Τρίτη

Κύπρος: Πλειστηριασμός για Εξουσιοδότηση Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης…

Στο σφυρί βγήκε η δεύτερη πλατφόρμα της Κυπριακής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (28/06), ενώ αναμένεται ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των τριών μνηστήρων της πλατφόρμας, Cyta, LRG Εnterprises και Velister Ltd (κοινοπραξία tv καναλιών).
Ο πλειστηριασμός θα ξεκινήσει με τιμή εκκίνησης τις 850 χιλιάδες ευρώ και τη δεύτερη πλατφόρμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αναμένεται ότι θα κερδίσει ο διεκδικητής ο οποίος θα πλειοδοτήσει το υψηλότερο ποσό. Σημειώνεται ότι η διαδικασία λήγει στις 5 το απόγευμα, ενώ στο ενδεχόμενο που η δημοπρασία δεν ολοκληρωθεί έως τότε, θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στην «Αλήθεια» ο λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννης Σωκράτους, η διαδικασία πλειστηριασμού θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κάθε γύρου, τα αποτελέσματα θα αναρτώνται στον ιστοχώρο, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας.

«Ψηφιακή Μετάβαση: Η Κυπριακή Εμπειρία»

Ομιλία Δρα Πόλυ Μιχαηλίδη (Eπιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Κυπριακής Δημοκρατίας - ΕΡΗΕΤ) στο 5ον Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) της Ελλάδας.

Κυρίες και Κύριοι,
θα ήθελα κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του σημερινού συνεδρίου και, ιδιαίτερα, τον φίλο Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Τ. Δρα Λεωνίδα Κανέλλο, για την ευγενή πρόσκλησή του να λάβουμε μέρος στις εργασίες του, καθώς και στη συζήτηση, που θ΄ ακολουθήσει, για το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα του, το οποίο απασχολεί όλους τους φορείς σε διεθνές επίπεδο και, βέβαια, και στην Κύπρο.
Με τον όρο «σύγκλιση τεχνολογιών και υποδομών» εννοούμε τη τάση, που παρουσιάζεται με διάφορα τεχνολογικά συστήματα τα οποία συνεχώς εξελίσσονται, ώστε να ικανοποιούν παρόμοιες ανάγκες με τη προσφορά ανάλογων υπηρεσιών.
Η σύγκλιση αυτή δημιουργεί στις μέρες μας, όπως γνωρίζετε, ένα νέο περιβάλλον, όπου οι πληροφορίες και τα μέσα στα οποία διακινούνται, προσαρμόζονται συνεχώς για να καλύψουν τις νέες ανάγκες, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής για τους καταναλωτές. Τα νέα ψηφιακά συστήματα και οι τεχνολογίες πρόσβασης ενισχύουν και επιταχύνουν τη σύγκλιση των υπηρεσιών ενώ στις μέρες μας αποτελεί κοινή πρακτική η σύγκλιση των παρωδιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες διαδικτύου και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών, που παραδοσιακά προφέρονται από τα ΜΜΕ.

Δευτέρα

ΟΤΕ: Είσοδος σε ενέργεια και πάσης φύσεως τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές υπηρεσίες…

Στον τομέα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών, όπως και της ενέργειας, με πρόβλεψη να επεκτείνει τη δραστηριότητα του και στο εξωτερικό, εισέρχεται ο ΟΤΕ, με τροποποίηση που προτείνει για διεύρυνση του σκοπού του.
Με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διοίκηση του ΟΤΕ ενημερώνει τους μετόχους του ότι υποβάλει προς έγκριση στη σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση, σχέδιο διεύρυνσης του σκοπού του, με το οποίο και προτείνει:
- την παροχή πάσης φύσεως τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών, τη διεξαγωγή οιωνδήποτε σχετικών υπηρεσιών και άλλων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων συνδρομητικών, διαδραστικών ή άλλων συναφών υπηρεσιών με τη χρήση οιασδήποτε ευρυζωνικής τεχνολογίας μετάδοσης ενσύρματης, ασύρματης ή δοροφυρικής, η μετάδοση, αναμετάδοση, ανάπτυξη, παραγωγή κάθε είδους οπτικοακουστικού περιεχομένου καθώς και η κατασκευή, διάθεση, αγορά , προμήθεια, πώληση, μεταπώληση, κυκλοφορία και διανομή πάσης φύσεως ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προϊόντων, αντικειμένων και εμπορεύματος που αφορούν στην παροχή, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και διάθεση των παραπάνω υπηρεσιών.

- την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, διαχείριση και ανάπτυξη κάθε είδους συστημάτων παραγωγής και προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων με χρήση ΑΠΕ και μέσω συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, καθώς και η παραγωγή και προμήθεια ενέργειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σάββατο

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφέρειας...

