίδεται από το κανάλι 58 των UHF ενώ το ψηφιακό μπουκέτο με τα προγράμματα σινε+, σπορ+, πρίσμα+ και ΡΙΚSat από το κανάλι 64 των UHF.
Λόγω της έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης και της υποχρεωτικής ανακατανομής συχνοτήτων στην περιοχή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αναλογική μετάδοση της ΕΤ-1 από το κέντρο εκπομπής Πλάκας μεταφέρεται στο κανάλι 52 των UHF ενώ της ΕΤ-3 στο κανάλι 41 των UHF.
Επίσης, η αναλογική μετάδοση της ΝΕΤ από μικρό αναμεταδότη της Ξάνθης με περιοχή κάλυψης μόνον μέρος της παλαιάς πόλης μεταφέρεται στο κανάλι 33.
Στο κανάλι 33 (UHF) μεταφέρεται και η αναλογική μετάδοση της ΕΤ-3 από το κέντρο εκπομπής Λευκίμης, της ευρύτερης περιοχής Σουφλίου, με περιοχή κάλυψης το ανατολικό τμήμα του Έβρου.
Οι τηλεθεατές των περιοχών που αναφέρονται ανωτέρω θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς δέκτες τους για την ορθή λήψη των ψηφιακών και αναλογικών προγραμμάτων της ΕΡΤ.
Η αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ από το κέντρο εκπομπής Πλάκας θα συνεχιστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως ότου διασφαλιστεί η ψηφιακή λήψη από το σύνολο των τηλεθεατών της περιοχής, οπότε και θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση, μετά από έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς της ΕΡΤ.

Τετάρτη

Το αναλογικό και ψηφιακό τοπίο της Νοτιοδυτικής Θράκης...

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιακή μετάβαση της Digea, αλλά και της ΕΡΤ στην Νοτιοδυτική Θράκη, μια και στις 19 Νοεμβρίου 2010 θα ξεκινήσει επίσημα το ψηφιακό σήμα, από το κέντρο εκπομπής Πλάκα-Αλεξανδρούπολης. Ήδη οι δοκιμαστικές εκπομπές της Digea βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ και η κρατική τηλεόραση έχει προχωρήσει στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις ψηφιακών πομπών, παράλληλα με μερικές αναλογικές ανακατατάξεις των καναλιών της, από το κέντρο εκπομπής Πλάκα-Αλεξανδρούπολης...

Με την ευκαιρία της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών και κρατικών καναλιών, μπορούμε να δούμε πως διαμορφώνεται το αναλογικό και ψηφιακό τοπίο της Νοτιοδυτικής Θράκης, παράλληλα με το αναλογικό Switch-Off των καναλιών εθνικής εμβέλειας (προσωρινά εκτός της ΕΡΤ), που θα επέλθει από το κέντρο εκπομπής Πλάκα- Αλεξανδρούπολης. Ενώ θα υπάρχει και η εναλλακτική λήψη των αναλογικών εκπομπών εθνικής εμβέλειας (από το κέντρο εκπομπής Υψάριο Θάσου) για όσους δεν θα έχουν προλάβει έγκαιρα να προμηθευτούν τους επίγειους ψηφιακούς δέκτες Mpeg-4

Τρίτη

Οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές της Digea, λίγο πριν την επίσημη ψηφιακή μετάβαση στην Νοτιοδυτική Θράκη...

Το ψηφιακό σήμα της Digea φθάνει στη Νότια Θράκη. Στις 19 Νοεμβρίου 2010 σταματά η εκπομπή του αναλογικού σήματος...
Στις 19 Νοεμβρίου 2010 η DIGEA ξεκινά τη μετάδοση με ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στο νότιο τμήμα της Θράκης. Ειδικότερα, η DIGEA, εφαρμόζοντας πάντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» Αλεξανδρούπολης, καλύπτοντας το νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, το νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης αλλά και το νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ξάνθης, και πόλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α. Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, σύμφωνα πάντα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, αυτές οι οποίες εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» και που επηρεάζονται άμεσα λόγω διακοπής του αναλογικού σήματος, είναι η Αλεξανδρούπολη, η Τραϊανούπολη , τμήμα των Φερών και περιοχές της Βόρειας Σαμοθράκης όπως η Άνω Μεριά...

