Παρασκευή

ΡΙΚ: Ξεκινά η επίγεια ψηφιακή μετάβαση στην Κύπρο…

ΡΙΚ: Ξεκινά η επίγεια ψηφιακή μετάβαση στην Κύπρο…
To Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου ανακοινώνει ότι την Τρίτη 2 Μαρτίου 2010 αρχίζει σε δοκιμαστική βάση την ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων του από τους σταθμούς του Τροόδους και Βαβατσινιάς στη συχνότητα UHF33. Θα μεταδίδονται τέσσερα κανάλια: ΡΙΚ ΕΝΑ, ΡΙΚ ΔΥΟ, ERTWorld και Euronews. Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης του προγραμματισμού για μετάβαση του ΡΙΚ στην ψηφιακή μετάδοση, η οποία θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκύπρια. Η δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, θα καλύψει πλήρως τις αστικές περιοχές, και η τρίτη και τελευταία φάση θα καλύψει την ύπαιθρο. Oι τηλεθεατές θα μπορούν να λαμβάνουν τα προγράμματα του ΡΙΚ ψηφιακά εάν διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4/H.264 ή με τη σύνδεση εξωτερικού αποκωδικοποιητή MPEG4/H.264, που διατίθεται στην εγχώρια αγορά, μεταξύ της τηλεόρασης τους και της υφιστάμενης εξωτερικής κεραίας λήψης. Η κεραία δεν χρειάζεται να αλλάξει.
Η ψηφιακή μετάδοση θα γίνεται παράλληλα με την αναλογική μετάδοση (όπως εκπέμπεται σήμερα) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Ιουλίου 2011 θα τερματιστούν οι αναλογικές μεταδόσεις.
http://www.cybc.com.cy/

Τρίτη

ΟΤΕ - CONN-X: Νέα συνδυαστική φόρμουλα συνδρομής με Internet – Ομιλία – Τηλεόραση…

ΟΤΕ - CONN-X: Νέα συνδυαστική φόρμουλα συνδρομής με Internet – Ομιλία – Τηλεόραση…
Blog – Σχόλιο:
Νέα συνδυαστική φόρμουλα συνδρομής με Internet – Ομιλία – Τηλεόραση, έρχεται από τον ΟΤΕ μέσω των υπηρεσιών CONN-X (παρουσιάζονται παρακάτω…)… Τίθεται όμως και ένα ερώτημα, πότε η Ελληνική πλατφόρμα της Conn-x TV, θα ξεκινήσει υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας μέσω του δορυφόρου Hellas Sat 2- 39E; Ήδη η Βουλγαρική πλατφόρμα Bulsatcom (σε αυτή την τροχιακή θέση), προσφέρει τα διεθνή κανάλια υψηλής ευκρινείας Eurosport HD, National Geographic Channel HD, Discovery HD Showcase, History HD Europe (που μπορείτε και εσείς να προσφέρετε σε Simulcast και την προσθήκη Ελληνικών υποτίτλων), αλλά και την προσθήκη ενός μουσικού καναλιού υψηλής ευκρινείας MTVNHD, καθώς και την προσθήκη δυο επιπλέον ελληνικών καναλιών (με τα δικαιώματα που διαθέτετε), ενός κινηματογραφικού και ενός αθλητικού καναλιού υψηλής ευκρίνειας… Πολλοί συνδρομητές σας περιμένουν αυτή σας την κίνηση, αφού δεν θέλουν να δεσμευτούν με ένα δέκτη που προσφέρει μόνο υπηρεσίες κανονικής ευκρίνειας και αύριο δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υβριδικές σας υπηρεσίες `η αποκλειστικά τις επερχόμενες δορυφορικές υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας… Πάντως εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια από τις επιτυχημένες τροχιακές θέσεις στην Ευρώπη (της SES-Astra), η πλατφόρμα της UPC θα απελευθερώσει σημαντική χωρητικότητα στο σύμπλεγμα δορυφόρων Astra 19.2Ε (στο τέλος του Καλοκαιριού 2010). Αφού από τον Μάιο του 2010, η UPC DTH ξεκινά τις παράλληλες DTH υπηρεσίες στην τροχιακή θέση Thor 0.8W (που θα συνδυάζει τις δυο ιδιόκτητες υπηρεσίες πλατφορμών UPC Direct και Focus Sat για τις αγορές της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας) και μέσα στο Καλοκαίρι του 2010, θα ολοκληρώσει την μετακίνηση των 320.000 συνδρομητών της UPC Direct, από το σύμπλεγμα δορυφόρων Astra 19.2Ε, στην τροχιακή θέση Thor 0.8W…


ΟΤΕ: Internet – Ομιλία – Τηλεόραση από το CONN-X με 49,90 ΕΥΡΩ, τελική τιμή με πάγιο

Μία ολοκληρωμένη λύση Internet – Ομιλίας – Τηλεόρασης προσφέρει για πρώτη φορά ο ΟΤΕ στους οικιακούς του πελάτες. Με €49,90/μήνα, οι πελάτες μπορούν να έχουν και Internet και Δωρεάν Ομιλία και Υπηρεσίες Τηλεόρασης.