Με γενικό τίτλο «Η Περιφέρεια στο Επίκεντρο» διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφέρειας, στις 8 Ιουλίου 2010 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της ΕΠΕΚ (Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος) και της ΤΕΠ (Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας), που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας. Στόχος του συνεδρίου OmniTV είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης αλλά και φόρουμ ανταλλαγής απόψεων εκπροσώπων του κλάδου των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με εκπροσώπους της πολιτείας, της ακαδημαϊκής ζωής, των θεσμικών φορέων, των επιχειρηματικών ενώσεων, αλλά και όλων εκείνων που ασχολούνται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται...

Τρίτη

Η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή εποχή!

Στην νέα ψηφιακή εποχή προετοιμάζεται να μπει δυναμικά η ΕΡΤ, (υπό την νέα της διοίκηση), με βάση την οικονομική και διοικητική εξυγίανση που επιτελείται και της νέας ψηφιακής στρατηγικής της Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Γαμπρίτσος (πρόεδρο ΔΣ και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ), στο «5o Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς»… Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης περιλαμβάνει την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών από το Σεπτέμβριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία (και όπου αλλού υπάρχουν έτοιμες υποδομές Mpeg-4), των αναλογικών καναλιών «ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή». Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα, μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο. Η έναρξη επίγειας ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει καθώς η νέα διοίκηση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ως προς την τεχνολογία (Mpeg-4/Mpeg-2). Πρόκειται όμως οι διαδικασίες να επιταχυνθούν από το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ρυθμιστικά εμπόδια. Ενώ η εξάπλωση του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου καναλιών «Σπορ/Ινφο+, Σινε+, Πρισμα+, ΡΙΚ» (σε υποδομές Mpeg-2), έχει προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές με ένα σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας, επέκταση που θ` αρχίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα (με τροφοδοσία μέσω δορυφόρου). Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ επανεξετάζονται ως προς τη φυσιογνωμία τους, μια και στην νέα ψηφιακή εποχή αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ψυχαγωγία των Ελλήνων. Ένα από αυτά τα ψηφιακά κανάλια, αναμένεται να εκπέμψει πιλοτικά και σε παράλληλη εκπομπή υψηλής ευκρίνειας. Προφανώς μέσω του τρίτου Mpeg-4 μπουκέτου καναλιών της ΕΡΤ (που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς), ενώ το 50% της χωρητικότητας θα αξιοποιηθεί από τις συνδρομητικές υπηρεσίες καναλιών τύπου nova… Η ΕΡΤ πλέον θα έχει ενεργό ρόλο στο διαδίκτυο με την πλατφόρμα «i ERT», που προετοιμάζεται να λανσάρει…

Η ψηφιακή στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης...

Ομιλία του Γ. Γαμπρίτσος (προέδρου ΔΣ και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ), στο «5o Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς»…

Θα δούμε το ρόλο και τη στρατηγική της Δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ δηλαδή, στη νέα ψηφιακή εποχή, αφού προηγουμένως δούμε μαζί μερικά στοιχεία για το όραμα και τους σκοπούς της, τα μεγέθη της , τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, αλλά και να καταρρίψουμε κάποιος μύθους… (προβλήθηκαν οι διαφάνειες πριν την βασική ομιλία του προέδρου της ΕΡΤ στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, όπως δημοσιεύονται στην παρακάτω ανάρτηση…).
… Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι το 90% των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος από τους πολίτες, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποίος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η ΕΡΤ στους πολίτες την αξία του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει;
Αυτό αποτελεί ένα βασικό ερώτημα που μ` έχει απασχολήσει και συνεχίζει να με απασχολεί. Πρώτο ερώτημα είναι αν όντως η ΕΡΤ χρειάζεται 3 αναλογικά και 3 ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια αν αρκούν πολύ λιγότερα τηλεοπτικά κανάλια για να επιτελέσει καλύτερα το σκοπό της. Θα επιχειρήσω να τοποθετηθώ επί του θέματος με στοιχεία: Αποτελεί γεγονός, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, ότι η ΕΡΤ επένδυσε και διαθέτει υποδομές για την εκπομπή 3 ψηφιακών καναλιών «Σπορ/ινφο+, Σινε+ και Πρίσμα+». Το κόστος των υποδομών ήδη έχει συντελεστεί. Επομένως το ερώτημα πλέον είναι αν συμφέρει να κλείσει η ΕΡΤ κάποια από τα Τ/Ο κανάλια της `η όχι.
Κατά τη γνώμη μου η ΕΡΤ εξυπηρετεί τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού της πληρέστερα, παράγοντας και παρέχοντας στο κοινό περισσότερα και όχι λιγότερα προγράμματα, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων. Στην ψηφιακή δε εποχή, οι οικονομίες κλίμακας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην ΕΡΤ να λειτούργει παραπάνω κανάλια για την εκπομπή περισσοτέρων εξειδικευμένων προγραμμάτων, από ότι στη μέχρι τώρα αναλογική εποχή.