Όσοι τηλεθεατές βλέπουν το ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (crawl) στις οθόνες τους, το οποίο εμφανίζεται καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επηρεάζονται άμεσα και στις 19 Νοεμβρίου θα χάσουν το αναλογικό σήμα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεθεατές που λαμβάνουν αναλογικό σήμα αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα», από τις 19 Νοεμβρίου και μετά, δε θα μπορούν να δουν τα αγαπημένα τους ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, αν δεν προβούν στα απλά βήματα που απαιτούνται για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.

Δευτέρα

Lepanto TV: Ψηφιακά στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας μέσω της Digital Union…

Το περιφερειακό κανάλι της Ναυπάκτου «Lepanto TV», εντάχτηκε στις πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές της Digital Union (DVB-T/Mpeg2), στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από το κέντρο εκπομπής Αρόη και τον δίαυλο συχνοτήτων 53 UHF. Στον ίδιο δίαυλο συχνοτήτων αναμένεται να εκπέμψουν ψηφιακά και τα περιφερειακά κανάλια «OPT (Πύργος Ηλείας), EΡΖ (Ζάκυνθος) και Best TV (Καλαμάτας)»…

Πέμπτη

Hellas Sat 39E: Ενεργό το 2ο μπουκέτο καναλιών της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ…

Ενεργοποιήθηκε από σήμερα το 2ο μπουκέτο καναλιών της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ (στην τροχιακή θέση Hellas Sat 39Ε), από την συχνότητα «12606H, 30000, 3/4, DVBS2/8PSK/Mpeg-4/Videoguard», στην οποία εντάχτηκαν μέχρι στιγμής 16 θεματικά κανάλια… Ανάμεσα τους τα κανάλια «NET, ET1, ET3, SKAI, Cine+, Prisma+, Spor+, Eurosport, Eurosport 2, ESPN Classic, ESPN America, Nat Geo Wild, Nat Geo Music, Deutsche Welle, Al Jazeera Satellite Channel και Blue Hustler»…

Ενώ από το 1ο μπουκέτο καναλιών της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ (στην τροχιακή θέση Hellas Sat 39Ε) και την συχνότητα «12729H, 30000, 5/6, DVBS2/8PSK/Mpeg-4/Videoguard», εκπέμπουν τα εξής θεματικά κανάλια «Alter Channel, Universal Eastern Europe, Fox Life Greece, FX Greece, Sport 1, Sport 2, Sport 3, Extreme Sports Channel, Discovery Channel Greece, Discovery Science Channel, Investigation Discovery Europe, Discovery World, Discovery Travel & Living Europe, MTV Music, C-Music, Style Network EMEA, ZoneReality, Fashion TV, World Fashion Channel, Disney Channel Greece, Baby TV, EuroNews, France 24 (in English), France 24 (en Français), Al Jazeera Int., Russia Today, Bloomberg Europe, Hustler TV, Dorcel TV, Test HD»…

Μέχρι την επίσημη έναρξη της νέας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ, οι εκπομπές είναι πιλοτικές, ενώ αναμένεται να ενταχτούν και νέες SD υπηρεσίες καναλιών, αλλά και οι πρώτες υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας της πλατφόρμας του ΟΤΕ, οι οποίες θα ανακοινωθούν επίσημα στην συνέντευξη τύπου που αναμένεται μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές…

Nicolas A.

Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην ψηφιακή εποχή…

…Αιτιολογική Έκθεση:
Οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες αποτελούν μοναδικό τομέα. Επηρεάζουν τις αξίες και απόψεις των ανθρώπων και εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή πληροφοριών για τους περισσότερους πολίτες της ΕΕ. Επομένως, έχουν ειδική σημασία για την προστασία και προαγωγή των θεμελιωδών ελευθεριών και της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής συνοχής.