Αναλυτικά, η συγκεκριμένη προσφορά περιλαμβάνει:

- Απεριόριστο Internet Conn-x στα 2 Mbps,
- 180 λεπτά/μήνα αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ,
- Conn-x TV, τη συνδρομητική τηλεόραση από τον ΟΤΕ, με πρόσβαση σε 47 ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια και στις υπηρεσίες Video on Demand, Film Express και Film Club και πάγιο απλής τηλεφωνικής σύνδεσης (PSTN),
- σε μία συνολική τιμή, 49,90 ευρώ/μήνα.

Οι πελάτες μπορούν να συνθέσουν το δικό τους πακέτο για τη διασκέδαση στο σπίτι τους, επιλέγοντας την ταχύτητα Conn-x και το πακέτο Ομιλίας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Έτσι, για παράδειγμα, με μόνο 7,60 ευρώ επιπλέον (57,5 ευρώ / μήνα) οι πελάτες μπορούν να έχουν:

- υψηλότερη ταχύτητα Conn-x στα 8 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ

Η ολοκληρωμένη λύση απευθύνεται τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους πελάτες και διατίθεται καλώντας δωρεάν το 134, με μια επίσκεψη στο εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ (OTESHOP - COSMOTE - ΓΕΡΜΑΝΟΣ) ή online μέσω του www.oteshop.gr


Ποια θεματικά κανάλια κανονικής ευκρίνειας προσφέρει το Conn-x TV:

Διαγωνιστική διαδικασία για την «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρι το 2012»…

Διαγωνιστική διαδικασία για την «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρι το 2012»…
Ξεκίνησε η Διεθνή διαγωνιστική διαδικασία από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την επιλογή αναδόχου για την προετοιμασία και νομική υποστήριξη του έργου «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρι το 2012»

Συνοπτικά ο ανάδοχος που θα επιλεγεί (από την Ημεδαπή ή την αλλοδαπή):
1 …θα πρέπει να έχει μεγάλη εξειδίκευση, εμπειρία, τεχνογνωσία και τεκμηριωμένη γνώση των ημεδαπών και διεθνών νομικών θεμάτων σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και τη διαθεσιμότητα του υπευθύνου του έργου, η οποία δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο των υφισταμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου.
Ειδικότερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του υποψηφίου αναδόχου θα περιλαμβάνουν:
- Τη νομική επεξεργασία, στο πλαίσιο του έργου «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρι το 2012».
- Τη νομική εκπροσώπηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Την επίλυση νομικών ζητημάτων κατά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
- Τη μελέτη των νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Την επεξεργασία και ανάλυση του εσωτερικού δικαίου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.


2 …Τα παραδοτέα του αναδόχου προς το Υπουργείο θα είναι :
- Προσχέδιο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών και υλοποίησης του έργου, το αργότερο σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
- Σχέδιο Υλοποίησης Οριστικής Μετάβασης στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεοπτική Εκπομπή μέχρι το 2012, με την έναρξη του δεύτερου διμήνου της σύμβασης.
- Γραπτή ανάλυση του εσωτερικού δικαίου ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε., με την έναρξη του τρίτου διμήνου της σύμβασης.
- Γενική αναφορά της νομοθεσίας των κυριοτέρων κρατών μελών της Ε.Ε. για τα θέματα του τηλεοπτικού τοπίου, με τη λήξη του τέταρτου διμήνου της σύμβασης.

Παρασκευή

Tο ψηφιακό και αναλογικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας…

Νέα από το ψηφιακό και αναλογικό τοπίο της Θεσσαλονίκης…
Ποια είναι η κατάσταση στο αναλογικό και ψηφιακό τοπίο της Θεσσαλονίκης, μετά την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών της Digea, Digital Union, DBS, ΠΕΡΘΩ και της ΕΡΤ;


Αναλυτικά το Αναλογικό και Ψηφιακό τοπίο έχει ως εξής (Ενημέρωση 01/12/2013, by Nicolas A.):

"Χορτιάτης": Βασικό κέντρο εκπομπής για την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας "Λιτόχωρο, Κατερίνη, Αιγίνιο, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Λαγκαδάς, Καλλικράτεια,..."...

Πέμπτη

Καλορίζικος ο νέος πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της ΕΡΤ…

Καλορίζικος ο νέος πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της ΕΡΤ…
Με ένα σύνθετο αποτέλεσμα ψηφοφορίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ορισμός του Γιώργου Γαμπρίτσου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ...

Βlog - Σχολιο: Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ θα πρέπει άμεσα διευθετήσει τα ζητήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, σχετικά με την δορυφορική τροφοδοσία που θα δώσει το πράσινο φως της ανάπτυξης του πρώτου, αλλά και του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ERT Digital, στην Ελληνική επικράτεια

Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την διαδικασία έγκρισης του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσου:
…Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μίλησε για το όραμά του και δεσμεύτηκε για μια δημόσια τηλεόραση που θα ενημερώνει και θα ψυχαγωγεί χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις, μετανάστες και Έλληνες διασποράς, νέους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υπαγωγής της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού η οποία σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στον Πολιτισμό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη για μείωση των αποδοχών των στελεχών, λέγοντας πως είναι «απαραίτητη» και στην συνέχιση της περιστολής του κόστους.
«Διοίκηση και εργαζόμενοι θα συμφωνήσουμε για τα παραπάνω, με χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και εξοικονομώντας πόρους που θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Γαμπρίτσος, συμπληρώνοντας ότι αντιμετωπίζει την θέση αυτή ως πρόκληση για προσφορά και πιστεύει στην ομαδική δουλειά. «Θα κτίσουμε και θα ενδυναμώσουμε όσα καλά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς βιασύνη και κινήσεις εντυπωσιασμού και θα ξεκινήσουμε με αξιολόγηση» είπε ακόμη...