ΕΡΤ: Υπερβολές και Αλήθειες…

Διαφάνειες που προβλήθηκαν πριν την βασική ομιλία του προέδρου της ΕΡΤ στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς …

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, η ΕΡΤ:
- αποσκοπεί στην πλουραλιστική ενημέρωση, στην επιμόρφωση και την ποιοτική ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού.
- Δεν επιδιώκει την απόκτηση του κέρδους.

Η ΕΡΤ σήμερα διαθέτει:
- 7 τηλεοπτικά κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT World, Cine+, Sport/Info+, Prisma+
- 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς (7 με έδρα την Αθήνα, 3 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακούς σταθμούς ανά την Ελλάδα), 2 μουσικά σύνολα, το περιοδικό «ραδιοτηλεόραση» και ο διαδικτυακός τόπος: το ψηφιακό αρχείο…

Υπερβολές και Αλήθειες:
1. Ανταποδοτικό τέλος: «Η ΕΡΤ εισπράττει εξαιρετικά υψηλό ανταποδοτικό τέλος από τους πολίτες». Το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι 50.88 ευρώ το χρόνο ανά κατοικία και είναι το πέμπτο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 27, μετά από εκείνα της Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Σλοβακίας.
2. Διαφημιστικά έσοδα: «Η ΕΡΤ ενώ εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος, απορροφά μεγάλα ποσά από την διαφήμιση». Η ΕΡΤ απορροφά μόνο το 6-7% της τηλεοπτικής διαφημιστικής πίτας (28εκ. ευρώ το χρόνο) και δεν ανταγωνίζεται ουσιαστικά τα εμπορικά κανάλια. Το έσοδο αυτό όμως είναι απολύτως αναγκαίο καθώς αντιμετωπίζει συσσωρευμένο χρέος ύψους 110εκ ευρώ και βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής εξυγίανσης. Ποσοστό εσόδων της ΕΡΤ από την διαφήμιση 10% εν συγκρίσει με την Γαλλική δημόσια τηλεόραση που είναι 40%.
3. Φυσιογνωμία-προγραμματισμός: « Η ΕΡΤ ανταγωνίζεται στο πρόγραμμα τα ιδιωτικά- εμπορικά κανάλια». Ο σχεδιασμός της φυσιογνωμίας και του προγραμματισμού των καναλιών της ΕΡΤ γίνεται στη βάση της εξυπηρέτησης του οράματος και των σκοπών της και όχι στη βάση της εμπορικής ανταπόδοσης (εμπορικές ηλικίες 24-45ετων, ανώτερες οικονομικά τάξεις κλπ).
4. Αριθμός εργαζομένων: «Η ΕΡΤ απασχολεί υπερβολικό αριθμό εργαζομένων την ώρα που το BBC απασχολεί λιγότερους» Στην ΕΡΤ εργάζονται συνολικά 3500 μόνιμοι υπάλληλοι και 1000 περίπου συμβασιούχοι. Το BBC απασχολεί 22874 εργαζομένους (στοιχεία 2009).
5. Κρατικές επιχορηγήσεις: «Η ΕΡΤ επιχορηγείται και από το κράτος». Αυτό ήταν εν μέρει αλήθεια μέχρι πρόσφατα, αλλά εφ` εξής η ΕΡΤ ούτε πρόκειται να λάβει , ούτε χρειάζεται κρατικές επιχορηγήσεις παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτεί το δίκτυο εκπομπής του καναλιού της Βουλής των Ελλήνων , το δορυφορικό κανάλι της ERT World και τα δυο ραδιοφωνικά προγράμματα στα βραχέα για τους έλληνες της διασποράς.