1. Το διττό σύστημα μέρος του κεκτημένου της ΕΕ
Όπως τονίζει η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων1, το οπτικοακουστικό
τοπίο της ΕΕ χαρακτηρίζεται από το αποκαλούμενο ‘διττό σύστημα’. Η συνύπαρξη δημόσιων
και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών εξασφάλισε ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Συμβάλλει στον πλουραλισμό των μέσων, στην πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία, στον εκδοτικό ανταγωνισμό (από απόψεως ποιότητας και ποικιλομορφίας περιεχομένου) καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης. Ένα ισχυρό, βιώσιμο και καλά χρηματοδοτημένο σύστημα κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων αποτελεί μέρος του. Σε ένα διττό σύστημα που λειτουργεί καλά, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί (XΡΟ) μπορούν να ανυψώσουν το επίπεδο της αγοράς.

2. Η δέσμευση της ΕΕ υπέρ του ρόλου των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών
(ΔΡΟ)
Στο Πρωτόκολλο αριθ. 29 της ΣΕΕ2, η ΕΕ δεσμεύτηκε υπέρ του συστήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη, ‘εκτιμώντας ότι … είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη να διασφαλίζεται η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης’. Η σημασία των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων επικυρώθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες3 και ο ρόλος τους στην προαγωγή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας έχει αναγνωριστεί από τη Σύμβαση του 2005 της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης συμφωνήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης επί συλλογής συστάσεων.

3. Το διττό σύστημα στην ψηφιακή εποχή: ένα σύστημα υπό πίεση
Δυστυχώς, το τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη απέχει πολύ από την ιδανική κατάσταση ενός ισορροπημένου διττού συστήματος ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών που βασίζεται σε δύο εξίσου ισχυρούς πυλώνες.

Τα μέσα ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας και το διττό σύστημα στο σημείο μη επιστροφής 
Στο πλαίσιο των μετασχηματιστικών ψηφιακών μέσων. οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί ορισμένων κρατών μελών αντιμετωπίζουν θεμελιώδη προβλήματα που απειλούν την ύπαρξή τους, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. ‘Στις περισσότερες παρακολουθούμενες χώρες, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν εντεινόμενη πολιτικοποίηση και πιέσεις, προβληματικά μοντέλα χρηματοδότησης και υποβαθμιζόμενη φήμη [...]’1. Εκ παραλλήλου προς τις εξελίξεις αυτές, διάφοροι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί προκαλούν αμφισβήτηση της ειλικρίνειάς τους λόγω των στενών τους σχέσεων με ισχυρούς οικονομικούς ομίλους, ή επειδή η χρηματοδότησή τους είναι αβέβαιης προέλευσης. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο 29 της ΣΕΕ, η χρηματοδότηση των XΡΟ εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Όμως, έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα δημόσια μέσα και επομένως το διττό σύστημα σε μερικά κράτη μέλη βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Η οπτικοακουστική πολιτική της ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται στην παρέμβαση σε περιπτώσεις υπεραντιστάθμισης. Εάν εννοούμε σοβαρά τη δέσμευσή μας υπέρ του διττού συστήματος θα πρέπει να εξετάσουμε τόσο την έλλειψη χρηματοδότησης όσο και την εκδοτική και διοικητική ανεξαρτησία των XΡΟ.

Από το διττό σύστημα στο περιβάλλον με πολλούς παράγοντες
Η πολιτική των μέσων ενημέρωσης το 2010 δεν μπορεί να περιορίζεται στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εμπορικών και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Στο σημερινό πλαίσιο, νέοι ισχυροί παράγοντες, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου καθώς και οι μηχανές αναζήτησης, διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο. Η δημοσιογραφία πολιτών και το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες αμφισβητούν και αυτά το παραδοσιακό μοντέλο. Το διττό σύστημα ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών έχει εξελιχθεί σε περιβάλλον με πολλούς παράγοντες.