Τετάρτη

Ψηφιακή τηλεόραση DVB-T (Mpeg-2 VS Mpeg-4), ένα ακυβέρνητο καράβι της ψηφιακής μετάβασης…

Με ποιες προδιαγραφές προτύπου εκπομπής DVB-T (Mpeg-2 `η Mpeg-4), προχωρά η ψηφιακή μετάβαση στη χώρας μας…
Χωρίς την αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση που να ορίζει ρητά τις νομότυπες προδιαγραφές προτύπου εκπομπής DVB-T (Mpeg-2 `η Mpeg-4), προχωρά η Ψηφιακή μετάβαση στη χώρας μας… Το πρόβλημα ξεκινά από την ισχύουσα ΚΥΑ 21161/2008 στο άρ. 4, παρ. 2, που καθορίζει μεν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής DVB-T, αλλά δεν προσδιορίζει ξεκάθαρα τον τρόπο κωδικοποίησης (Mpeg-2 `η Mpeg-4), που θα χρησιμοποιήσουν οι πάροχοι για τις υπηρεσίες ελεύθερης και συνδρομητικής λήψης… Αν και ο μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων που διαμορφώθηκε από την ερευνητική ομάδα του κ. Καψάλη, καθορίζει την εκπομπή τεσσάρων ψηφιακών καναλιών για κάθε δίαυλο `η ψηφιακό multiplex, σύμφωνα με το πρότυπο εκπομπής DVB-T/ Mpeg-2… Η ΕΡΤ Ψηφιακή έχει ξεκινήσει τις ψηφιακές της εκπομπές το 2006 (δυο χρόνια πριν την οριστικοποίηση της ΚΥΑ 21161/2008), ακολουθώντας το πρότυπο εκπομπής DVB-T/ Mpeg-2 και διαμορφώνοντας μια ισχυρή καταναλωτική αγορά με δέκτες αποκωδικοποίησης Mpeg-2 (οι όποιοι δεν είναι συμβατοί με το Mpeg-4 της Digea)… Από την άλλη η Digea (τα ιδιωτικά κανάλια), ξεκίνησε μετά την οριστικοποίηση της ΚΥΑ 21161/2008 και αποφάσισε εν έτη 2009, να προχωρήσει με το πρότυπο εκπομπής DVB-T/ Mpeg-4 (γιατί στις προθέσεις της, είναι η καλύτερη εκμετάλλευση της χωρητικότηταs που της δίνετε από το κράτος, που στον μέλλον θα τις ανοίξει τον δρόμο και στις συνδρομητικές υπηρεσίες…).