Παρασκευή

Πρώτο ψηφιακό ζάπινγκ στην Αττική…

Πρώτο ψηφιακό ζάπινγκ στην Αττική…
Με χειροκίνητη αναζήτηση στον επίγειο ψηφιακό μας δέκτη κατέβηκαν τα 8 ψηφιακά κανάλια της Digea (συμπεριλαμβανομένου και της δοκιμαστικής κάρτας που προορίζεται για τον 902…), στους δίαυλους 46UHF (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV) και 47UHF (Mega, ΣΚΑΪ, Star,…)…
Πρώτες εντυπώσεις…
Κορυφαίο σήμα ισχύος από την Digea, ενθουσιασμός για όσους είχαν προβλήματα με την αναλογική λήψη από Υμηττό και Αίγινα, πλήρη αδιαφορία για όσους είχαν ήδη πολύ καλό αναλογικό σήμα από Υμηττό, μια και δεν κατάλαβαν ιδιαίτερες διαφορές κανονικής ευκρίνειας μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος… Εκτός του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), που είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ψηφιακή εποχή και βασικός οδηγός για όσους ενδιαφέρονται να εγγράφουν προγράμματα από τα ψηφιακά κανάλια, για ετεροχρονισμένη παρακολούθηση…

Σήμερα στο Cine+: BEST OF ROUTE DU ROCK 2005...

Σήμερα στο Cine+: BEST OF ROUTE DU ROCK 2005...
(16:00 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/06/2010)... Στη συναυλία θα παρακολουθήσουμε τα καλύτερα σημεία από εμφανίσεις διάφορων συγκροτημάτων τα οποία συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ "Route du Rock του 2005", στην πόλη Σεν-Μαλό της Γαλλίας. Ανάμεσα σε αυτά, θα απολαύσουμε τους "The Organ, Art Brut, The Wedding Present, Camille, The Polyphonic Spree, The Raveonettes, Sonic Youth και The Cure"!!!

Digea: Ψηφιακό Switch-On στην Αττική…

Η Digea προχώρησε σήμερα τα ξημερώματα σε ψηφιακό «Switch-On» στην Αττική στους δίαυλους συχνοτήτων 46 και 47 UHF (από Υμηττό και Αίγινα) και παράλληλα σε αναλογικό «Switch-Off» από την Αίγινα στους δίαυλους συχνοτήτων «35UHF (Ant1), 36UHF (ΣΚΑΪ), 46UHF (Μακεδονία TV), 47UHF (Mega), 61UHF (Star), 63UHF (Alpha) και 68UHF (Alter)»… Έτσι από τις 18 Ιουνίου 2010, το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, η νοτιοδυτική Εύβοια, τα δυτικά παράλια των Κυκλάδων και όχι μόνο…, βλέπουν πλέον ψηφιακά τα ιδιωτικά κανάλια μέσω των μπουκέτων της Digea, στους διαύλους συχνοτήτων 46UHF (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV) και 47UHF (Mega, ΣΚΑΪ, Star,…). Εάν είστε κάτοικος νότιων προαστίων και ανακαλύψετε ψηφιακό χιόνι στο δέκτη σας `η δοκιμαστικές κάρτες ενημέρωσης της Digea (στην θέση των ιδιωτικών καναλιών), τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα (ανάλογα με τις προτεραιότητες σας): Εάν διαθέτετε ήδη τηλεόραση νέας τεχνολογίας ` η επίγειο ψηφιακό δέκτη, αρκεί μια αυτόματη αναζήτηση καναλιών για να κατεβάσετε τα ιδιωτικά κανάλια στη λίστα καναλιών και ένα γρήγορο ζάπινγκ που θα σας δώσει το οριστικό οκ των ψηφιακών σας λήψεων… Σε διαφορετική περίπτωση απαιτείτε να προχωρήσετε στην αγορά επίγειου ψηφιακού δέκτη (χωρίς αλλαγή τηλεόρασηςκεραίας), με προδιαγραφές DVB-T/Mpeg-4Μια και στην αναλογική τηλεόραση θα παραμείνουν προσωρινά μόνο τα αναλογικά κρατικά κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ1, ΕΤ3, ΝΕΤ…) και τα περιφερειακά κανάλια, που αναμένονται έως τον Σεπτέμβριο να μπουν στην ψηφιακή εποχή (από Αίγινα)… Εάν όμως ανήκετε σε περιοχή του Λεκανοπέδιου της Αττικής και λαμβάνετε κανονικά τα αναλογικά ιδιωτικά κανάλια από ΠάρνηθαΥμηττό, έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας, για να περάσετε αργότερα στην ψηφιακή εποχή, αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το τελικό «Switch-Off» όλων των αναλογικών εκπομπών στην Ελληνική επικράτεια…
Nicolas A.