Προς νέα οικολογία των μέσων ενημέρωσης
Στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, η δωρεάν δημόσια προσφορά των XΡΟ αποτελεί αγκάθι στο πλευρό πολλών εμπορικών παραγόντων. Το αποτέλεσμα είναι εντεινόμενη εχθρότητα των εκδοτών προς τις επιγραμμικές υπηρεσίες που προσφέρουν πάροχοι υπηρεσιών δημόσιων μέσων. Επομένως, ένα ισόρροπο μοντέλο συνύπαρξης στο Xιαδίκτυο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής των οπτικοακουστικών μέσων στο άμεσο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεωρημένη ανακοίνωση για τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες1 θεωρεί ότι ‘η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί, προς όφελος της κοινωνίας, τις ευκαιρίες που παρέχουν η ψηφιοποίηση και η διαφοροποίηση των πλατφορμών διανομής σε τεχνολογικά ουδέτερη βάση’. Η ανακοίνωση επιδιώκει να συμβάλει στη συνύπαρξη διαφόρων παραγόντων των οπτικοακουστικών μέσων. Προς τούτο, ζητεί, κατά την εξέταση από τους XΡΟ σημαντικών νέων οπτικοακουστικών υπηρεσιών, να τροποποιείται η αποστολή τους αναλόγως ή να πραγματοποιείται ex ante εκτίμηση (σταθμίζοντας την αξία τους ως δημόσια υπηρεσία έναντι της επίπτωσής τους επί της αγοράς).

4. Προτάσεις για το μέλλον
Είναι πολύ δύσκολη η διατύπωση γενικών συστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, λόγω του διιστάμενος νομικού και οργανωτικού πλαισίου των κρατών μελών. Αποκλείεται η λύση της κοινής για όλους προσέγγισης.

Συζήτηση σε όλα τα επίπεδα
Πρέπει να ενθαρρυνθούν έντονες εθνικές συζητήσεις του τρόπου για τη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος οπτικοακουστικών μέσων. Η αναθεωρημένη ανακοίνωση πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να αρχίσει συζήτηση για τον ορισμό των ελάχιστων απαιτούμενων ορίων για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων αρχών (επαρκής χρηματοδότηση, ανεξάρτητη διακυβέρνηση, εκδοτική ανεξαρτησία). Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ κρατών μελών σε διαφορετικά επίπεδα.

Σεβασμός των ευρωπαϊκών προτύπων
Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα
πλαίσια του Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατά την προσχώρησή τους
στην ΕΕ. Είναι σκόπιμη και επιθυμητή σχετική διαδικασία παρακολούθησης.
Στις περί προσχώρησης διαπραγματεύσεις, θα πρέπει η Επιτροπή να δώσει μεγαλύτερη
προτεραιότητα στο διττό σύστημα ως μέρος του κεκτημένου της ΕΕ.

Χρηματοδότηση
Πρέπει να δοθεί χρηματική στήριξη στους XΡΟ μέσω δανείων της ΕΤΕ, ούτως ώστε να εγκαταστήσουν ή ανανεώσουν την υποδομή τους ψηφιοποίησης.

Ενθάρρυνση της συνεργασίας: θέσπιση κατάστασης επωφελούς για όλους
Πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία των διαφόρων ενδιαφερομένων. Ο μερισμός του οπτικοακουστικού περιεχομένου, η ανταλλαγή μορφοτύπων και διαπαραπομπών μεταξύ πλατφορμών μπορεί να ωφελήσει τους ενδιαφερομένους. Η συνεργασία βάσει εθελοντικής συμμετοχής διαφόρων εταίρων απαιτεί αλλαγή οπτικής γωνιάς, αλλά μπορεί να αποβεί επωφελής για όλους. Οι αρχές πρέπει να διευκολύνουν λύσεις πιθανών προβλημάτων ανταγωνισμού ή πνευματικής ιδιοκτησίας που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Συνεισφορά στο περιεχόμενο
Πρέπει να ενθαρρυνθεί η εκ μέρους των μηχανών αναζήτησης συμβολή στη δημιουργία περιεχομένου, π.χ. με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τους συλλογείς περιεχομένου.