Δευτέρα

Σπορ+ και ΕΡΤ Ψηφιακή: 4 χρόνια επίγειων ψηφιακών εκπομπών…

Σπορ+ και ΕΡΤ Ψηφιακή: 4 χρόνια επίγειων ψηφιακών εκπομπών…
Τέσσερα χρόνια επίγειων ψηφιακών εκπομπών συμπλήρωσε το αθλητικό κανάλι Σπορ+ (της ΕΡΤ Ψηφιακής), μια και αυτή την περίοδο τρέχει στους ρυθμούς των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ (12-28 Φεβρουαρίου 2010)… Το Σπορ+ ξεκίνησε πιλοτικά στις 10 Φεβρουαρίου 2006, ακριβώς πριν από 4 χρόνια, με την μετάδοση των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο (10-26 Φεβρουαρίου 2006). Οι πρώτες πιλοτικές εκπομπές της ΕΡΤ Ψηφιακής (DVB-T/ Mpeg-2) πραγματοποιηθήκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από το κέντρο εκπομπής Υμηττός και τον δίαυλο συχνοτήτων 48 UHF. Αργότερα με την επίσημη έναρξη του ψηφιακού καναλιού Πρίσμα+ (Μάρτιος 2006), το δίκτυο θα μετατραπεί σε SFN με παράλληλες ψηφιακές εκπομπές Υμηττού, με τα κέντρα εκπομπής Πάρνηθας και Αίγινας (στον ίδιο δίαυλο συχνοτήτων 48 UHF) … Μέσα στην Άνοιξη του 2006, ξεκίνησε επίσημα το κανονικό πρόγραμμα των εξειδικευμένων ψηφιακών καναλιών: Πρίσμα+ (για τους ΑΜΕΑ), Σινε+ (Κινηματογραφικό/Ψυχαγωγικό) και Σπορ+ (Αθλητικό), παρέα με το δορυφορικό κανάλι της Κύπρου RIK SatΕνώ αναπτύχτηκε ταχύτατα το πρώτο στάδιο του δικτύου ψηφιακών εκπομπών της στην Ελληνική επικράτεια και προστέθηκαν η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης-Κεντρικής Μακεδονίας (κέντρο εκπομπής Χορτιάτης, στο δίαυλο συχνοτήτων 56 UHF) και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας (κέντρο εκπομπής Πήλιο, στο δίαυλο συχνοτήτων 53 UHF). Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας σύμφωνα με την ΕΡΤ πουλήθηκαν 150.000 αποκωδικοποιητές, ενώ μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των εξωτερικών αποκωδικοποιητών DVB-T/ Mpeg-2 (οι οποίοι φυσικά δεν είναι συμβατοί με το πρότυπο εκπομπής DVB-T/ Mpeg-4 που εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια της Digea, εν έτη 2010), παράλληλα στην κατανάλωση έχουν περάσει και 1 εκατομμύριο τηλεοπτικοί δέκτες νέας γενιάς με ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη DVB-T/ Mpeg-2Από εκεί και περά ξεκίνα ένας Γολγοθάς που δεν τελειώνει…, η αντίδραση των ιδιωτικών καναλιών που έμειναν εκτός ψηφιακής τηλεόρασης (εν μέρει δικαιολογημένη), είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ (που ταλανιζόταν από τα σκάνδαλα), η επίσημη έναρξη των μεταβατικών ψηφιακών εκπομπών για τα ιδιωτικά, περιφερειακά και κρατικά κανάλια στην Ελληνική επικράτεια (της 1ης Νοέμβριου 2008)… Έτσι ακυρώθηκε η επέκταση του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ Ψηφιακής (Πρίσμα+, Σινε+, Σπορ+, RIK Sat), στην υπόλοιπη Ελλάδα (μέσω δορυφορικής τροφοδοσίας), παράλληλα ακυρώθηκε το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του δευτέρου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ Ψηφιακής (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3,ΒΟΥΛΗ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία (μέσω οπτικής ίνας του ΟΤΕ)…

Κυριακή

TRT: Αυξάνονται τα ψηφιακά κανάλια της Τουρκικής κρατικής τηλεόρασης…

TRT: Αυξάνονται τα ψηφιακά κανάλια της Τουρκικής κρατικής τηλεόρασης…
…Και ενώ στο δικό μας «τύπο» άρχισε ο χορός της «ημιμάθειας», σχετικά «με τα πόσα ψηφιακά κανάλια διαθέτουν τα κρατικά κανάλια σε χώρες του κόσμου, αλλά και στην Ευρώπη», η κοινωνία της πληροφορίας (μέσα από το διαδίκτυο), μπορεί άμεσα να δείξει πoια είναι η πραγματικότηταΣτα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη ξεκινήσει μια παρουσίαση στα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν από τις κρατικές τηλεοράσεις της Ευρώπης: Ήδη έχουμε παρουσιάσει τα κανάλια της Γαλλικής κρατικής τηλεόρασης «France TV» (France 2, «France 3 με πολλές τοπικές εκδόσεις», France 4, France 5, Arte, France O, La Chaine parlementaire-Η Γαλλική Βουλή, France 2 HD, Arte HD…), που εκπέμπουν στην Γαλλική επίγεια -δορυφορική - ψηφιακή πλατφόρμα «ΤΝΤ»

Αλλά και τις πολυπληθείς ψηφιακές υπηρεσίες καναλιών που διαθέτει η Ιταλική κρατική τηλεόραση της RAI (Rai Uno, Rai Due, Rai Tre, Rai 4, RaiSat Cinema, RaiSat Extra, RaiSat Yoyo, Rai News 24, Rai Sport +, RaiSat Prem1um, Rai Storia, Rai Gulp, Rai Nettuno Sat Uno, Rai Scuola, Rai Med, Rai Italia 3 Africa, Yes Italia και η πιλοτική επίγεια έκδοση υψηλής ευκρίνειας RAI HD…), μέσω της επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας «Tivu» και της αντίστοιχης δορυφορικής πλατφόρμας «Tivu Sat»
Tο πάζλ των ψηφιακών καναλιών της TRT...
Και έπεται συνέχεια με την Τουρκική κρατική τηλεόραση της TRT, που πρόσφατα απέκτησε την Τουρκική έκδοση του ειδησεογραφικού καναλιού Euronews, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα θεματικά της ψηφιακά κανάλια στην ζώνη Clarke… Μια βόλτα στη τροχιακή θέση «Turksat 2A/3A - 42E», θα σας πείσει για τις πολυπληθείς ψηφιακές εκδόσεις της Τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, με ελεύθερη δορυφορική λήψη σε όλη την Τουρκική επικράτεια (αλλά και στην Ευρώπη)… Αρκεί να συντονιστείτε στην δορυφορική συχνότητα (11096H, 30000, 5/6, DVB-S) και αυτομάτως θα κατεβάσετε τα ψηφιακά κανάλια της TRT: TRT 1, TRT 2, TRT Turk (Διεθνής έκδοση), TRT Muzik (Μουσικό), TRT Çocuk (07-22: Παιδικό), TRT 4 (22-07: Πολιτιστικό), TRT Avaz, TRT Belgesel (Τουριστικό κανάλι) και το δοκιμαστικό κανάλι TRT Arapça test card (Αραβική έκδοση)… Όπως και από μια άλλη δορυφορική συχνότητα (11919 V 24444, 3/4 DVB-S), το πάζλ των ψηφιακών καναλιών της TRT συμπληρώνεται με τα ψηφιακά κανάλια: TRT 3 και EuroNews Turk (στη τουρκική γλώσσα)… Ενώ δεν ξεχνάμε και τις ειδικές εκδόσεις καναλιών της TRT: από την συχνότητα (12685 H, 30000, 5/6, DVB-S), η κουρδική έκδοση της TRT «TRT 6»…, καθώς και στην συχνότητα (12694V, 3333, 3/4, DVB-S), η έκδοση «TRT 5 Anadolu»…