Πέμπτη

Οι χαρές της ζωής φαίνονται καλύτερα σε υψηλή ευκρίνεια…


Οι χαρές της ζωής φαίνονται καλύτερα σε υψηλή ευκρίνεια
Δείτε μερικά στιγμιότυπα που μας προσφέρουν απλόχερα τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας…, εν αντίθεση με την αυριανή πρεμιέρα της Digea στην Αττική (στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση), όπου θα δείτε εικόνες κανονικής ευκρίνειας και όχι υψηλής ευκρίνειας… http://satzapper.blogspot.com/

Κυκλοφορούν τα «Δορυφορικά Νέα» Ιουλίου…

Η Digea έρχεται επιτέλους και στην Αττική στις 18 Ιουνίου, ενώ παράλληλα η Nova ανακοινώνει το μπουκέτο NovaHD. Ταυτόχρονα, περιμένουμε το φθινόπωρο και το δορυφορικό Connx, ενώ οι ταχύτητες του ΟΤΕ ήδη αυξάνονται. Μέσα σε όλα αυτά τα καλά νέα και λόγω του ότι η άμεση εξέλιξη είναι η Digea, συγκεντρώσαμε έναν μεγάλο αριθμό επίγειων ψηφιακών αποκωδικοποιητών, τόσο HD όσο και SD και σας τους παρουσιάζουμε με πλήρη στοιχεία, αλλά και με τιμές λιανικής, για να μπορέσετε να επιλέξετε πιο εύκολα, τον δέκτη που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η προσφορά πλέον είναι μεγάλη, οι δέκτες είναι όλοι δοκιμασμένοι για σωστή λήψη Digea, συνεπώς δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Ένα άλλο μεγάλο γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη και φυσικά μιλάμε για το Μουντιάλ, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε High Definition από 3 μεγάλα ελεύθερα κανάλια, τα ARD Das Erste HD, ZDF HD και ITV 1 HD. Διαβάστε στην αναφορά μας, το πλήρες πρόγραμμα μεταδόσεων, ενώ σας έχουμε κι έναν μίνι οδηγό για το πως θα δείτε το ITV 1 HD σε δέκτη Dreambox, μιας και απαιτείται ένα σχετικό «κολπάκι», λόγω της ιδιαιτερότητας μετάδοσης του συγκεκριμένου καναλιού. Παραμένοντας στον αθλητικό τομέα, μην παραλείψετε το ρεπορτάζ για τη Σούπερ Λίγκα και το γεγονός ότι η απόφαση του ΣΚΑΪ να εγκαταλείψει το «πακέτο» της, το οποίο απέκτησε μόλις ένα χρόνο πριν, δίνει τη δυνατότητα στη Nova να γίνει (σχεδόν) κυρίαρχος στην κεντρική διαχείριση.

Από πλευράς λήψεων για αυτό το τεύχος, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες δοκιμές σε διαφορετικούς συνδυασμούς παράκεντρων λήψεων που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες μικρών offset πιάτων διαμέτρου «90cm και 1.20cm» στην ελληνική επικράτεια. Οι πολύ ενδιαφέρουσες παράκεντρες λήψεις, έγιναν με τα slim feed LNB Multiconnect της Inverto.

Τετάρτη

Ο προβλεπόμενος μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων για την Αττική στην ψηφιακή εποχή…

Η χθεσινή επέμβαση της ΕΕΤΤ για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού SBC, από τον αναλογικό δίαυλο συχνοτήτων «22UHF», μας δίνει την ευκαιρία να επαναφέρουμε τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων για την μεταβατική περίοδο στην ψηφιακή εποχή για την Αττική, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις πρώτες ψηφιακές εκπομπές των Ιδιωτικών καναλιών μέσω της Digea… Μέσω του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων για την Αττική (σύμφωνα με την ΚΥΑ 21161/2008), θα διαπιστώσουμε ότι ο δίαυλος «22UHF», προορίζεται για τις ψηφιακές εκπομπές του τρίτου ψηφιακού μπουκέτου καναλιών της ΕΡΤ (κατά το 50% της χωρητικότητας του μπουκέτου) και το υπόλοιπο 50% της χωρητικότητας για τις συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου nova… Ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για το αναλογικό κανάλι που χρησιμοποιεί τον δίαυλο 22UHF, να μετακινηθεί στο δίαυλο 35 UHF… Έτσι μετά την καλοκαιρινή έναρξη της Digea (των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας), θα ακολουθήσουν μέχρι το Σεπτέμβριο στην Αττική, τα περιφερειακά κανάλια (μέσω Digital Union, Digea…) και φυσικά τα δυο υπολειπόμενα ψηφιακά μπουκέτα καναλιών της ΕΡΤ, με τις υπηρεσίες καναλιών «ET1, NET, ET3, ERT HD, Βουλή, τα ραδιοφωνικά κανάλια της ΕΡΤ, δορυφορικά κανάλια με τα οποία έχει σύμβαση η ΕΡΤ και τις συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου nova…».

Ο προβλεπόμενος χάρτης συχνοτήτων για την Αττική κατά την μεταβατική περίοδο στην ψηφιακή εποχή, διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη

Digea: Στην τελική ευθεία για την ψηφιακή πρεμιέρα της Αττικής...


Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ψηφιακός πάροχος Digea, για την ψηφιακή πρεμιέρα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας στην Αττική… Μια και στις 18 Ιουνίου 2010, έρχεται το επίσημο Switch-On της Digea για την Αττική (από τα κέντρα εκπομπής Αίγινα και Υμηττός), στους διαύλους συχνοτήτων 46UHF (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV) και 47UHF (Mega, ΣΚΑΪ, Star, Test TV), παρέχοντας ψηφιακό σήμα συνολικά σε πάνω από 4.500.000 κατοίκους… Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το Switch-Off (σύμφωνα με τη ΚΥΑ 21161/08), όλων των αναλογικών εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (από το κέντρο εκπομπής Αίγινα), στους διαύλους συχνοτήτων «35UHF (Ant1), 36UHF (ΣΚΑΪ), 46UHF (Μακεδονία TV), 47UHF (Mega), 61UHF (Star), 63UHF (Alpha) και 68UHF (Alter)», στις οποίες ήδη τρέχει το αντίστοιχο ενημερωτικό crawl της Digea… Ενώ σε όσους διαύλους συχνοτήτων δεν αντιστοιχούν ψηφιακές εκπομπές (από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας), θα ενεργοποιηθούν οι δοκιμαστικές κάρτες ενημέρωσης της Digea…
Nicolas A.

Κυριακή

H Αττική στην ψηφιακή εποχή από τις 18 Ιουνίου...

Τα ξημερώματα της ερχόμενης Παρασκευής (18 Ιουνίου), η εκπομπή του αναλογικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από την Αίγινα θα σταματήσει οριστικά και θα αρχίσει η εκπομπή του ψηφιακού. Την ίδια ώρα από τον Υμηττό θα εκπέμπονται παράλληλα και τα δύο σήματα. Η Αττική περνά στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εποχής. Την ίδια στιγμή οι πολίτες παραμένουν ανενημέρωτοι, σε θολό τοπίο, καθώς μόνο η Digea, η εταιρεία που δημιούργησαν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας για τις ψηφιακές εκπομπές τους, επιχειρεί να πληροφορήσει το κοινό σε συνεργασία με δήμους, κάτι όμως που δεν είναι επαρκές. Παράλληλα, ορισμένες περιοχές με τη διακοπή του αναλογικού σήματος από την Αίγινα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν δεν έχουν εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή mpeg4 ή με τηλεοπτικό δέκτη που να τον έχει ενσωματωμένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός επισημαίνει ότι άμεσα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι περιοχές: «Ανω Γλυφάδα, Ανω Βούλα, Βουλιαγμένη κι ένα κομμάτι του Περάματος. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν περίπου 60.000 άτομα δηλαδή γύρω στα 20.000 νοικοκυριά».

- Τι κάνετε για την ενημέρωση του κοινού αυτών των περιοχών;

«Κάναμε δύο ημερίδες στις περιοχές, διανέμουμε έντυπο υλικό, όπως και στη Θεσσαλονίκη, με χρηστικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος. Γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους, υπάρχουν μηνύματα των δημάρχων, χάρτης σε επίπεδο δρόμου που υποδεικνύει στους πολίτες ποιες ακριβώς περιοχές θα χρειαστεί άμεσα να προσαρμοστούν, πού θα χρειαστεί πιθανόν προσαρμογή, είναι δηλαδή οριακές και ποιοι θα μπορούν να λαμβάνουν σε αυτό το στάδιο και τα δύο σήματα».

- Με την εκπομπή από Αίγινα και Υμηττό θα καλυφθεί ψηφιακά πλήρως η Αττική;

«Πρακτικά ναι, με εξαίρεση κάποια κομμάτια που σκιάζονται από την Πεντέλη, πάνω από το Μάτι και κάτω από το Πόρτο Ράφτη στα ανατολικά παράλια. Αυτό είναι το κενό το οποίο και τώρα δεν καλύπτεται από τον Υμηττό. Να διευκρινίσω πάντως ότι αν τώρα βλέπουν έστω και αχνά σήμα από τον Υμηττό, το ψηφιακό θα το πιάσουν πολύ καλά. Αν πιάνουν πάλι σήμα από Εύβοια, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους».

-Στη Θεσσαλονίκη αρχικά αντιμετωπίστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα. Τα έχετε ξεπεράσει;

«Στην Αττική κάνουμε δοκιμαστικές εκπομπές σε μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να μην ενοχλούμε το κοινό, για αρκετό χρόνο και θέλουμε να είναι από την αρχή τέλεια. Οι μετρήσεις είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές και περιμένουμε ότι οι Αθηναίοι θα ξεπεράσουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα».