Οι προσπάθειες της ΕΚ όσον αφορά τον τομέα οπτικοακουστικών μέσων
Η ΕΚ πρέπει να συγκεντρώσει τους διάφορους παράγοντες και ενδιαφερομένους του τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, επιδιώκοντας ένα υγιή και βιώσιμο τομέα. Τα οπτικοακουστικά μέσα αποτελούν τον τέταρτο πυλώνα της δημοκρατίας. Σημαντικά μέρη τους αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες. Ο σεβασμός της επικουρικότητας μπορεί να συμβαδίζει με την ενωσιακή υποστήριξη μακροπρόθεσμων λύσεων. ‘Το διττό σύστημα ποτέ δεν υπήρξε στατικό τελικό προϊόν, αλλά πάντοτε υπό εξέλιξη εργασία’1.

Αναλυτικά για την «ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ» σχετικά με τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην ψηφιακή εποχή: το μέλλον του διττού συστήματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Παρασκευή

«Μεγάλες Μεταναστεύσεις» σε National Geographic από τη Nova...

Το National Geographic Channel φέρνει το Νοέμβριο, αποκλειστικά για τους συνδρομητές της Nova, της πρώτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, την πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα της σειράς «Great Migrations» (Μεγάλες Μεταναστεύσεις). Η σειρά αποτελεί το μεγαλύτερο έργο κινηματογράφησης των μαζικών μετακινήσεων ζώων σε όλο τον πλανήτη, καταγράφοντας για πρώτη φορά την απόλυτη ανάγκη για μετανάστευση και τη σκληρή μάχη που δίνουν με μοναδικό κοινό στόχο την επιβίωση.

Στο πραγματικά γιγάντιο αυτό έργο, παρουσιάζονται οι αποδημητικές συνήθειες άγριων ζώων που διανύουν τεράστιες αποστάσεις σε επικίνδυνες διαδρομές, όπως καταγράφονται από κάμερες ειδικά κατασκευασμένες γι’ αυτήν τη μοναδική παραγωγή. Η σειρά αποτελείται από επτά ωριαία επεισόδια, που θα μεταδίδονται από αυτή την Κυριακή 7/11 και κάθε Κυριακή στις 21:00. Αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο, στις 22:00, ακολουθεί το Great Migrations: Behind The Scenes, αφιέρωμα το οποίο αποκαλύπτει την προηγμένη τεχνολογία που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθούν οι πρωτόγνωρες κινηματογραφικές λήψεις ζωικών συμπεριφορών, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα του National Geographic στα απαιτητικά αυτά γυρίσματα.
Με περισσότερες από 400 ώρες υποβρύχιας κινηματογράφησης και 350 ώρες κινηματογράφησης υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με λήψεις από γκρεμούς σε παγόβουνα και από μεγάλο ύψος σε υποθαλάσσιο βάθος, η σειρά «Great Migrations» δίνει στη λέξη «κίνηση» ένα εντελώς καινούργιο νόημα και καταγράφει με απίστευτη σαφήνεια τις κινήσεις των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Καινούργια επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη βιοποικιλότητα των άγριων ζώων αποκαλύπτονται, παρασύροντας τους συνδρομητές της ψηφιακής πλατφόρμας σε μια συγκλονιστική οπτικοακουστική εμπειρία. Η ομορφιά του θεάματος ενισχύεται από την ανακάλυψη πρωτόγνωρων ζωικών συμπεριφορών και νέας γνώσης σχετικά με τις μεταναστεύσεις τους, οι οποίες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται.
Η ομάδα του National Geographic κάλυψε 420.000 μίλια στις επτά ηπείρους μέσα σε τρία χρόνια για να ολοκληρώσει την πρωτοποριακή αυτή παραγωγή. Τέσσερα από τα επεισόδια της μοναδικής σειράς του θεματικού καναλιού της Nova, καταγράφουν το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης των ζώων ανά την υδρόγειο, σε αφήγηση του διάσημου ηθοποιού Alec Baldwin.
«Το Great Migrations είναι κάτι περισσότερο από ωραίες εικόνες. Παρουσιάζει ιστορίες επιβίωσης, οικογένειας και ζωής, και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη φωνή για να συνοδεύσει τους θεατές σε αυτό το ταξίδι, από αυτή του Alec Baldwin», δήλωσε για τη συμμετοχή του βραβευμένου με ΕΜΜΥ ηθοποιού ο Char Serwa, Executive Producer του National Geographic Channel. Συμπλήρωσε επίσης ότι «η δεξιοτεχνία του να μεταφέρει μέσω της εκφραστικότητάς του τα έντονα συναισθήματα, το δράμα αλλά και την απαραίτητη πληροφόρηση εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο την τηλεοπτική εμπειρία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα επτά επεισόδια της σειράς θα παρουσιαστεί ως ένα πρωτότυπο μουσικό κονσέρτο που ντύνει το πανέμορφο οπτικοαουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ, προσφέροντας ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα.
Το National Geographic, προβάλλεται αποκλειστικά από την ψηφιακή πλατφόρμα της Nova.