Nicolas A.

Σάββατο

ARD HD και ZDF HD: Στους ρυθμούς των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ…

ARD HD και ZDF HD: Στους ρυθμούς των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ…
Das Erste HD (ελεύθ.), Astra 1KR - 19.2Ε, 11362H, 22000, 2/3, DVB-S2. Στους ρυθμούς των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ, τρέχουν από χθες τα γερμανικά κρατικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας Das Erste HD και ZDF HD (με απευθείας ζωντανές μεταδώσεις)… Αλλά και όλες οι κρατικές τηλεοράσεις στην Ευρώπη που διαθέτουν εκδόσεις υψηλής ευκρινείας στην επίγεια ψηφιακη τηλεόραση ` μέσω δορυφόρου (κανονικής `η πιλοτικής διάρκειας)…

Nicolas A. - http://satzapper.blogspot.com/

Παρασκευή

Ο έρωτας γιορτάζει στη Νova με αφιερώματα γεμάτα ρομαντισμό...

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο έρωτας γιορτάζει στη nova.
Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, όλοι οι ερωτευμένοι συνδρομητές συντονίζονται από τις 11:05 στο novacinema2, το οποίο βρίσκεται σε μία άκρως ρομαντική διάθεση. Αρχικά, το κινηματογραφικό κανάλι συναντά τον Μπραντ Πιτ στο «Συνάντησε τον Τζο Μπλακ» στις 11:05, ταξιδεύει μέχρι την μαγευτική Νέα Υόρκη, όπου συγκινείται με τη ρομαντική κομεντί «Σίγουρα. Ίσως» στις 14:05, ενώ στη συνέχεια ακούει, γεμάτο αγωνία, τους παγωμένους όρκους της Κέιτ Γουίνσλετ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ενώ ο «Τιτανικός» βυθίζεται στις 16:00. Τα βέλη του θεού έρωτα κατευθύνονται, στη συνέχεια, σε μια φιλία και τη μεταμορφώνουν σε έρωτα, στο «Θα Κλέψω τη Νύφη» στις 19:15, για να αγγίξουν τις ευαίσθητες γυναικείες χορδές στην αυτοσαρκαστική κομεντί «27 Φορέματα» στις 21:00. Όμως, κάποιες φορές είναι αργά για συγχώρεση, όπως αποδεικνύεται στο συγκλονιστικό δράμα «Εξιλέωση» στις 22:55. Ο Φεβρουάριος στο Mad Greekζ είναι γεμάτος έρωτα και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στον Aγιο Βαλεντίνο. Από το ελληνικό μουσικό κανάλι της nova, οι συνδρομητές θα απολαύσουν όλα τα αγαπημένα βίντεο κλιπ που έχουν ως θέμα τους τον έρωτα, καθώς επίσης και τις 50 πιο ερωτικές μπαλάντες που άφησαν εποχή. Ο Aγιος Βαλεντίνος όμως γιορτάζει και στο Disney Channel, το πρόγραμμα του οποίου είναι αφιερωμένο στους εφηβικούς έρωτες αγαπημένων ηρώων. Από τις 07:25 του πρωινού της Κυριακής 14/2, οι μικροί τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν τα πιο ρομαντικά επεισόδια των σειρών «Σκανδαλιές στο καράβι», «Οι μάγοι του Γουέβερλι», «Χάνα Μοντάνα», «Jonas» και «Σόνι». Ακόμα, θα απολαύσουν στις 09:30 την πρεμιέρα του «High School Musical» στην αργεντίνικη εκδοχή του, «Viva High School Musical Argentina», και θα γιορτάσουν με τον πιο γλυκό τρόπο την ημέρα των ερωτευμένων.

Τετάρτη

Ένας χρόνος Conn-x TV...