Πέμπτη

Τα Mad Video Music Awards 2010 για πρώτη φορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση…

Τα Mad Video Music Awards 2010 για πρώτη φορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση…
Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνονται από το μουσικό κανάλι Mad, τα μουσικά βραβεία «Mad Video Music Awards»… Η απονομή των βραβείων «Mad Video Music Awards 2010», θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do και θα μεταδοθεί μέσω live streaming, παράλληλα στο «δικτυακό τόπο, ολοκληρώνεται η ψηφοφορία σε κατηγορίες όπως «Video Clip: Rock, Hip Hop, Alternative, Pop, έντεχνο…κ.α.». Ενώ το «VMA Preshow» (με ελεύθερη είσοδο), θα συνδυαστεί με τις LIVE εμφανίσεις από τους: Stavento, Ska Bangies feat. Rous και πολλά ακόμα special activities & happenings! Η επικείμενη έναρξη ψηφιακών εκπομπών των καναλιών εθνικής εμβέλειας της Digea στην Αττική (στις 18 Ιουνίου 2010), θα δώσει την ευκαιρία στο κανάλι του Alpha να μεταδώσει τα «Mad Video Music Awards 2010» για πρώτη φορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (σε Αττική, Θεσσαλονίκη-Κ. Μακεδονία και Κορινθιακό κόλπο)… Τη λαμπερή βραδιά της 7ης απονομής των «Mad Video Music Awards» θα μεταδώσει αποκλειστικά ο ALPHA την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 21:00. Από την άλλη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίγειο ψηφιακό μπουκέτο περιφερειακών καναλιών «MAD, MTV, Sport TV, 0-6 TV» (στο δίαυλο 63UHF), ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ως πάροχο για τις επερχόμενες ψηφιακές τους εκπομπές την Digea
Nicolas A.

Τετάρτη

«Aρχίζει το ματς»: Συνεργασία ΕΡΤ και EBU για το Μουντιάλ 2010...

«Aρχίζει το ματς»: Συνεργασία ΕΡΤ και EBU για το Μουντιάλ 2010...
Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη, το Παγκόσμιο Κύπελλο, αρχίζει στις 11 Ιουνίου για να κρατήσει συντροφιά στα εκατομμύρια φίλων – και μη – του αθλήματος. Η ΕΡΤ πιστή στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού θα είναι εκεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου για να μεταδώσει σε αποκλειστικότητα ζωντανά και τους 64 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, σε τηλεοπτική μετάδοση (ΝΕΤ, ΕΤ1, Spor+) αλλά και ραδιοφωνικά από την ΕΡΑ Σπορ. Παράλληλα, οι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσα από το διαδίκτυο όλους τους αγώνες από την ERTonline ενώ όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από την πλατφόρμα της EBU, μέσω της οποίας λειτουργούν κανάλια για την απ΄ ευθείας κάλυψη όλων των αγώνων, ενώ γίνονται και οι μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας (HD). Σημειώνεται οτι όσοι βρίσκονται μέσα στην ελληνική επικράτεια δεν θα μπορούν να δουν τις μεταδοσεις της ΕΡΤ μέσω EBU. Οι 32 καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου, ανάμεσά τους και η εθνική ομάδα της Ελλάδος, θα συμμετάσχουν στην κορυφαία παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση, που φιλοξενείται για πρώτη φορά στη «Μαύρη» Ήπειρο. Ένα πλούσιο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα 100 περίπου ωρών μέσω της ΕΡΤ με πολλές και δυνατές συγκινήσεις περιμένει τους φίλους του «βασιλιά των σπορ» όπως αποκαλείται το ποδόσφαιρο. Την Παρασκευή 11 Ιουνίου «αρχίζει το ματς», η καρδιά του πλανήτη θα «χτυπά» για έναν μήνα στα 10 γήπεδα της Ν. Αφρικής, όπου φιλοξενείται το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Yπάρχουν πάνω από 30 κανάλια σε όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με την EBU και που θα μεταδίδουν ζωντανά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ν. Αφρική μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ. Κάθε κανάλι θα μεταδίδει στην τοπική γλώσσα και οι θεατές θα έχουν απεριόριστη τηλεοπτικά πρόσβαση. http://news.ert.gr/

Tο Μουντιάλ 2010 επίσημα από το ΡΙΚ HD σε υψηλή ευκρίνεια...