Blog-Σχόλιο: Με την ευκαιρία, πότε η Nova θα εντάξει στην πλατφόρμα της τις δυο εκδόσεις υψηλής ευκρίνειας «Nat Geo HD και Nat Geo Wild HD»; Μια και οι περισσότερες παραγωγές του National Geographic, όπως οι «Μεγάλες Μεταναστεύσεις» απολαμβάνονται καλύτερα σε υψηλή ευκρίνεια!

MTV Greece στους ρυθμούς των EMAs 2010...

Την βραδιά των «καλλικρατικών εκλογών» (Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στις 2200), συντονιστείτε στο MTV Greece για να παρακολουθήσετε live τους αγαπημένους σας αστέρες να τα δίνουν όλα στη σκηνή των 2010 MTV Europe Music Awards, των πιο διάσημων μουσικών βραβείων της Ευρώπης. Τα MTV EMAs 2010 έρχονται live από την Μαδρίτη στις οθόνες του MTV, με live performances από 30 Seconds to Mars, Shakira, Plan B, Kings of Leon, Linkin Park, Ke$ha, Kid Rock, Katy Perry, Bon Jovi, Rihanna, Miley Cyrus, B.o.B και η Hayley Williams των Paramore...

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου (στις 22.00), το MTV Greece θα τρέχει στους ρυθμούς των EMAs 2010, στην Αττική επίγεια αναλογικά από τους διαύλους συχνοτήτων 51 και  59 UHF (Πάρνηθα και Υμηττός) και μέσω της επίγειας ψηφιακής εκπομπής από την Αίγινα (63 UHF)... Στη Θεσσαλονίκη μέσω του MTV+, μόνο σε επίγεια αναλογική μετάδοση από Χορτιάτη στο δίαυλο συχνοτήτων 44 UHF (για την Κεντρική και Ανατολική Θεσσαλονίκη) και Φιλίππειο στο δίαυλο συχνοτήτων 65 UHF (για την Δυτική Θεσσαλονίκη)... Η Κεντρική Μακεδονία ακόμα περιμένει την ψηφιακή εκπομπή του MTV+, από τον δίαυλο συχνοτήτων 31 UHF (Χορτιάτη)..., μια συνεργασία με την πάροχο Digea (όπως και στην Αττική), θα μπορούσε να δώσει άμεσα κρυστάλλινη εικόνα και ήχο του καναλιού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (μαζί με τα άλλα περιφερειακά κανάλια του μπουκέτου, που επιθυμούν να περάσουν άμεσα στην ψηφιακή εποχή)...
Το ελληνικό MTV σχεδίασε την πιο αιφνιδιαστική απονομή Βραβείου «Best Greek Act» στον κορυφαίο Έλληνα super star, Σάκη Ρουβά…