Ένας χρόνος Conn-x TV!
Η IPTV πλατφόρμα του ΟΤΕ έκλεισε ήδη ένα χρόνο λειτουργίας και θα το γιορτάσει ερωτικά… Μέσα σ` αυτό το διάστημα πολλαπλασιάστηκαν τα αθλητικά της κανάλια, αλλά και αυξήθηκαν τα θεματικά της κανάλια με τελευταίες αφίξεις τα κανάλια MTV Music, FX και Disney Channel, ενω έπεται συνέχεια… Η πλατφόρμα της Conn-x TV αν και έχει αυξήσει τα σημεία πρόσβασης της, σίγουρα θα φτάσει στο 100% της κάλυψης στην Ελληνική επικράτεια, με την έναρξη της Δορυφορικής της πλατφόρμας. Άγνωστο ακόμη εάν θα αναπτυχτεί μέσω του δορυφόρου Hellas Sat 2 - 39E (ο οποίος πρόσφατα δηλώθηκε ότι είναι γεμάτος, με ελαχίστη back-up χωρητικότητα…), `η μέσω κάποιας τροχιακής θέσης της SES Astra (γράψαμε πρόσφατα κάποιο σενάριο γι αυτό το θέμα…). Πάντως η SES Astra έχει ήδη εντάξει την Ελληνική αγορά και την πλήρη κάλυψη της, μέσω της τροχιακής θέσης Astra 31.5Ε (στοχεύοντας καλύτερα τα Βαλκάνια…)… Από την άλλη η μοναδική στην Ελληνική επικράτεια (μέχρι στιγμής), δορυφορική πλατφόρμα της nova, είναι πανέτοιμη να ρίξει στην Ελληνική αγορά τα δικά της ελκυστικά οικονομικά πακέτα συνδρομών, τα οποία ήδη εφαρμόζει στην Κυπριακή αγοράΧρόνια Πολλά Conn-x TV και αναμένουμε με περισσότερο ενδιαφέρον την δορυφορική της πλατφόρμα, αφού από εκεί θα δούμε για πρώτη φορά πραγματικές υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας…

Nicolas A. - http://rexsat.blogspot.com/

Τρίτη

Mobile TV Vs Digea TV: Αναμείνατε στο κινητό σας…

Mobile TV Vs Digea TV: Αναμείνατε στο κινητό σας…
Να ρίξουν τους τόνους και να... διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σχετικά με τη «σύγκρουση συμφερόντων» που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κανάλια και εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος, επιχείρησαν χθες οι υπεύθυνοι της Digea (ψηφιακός πάροχος), της εταιρείας που δημιούργησαν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, ΑΝΤ-1, Μακεδονία TV, ΜΕΓΚΑ, Σκάι και STAR…

Η «κόντρα», που εντοπίζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εστιάζεται στο λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα. Το κομμάτι δηλαδή που θα περισσέψει από το φάσμα λόγω της απελευθέρωσης συχνοτήτων εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή...(enet.gr)

Highlights από την ενημερωτική ημερίδα της Digea στην Θεσσαλονίκη. Β` Μέρος…

Highlights από την ενημερωτική ημερίδα της Digea στην Θεσσαλονίκη. Β` Μέρος…
Μερικά ακόμη Highlights από την ενημερωτική ημερίδα της Digea στην Θεσσαλονίκη, το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε
εδώ
Η συνέχεια…
Τέλος μέχρι το Καλοκαίρι, θα προχωρήσουν οι αντίστοιχες ψηφιακές εκπομπές σε Αττική, Λάρισα και Πάτρα (όπου θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ψηφιακών εκπομπών της Digea) και έτσι θα έχει καλυφτεί πληθυσμιακά το 65% της ελληνικής επικράτειας… Του οποίου η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω οπτικής ίνας, αφού υπάρχει το αντίστοιχο δίκτυο του ΟΤΕ… Στο επόμενο στάδιο ψηφιακών εκπομπών που θα ενταχτούν και τα υπόλοιπα κέντρα εκπομπής της ΚΥΑ 21161/08 (συνολικά 23), η Digea θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του δικτύου της με τροφοδοσία μέσω δορυφορικού Stream… Όλα αυτά θα προχωρήσουν κανονικά, εάν και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει από την μεριά της στις πολυπόθητες ψηφιακές άδειες των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (Σχετικές εξελίξεις ήδη δρομολογούνται μετά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής)… Όπως μας αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός, μετά την καταληκτική ημερομηνία του αναλογικού Switch-Off, αναμένεται τα ιδιωτικά κανάλια να προχωρήσουν σε υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας… Επίσης στην ερώτηση μας, τι θα γίνει με τις σκιώδεις περιοχές του 3% της ελληνικής επικράτειας που δεν θα καλυφτούν από το ψηφιακό σήμα και εάν γι αυτό το λόγο υπάρχει η προοπτική για την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης δορυφορικής πλατφόρμας με ελεύθερες υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η απάντηση ήταν, ότι ο ρόλος της Digea είναι να καλύψει επίγεια ψηφιακά μέσω των βασικών κέντρων εκπομπής το 97% της ελληνικής επικράτειας. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα απόφασης της πολιτείας, εάν θα μπει στην διαδικασία ανάπτυξης μιας αντίστοιχης δορυφορικής πλατφόρμας, η οποία θα καλύψει στις σκιώδεις περιοχές του 3% της ελληνικής επικράτειας. Αλλά εναλλακτικά το 3% θα είναι εφικτό να καλυφτεί, όταν φυσικά ενεργοποιηθεί το δορυφορικό Feed τροφοδοσίας της Digea και αναπτυχτούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους δήμους (που ανήκουν στις σκιώδεις περιοχές του 3%), ώστε να ζητήσουν την συνδρομή της Digea προκειμένου να καλύψουν με ψηφιακό σήμα τις περιοχές τους…