Tο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου - Μουντιάλ 2010, επίσημα από το ΡΙΚ, σε ψηφιακή μετάδοση και σε υψηλή ευκρίνεια...
Το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου ανακοινώνει ότι θα μεταδώσει ψηφιακά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου / Μουντιάλ 2010, από τη Νότιο Αφρική, για το οποίο εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ΡΙΚ εκτός από τις μεταδόσεις και των 64 αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ΦΙΦΑ στο ΡΙΚ ΔΥΟ και ΡΙΚ ΕΝΑ, τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά, θα μεταδώσει 56 από τους 64 αγώνες και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) μέσω της επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας του ΡΙΚ HD στο κανάλι UHF 33. Για να είναι δυνατή η λήψη προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια θα πρέπει ο αποκωδικοποιητής (εξωτερικός ή εσωτερικός) να είναι πρότυπο DVB-T MPEG4 HD. Επιπρόσθετα, πρέπει η τηλεόραση να υποστηρίζει σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition). http://www.cybc.com.cy/

Το πρόγραμμα των αγώνων που θα μεταδοθούν από το ΡΙΚ

Η DIGEA επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικτύων Αναμετάδοσης (BNE -Broadcast Network Europe Association)...

Η DIGEA επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικτύων Αναμετάδοσης (BNE -Broadcast Network Europe Association)...
Επίσημο νέο μέλος της διεθνούς μη κερδοσκοπικής ένωσης BroadcastNetworkEuropeAssociation (BNE) αποτελεί πλέον η DIGEA. Συγκεκριμένα, η ΒΝΕA έκανε αποδεκτή την πρόταση της DIGEAγια πλήρη ενσωμάτωση του ελληνικού ψηφιακού παρόχου στους κόλπους της, αναγνωρίζοντας έτσι το σημαντικό έργο που καλείται να διατελέσει στην Ελλάδα. Η ΒΝΕ είναι η ένωση των μεγαλύτερων παρόχων επίγειου ψηφιακού δικτύου της Ευρώπης και έχει ως στόχο τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού και δίκαιου ρυθμιστικού και λειτουργικού περιβάλλοντος για τους επίγειους ψηφιακούς παρόχους, διασφαλίζοντας παράλληλα πως οι πολίτες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων και περιεχομένου. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου όπως για παράδειγμα οι Αbertis Τelecom (Ισπανία), Αrquiva (Μεγάλη Βρετανία), Βroadcast Service (Δανία), TDF (Γαλλία), Broadcast Swisscom (Ελβετία), Terracom (Σουηδία), Rai way (Ιταλία) κ.α.

Σάββατο

«Nova HD: Τηλεοπτική απόλαυση υψηλής ευκρίνειας για όλους»…

«Nova HD: Τηλεοπτική απόλαυση υψηλής ευκρίνειας για όλους»…
Στο κόσμο της υψηλής ευκρίνειας αναμένεται να μπει η πρώτη ελληνική δορυφορική πλατφόρμα, αφού ανακοινώσε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου (για τις 10/06/2010), με θέμα «nova HD: Τηλεοπτική απόλαυση υψηλής ευκρίνειας για όλους…». Όπου αναμένεται να παρουσιάσει το επερχόμενο καλοκαιρινό HD πακέτο της και να ξεκαθαρίσουν καίρια ζητήματα του τύπου:
- Τι αμφίδρομη τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθήσει ανάμεσα στο HD πακέτο και τα SD θεματικά της πακέτα; Και αν το νέο HD πακέτο θα συνδυαστεί με αντίστοιχα οικονομικά SD πακέτα, «τύπου κυπριακής nova»;
- Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ο αναμεταδότης που αντιστοιχεί στην συχνότητα «12130Η» και προορίζεται για τις δίκες της παραγωγες καναλιών υψηλής ευκρινείας «π.χ. novacinema HD, novasports HD», να αλλάξει πρότυπο εκπομπής; Και να περάσει στο νέο πρότυπο εκπομπής DVB-S2, αυξάνοντας θεαματικά την χωρητικότητα για θεματικές υπηρεσίες «π.χ. Discovery HD Showcase, History HD. Nat Geo HD…».
- `Η θα ακολουθηθεί η πολιτική συνεργασίας «simulcast» με άλλες πλατφόρμες και δίκτυα που εκπέμπουν στις 13E «π.χ. για κανάλια του τύπου Eurosport HD, MTV HD, Nat Geo Wild HD…»;
- Το πακέτο «nova HD» θα είναι διαθέσιμο μόνο από ιδιοκτησιακούς δέκτες HD, `η θα υπάρχει και η παράλληλη δυνατότητα λήψης μέσω δεκτών της αγοράς με θύρα «C.I. `η C.I.+» και την αντίστοιχη συνδρομητική κάρτα πρόσβασης;

Είδομεν…
Nicolas A.