Ημέρα Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, μεσημέρι… Το MTV απένειμε με τον πιο μη αναμενόμενο τρόπο, το βραβείο Best Greek Act στον κορυφαίο Έλληνα super star, Σάκη Ρουβά. Ο διάσημος παρουσιαστής του Ισπανικού MTV, Johann Wald, ταξίδεψε στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για να απονείμει στο Σάκη το βραβείο, λίγες μόνο μέρες πριν τη φετινή τελετή των MTV EMA 2010, στη Μαδρίτη. Τον Johann συνόδευσαν οι VJs του ελληνικού MTV, Κατερίνα Τσάβαλου, Άλεξ Κάβδας & Ναυσικά Λαλιώτη σε μια εντυπωσιακή και καλά οργανωμένη street έκπληξη για το Σάκη.
Η ομάδα του ελληνικού MTV μαζί με το management team του Σάκη, σχεδίασαν αυτή την ανατρεπτική απονομή μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της απονομής-έκπληξης για το Σάκη Ρουβά.
Συντονίσου στο MTV και μπες στο mtvgreece.gr την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και δες καρέ – καρέ την πιο ανατρεπτική απονομή βραβείου που έγινε ποτέ στον κορυφαίο star Σάκη Ρουβά, νικητή της κατηγορίας Best Greek Act των φετινών MTV Europe Music Awards!

Επίσης στα πλαίσια των EMA's 2010, το πρόγραμμα του Ελληνικού MTV θα διαμορφωθεί ως εξής:
ΚΥ 07/11 - 17:30 EMA Nominee Hot List : Best Rock / Song / New Act (Repeat) + 18:30 EMA Nominee Hot List : Best World Stage / Female /Hip Hop (Repeat) + 19:30 EMA 2010 Spotlight 1: Best New Act, Best Rock, Best Song,(Repeat) + 20:00 EMA 2010 Spotlight 2: Best Female, Best Male, Best Live, Best Alternative (Repeat)
ΚΥ 07/11 - 20:30 EMA 2010 Spotlight: Best Greek Art - Σάκης Ρουβάς
ΚΥ 07/11 - 21:00 EMA's 2010 Red Carpet
ΚΥ 07/11 - 22:00 EMA's 2010
ΔΕ 08/11 - 21:30 EMA 2010 Spotlight: Best Greek Art - Σάκης Ρουβάς + 22:00 "EMA's 2010 Red Carpet (Repeat)" + 23:00 EMA's 2010 (Repeat)
ΤP 10/11 - 23:00 World Stage: Green Day (Repeat)
ΤΕ 10/11 - 10:00 EMA's 2010 (Repeat) + 23:00 EMA's 2010 Director's Cut
ΠΕ 11/11 - 23:00 EMA's 2010 Director's Cut + 01:00 MTV YO
ΠΑ 12/11 - 10:00 EMA's 2010 Director's Cut + 12:00 Pure Local
ΣΑ 13/11 - 00:00 EMA's 2010 Director's Cut + 02:00 Party Zone
ΚΥ 14/11 - 10:00 EMA's 2010 Director's Cut + 12:00 Pure Local

Αύξηση συνδρομητών για την συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ σε Ρουμανία και Ελλάδα…