Στην συνέχεια της ημερίδας την σκυτάλη πήρε ο τεχνικός σύμβουλος της Digea Τσιαφάκης Βασίλης (μέλος της ομάδας του Καθηγητή ΕΜΠ Χρήστου Καψάλη, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό των δικτύων ευρυεκπομπής και διαμόρφωσαν το μεταβατικό χάρτη συχνοτήτων για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της επίγειας τηλεόρασης), όπου το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην ενημέρωση των κατοίκων της Πολίχνης σχετικά με την ψηφιακή τηλεόραση, παραθέτοντας όλα τα θετικά στοιχεία για τους τηλεθεατές και τους παρόχους, εν συγκρίσει με την αναλογική τηλεόραση… Έτσι στο βασικό ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνω για να δω ψηφιακή τηλεόραση μετά το Switch-Off των αναλογικών εκπομπών από το Φιλίππειο στις 14/01;»… Τόνισε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε άμεσα την τηλεόραση σας, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις το κεραίοσύστημα λήψης, παρά μόνο να προχωρήσετε στην αγορά του αντίστοιχου εξωτερικού ψηφιακού αποκωδικοποιητή DVB-T/Mpeg-4. Δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης του αποκωδικοποιητή (Scart, HDMI…), με τους τηλεοπτικούς δέκτες παλαιότερης γενιάς CRT, `η νεότερης γενιάς LCD, εάν δεν είχαν προδιαγραφές ενσωματωμένου επίγειου ψηφιακού δέκτη DVB-T, Mpeg4… Στην ενότητα «τι προβλέπει η ΚΥΑ 21161/08 για την περιοχή της Θεσσαλονίκης» τέθηκε το ερώτημα π.χ. «γιατί η περιοχή της Ασπροβάλτας που ανήκει στο Νομό Θεσσαλονίκης , δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη κάλυψης από Χορτιάτη;». Ο τεχνικός σύμβουλος της Digea απάντησε ότι η Digea ακολουθεί πιστά την ΚΥΑ 21161/08, οπότε σ` αυτή τη φάση θα καλύψει μόνο τα 23 σημεία εκπομπής που προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση 21161/08, ενώ τα υπόλοιπα σημεία εκπομπής θα ενεργοποιηθούν στο τελικό στάδιο ψηφιακών εκπομπών…… Έτσι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών της Digea στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού θα υπάρχουν οι παράλληλες αναλογικές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών (αλλά και όλων των κρατικών και περιφερειακών καναλιών), από το βασικό κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. Μια και ο Χορτιάτης, είναι ένα σημείο εκπομπής που λαμβάνεται ακόμη και σε αρκετά σημεία, μέσα στις δύσκολες περιοχές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης (λόγο των εγκαταστάσεων υψηλών ιστών κεραιών της περιοχής), απόδειξη ότι μερικοί κάτοικοι των δύσκολων περιοχών της Πολίχνης-Συκεών «δήλωναν στην εκδήλωση της Digea, ότι λάμβαναν κανονικά τα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital από τον Χορτιάτη» και έθεταν ερωτήματα αν θα πιάνουν και τα ψηφιακά κανάλια της Digea από το Φιλίππειο… Η απάντηση φυσικά ήταν, ότι άμεσα θα επηρεαστούν και μάλιστα θετικά, οι κάτοικοι των δήμων Πολίχνης και Συκεών, με τις ψηφιακές εκπομπές από το Φιλίππειο, αρκεί ο δέκτης επίγειας ψηφιακής λήψης που θα διαθέτουν `η θα προμηθευτούν να εμπεριέχει προδιαγραφές Mpeg-4… Ενώ οι ψηφιακές εκπομπές από τον Χορτιάτη θα καλύψουν και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Καλαμαριά, Πυλαία, Θέρμη, Πανόραμα, Τριανδρία, Χορτιάτη, Επανομή, Ευκαρπία, Ελευθέρια-Κορδελιό, Αμπελόκηποι, Εύοσμος, Μενεμένη, Νεάπολη, Σταυρούπολη, Άγιος Αθανάσιος, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Λαγκαδάς, Θερμαϊκός, Βασιλικά, Νέα Καλλικράτεια…) και της Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Μελική, Αλεξάνδρεια, Αιγίνιο, Κολινδρός, Πύδνα, Κορινός, Κατερίνη, Δίον, Λιτόχωρο, Ανατολικός Όλυμπος,…). Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών με παράλληλη αναλογική και ψηφιακή λήψη από Χορτιάτη, θα έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους (έως και το τελειωτικό Switch-Off του 2012), για να προετοιμαστούν για την ψηφιακή εποχή. Κάτι που θα ισχύσει και για άλλες περιοχές, στην συνέχεια της μετάβασης στη ψηφιακή τηλεόραση, για την Αττική θα υπάρχουν οι ψηφιακές εκπομπές Αίγινας/Υμηττού και οι αναλογικές εκπομπές μέσω Υμηττού και Πάρνηθας… Για την περιοχή της Λάρισας θα υπάρχουν οι ψηφιακές εκπομπές Δοβρούτσι και οι αναλογικές εκπομπές μέσω Πηλίου. Τέλος στην Πάτρα θα υπάρχουν οι ψηφιακές εκπομπές Αρόη και οι αναλογικές εκπομπές μέσω Ακαρνανικών
Στο δεύτερο μέρος της Ενημερωτικής Ημερίδας της Digea, προχώρησε σε πιο εξειδικευμένη ενημέρωση προς τους τεχνικούς εγκαταστάτες για την απρόσκοπτη λήψη των ψηφιακών εκπομπών. Και πρότεινε λύσεις σχετικά με τις δυσκολίες ψηφιακών λήψεων που τυχόν θα προκύψουν στις δύσκολες περιοχές της Πολίχνης και των Συκεών (στα σημεία σκίασης από το Φιλίππειο και τον Χορτιάτη), όπως η εκμετάλλευση των ανακλάσεων, όταν υπάρχουν φυσικά εμπόδια, ψηλά κτίρια, ακόμη και προς τις αντίθετες κατευθύνσεις από τα κέντρα εκπομπής, πιθανή μείωση της ενίσχυσης, ` ακόμη και δόκιμες για 100% αφαίρεση του ενισχυτή... Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν και την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών της ERT Digital για το δεύτερο ψηφιακό multiplex καναλιών: ET1, NET, ET3. ΒΟΥΛΗ (μέσα στο Φεβρουάριο), που θα συμπαρασύρει και την αντίστοιχη έναρξη των ψηφιακών εκπομπών για τα περιφερειακά κανάλια. Έτσι, ώστε οι όποιες επεμβάσεις των τεχνικών εγκαταστατών στην κεντρική κεραία λήψης (στις δύσκολες περιοχές της Πολίχνης και των Συκεών), να μην είναι εξαρτώμενες από τις εναπομείναντες αναλογικές εκπομπές των κρατικών και περιφερειακών καναλιών από το Φιλίππειο (ET1-49UHF, NET-39UHF, ET3-23UHF, TV100-44UHF, MTV+69UHF)…