Με θετικά αποτελέσματα έκλεισε ο Όμιλος ΟΤΕ στην συνδρομητική τηλεόραση (την περίοδο 30/09/2009-2010), με αύξηση συνδρομητών στις συνδρομητικές υπηρεσίες «DTH & IPTV», που διατίθενται στις αγορές της Ρουμανίας και Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Αγορά, ο Όμιλος ΟΤΕ διέθετε στις 30/09/2010, 40.478 Συνδρομητές στις συνδρομητικές υπηρεσίες «IPTV», έναντι 9.954 Συνδρομητές που διέθετε στις 30/09/2009 (αύξηση 306.7%)… Ενώ ακόμη στην Ελληνική αγορά, ο ΟΤΕ δεν έχει δραστηριοποιηθεί στις «DTH» υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και ας διαθέτει μεγαλύτερη βάση συνδέσεων στην σταθερή τηλεφωνία (από την Ρουμανική αγορά). Μια και στις 30/09/10, ο ΟΤΕ διέθετε «3.975.493 συνδρομητές» (έναντι 4.402.458 συνδρομητές που διέθετε στις 30/09/10, -9,7%)…
Το επιτυχημένο project της «DTH και IPTV» πλατφόρμας «Dolce TV» (του Ομίλου ΟΤΕ), κατάφερε από το τέλος του 2006 μέχρι και σήμερα, μέσα σε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό περιβάλλον στην Ρουμανική αγορά «Digi TV, UPC Direct/Focus Sat, Boom TV, Max TV», να διαθέτει 1.003.182 συνδρομητές στις συνδρομητικές υπηρεσίες Τηλεόρασης «DTH & IPTV» (έναντι 831.043 συνδρομητές που διέθετε στις 30/09/2009, αύξηση 20.7%)… Ενώ η βάση συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας στην Ρουμανική αγορά μειώθηκαν κατά 6,3%, φτάνοντας τους «2.632.436 συνδρομητές στις 30/09/10» (έναντι 2.810.475 συνδρομητές στις 30/09/09)… Ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ (που ανέλαβε πρόσφατα), θα πρέπει «ετοιμοπόλεμα» να χρησιμοποιήσει την εμπειρία από το επιτυχημένο project της πλατφόρμας «Dolce TV», τόσο στις προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και στην οικονομική πολιτική συνδρομών και πακέτων. Για την επερχόμενη δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ στην Ελληνική αγορά, η οποία δεν θα πρέπει να χάσει άλλη μια φορά το τραίνο (παραμένοντας ανεκμετάλλευτη εν έτη 2010) και να ξεκινήσει επιτέλους μέσα στον Δεκέμβρη (πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων)…

Nicolas A.

Νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ: «Καλώς ήλθες Λάμπη»…

Ευχόμαστε αυτή η επιλογή του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του νέου διευθύνων σύμβουλου της ΕΡΤ, να πετύχει και «να δείξει» στο χρόνο κατά πόσο θα σεβαστεί τα λεφτά του Ελληνικού Λαού, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τις τηλεοπτικές υπηρεσίες της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή (με SD και HD υπηρεσίες σε DVB-T, διαδίκτυο, DVB-S/S2 και IPTV), ακόμη και ανταγωνιστικά απέναντι στην ιδιωτική τηλεόραση (σε ρόλο ΒΒC!). Αγνοώντας τις επιθυμίες του συγκεκριμένου ιδιωτικού κατεστημένου για συρρίκνωση της ΕΡΤ (που η τελευταία αξίωση τους, είναι το κανάλι της Βουλής να απορροφηθεί από την ΕΡΤ)…

Παρακάτω η νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΡΤ (όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού), μετά την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ως νέου διευθύνων σύμβουλου της ΕΡΤ:

Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος (Πρόεδρος)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών
Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός
Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος

Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής…

Τετάρτη

Ellas+: Νέο Ελληνικό κανάλι για τον απόδημο Ελληνισμό σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία…


Νέο Ελληνικό δίκτυο (αυστραλιανής παράγωγης), θα είναι διαθέσιμο στον απόδημο Ελληνισμό σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία μέσα από την πλατφόρμα της «ubiworldtv».
Το «Ellas+» θα μεταδίδει τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα και θα διατίθεται αποκλειστικά από το Ελληνικό πακέτο καναλιών της «ubiworldtv», που συμπεριλαμβάνει τα κανάλια «Alpha, Mega Cosmos, MAD WORLD, Alter Globe, 4E, RIK Sat» και αρκετά ελληνικά και κυπριακά ραδιοφωνικά κανάλια…
Nicolas A.