Δευτέρα

Digital Union και οι 83 περιφερειακοί σταθμοί με έγκριση ψηφιακής μετάδοσης…

Digital Union: οι 83 περιφερειακοί σταθμοί με έγκριση ψηφιακής μετάδοσης και οι τελευταίες εξελίξεις…
Με άδεια παρόχου από την ΕΕΤΤ (Αρ. Μητρώου Παροχου:10-004), η Digital Union A.E., δραστηριοποιείται στους τομείς παροχής υπηρεσιών δικτύου ευρυεκπομπής με βάση τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που διαθέτουν έγκριση ψηφιακής μετάδοσης από το ΕΣΡ (στις 22/01/2010), οι οποίοι πλέον συνολικά έφτασαν τους 83 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς με την τελευταία απόφαση του ΕΣΡ… Η Digital Union δημιουργήθηκε από 16 (προς το παρόν) τηλεοπτικούς περιφερειακούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα, με κύριο σκοπό να αναλάβει με χαμηλό κόστος, την επίγεια ψηφιακή μετάδοσή τους και όχι μόνο. Ο πάροχος Digital Union έχει την δυνατότητα να προσφέρει κάθε είδους τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία που έχει ανάγκη ένας σύγχρονος τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός, με εξαιρετικά προσιτές τιμές χρέωσης, κατανοώντας την οικονομική κρίση που βιώνουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας…

Nicolas A.

Κυριακή

ΒΒC ή ΕΡΤ: Ανταγωνισμός για την τηλεθέαση `η την ποιότητα;

ΒΒC ή ΕΡΤ: Ανταγωνισμός για την τηλεθέαση `η την ποιότητα;
Από την εποχή του ανταγωνισμού στην τηλεθέαση σε αυτήν του ανταγωνισμού στην ποιότητα; Η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει σελίδα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος επεσήμανε ανακοινώνοντας το νέο διοικητικό συμβούλιο: «Θέλουμε να ανταγωνιστούμε τους ιδιωτικούς σταθμούς με ποιοτικά και όχι με εμπορικά κριτήρια και να γίνει η ΕΡΤ φορέας του δημόσιου διαλόγου». Είκοσι χρόνια μετά τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα συζητούμε ακόμη τι είδους δημόσια τηλεόραση θέλουμε: ανταγωνιστική ή χωρίς κριτήρια θεαματικότητας; αυτόνομη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία- κατά τα πρότυπα του ΒΒC-, διατηρώντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα της, ή με πελατειακές σχέσεις;
(ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ-Το Βημα)

Blog-Σχόλιο: Μια σειρά από αξιόλογους προβληματισμούς για το μέλλον της ΕΡΤ, υπάρχουν στο δικτυακό τόπο του Βήματος, απλά θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΕΡΤ εκτός από μέλλον, έχει και αξιόλογο παρελθόν και ένα σημαντικό αρχείο εκπομπών που θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί στα πλαίσια της ψηφιακής τηλεόρασης… Επίσης, από την στιγμή που η ΕΡΤ βασίζεται στην συνδρομή των πολλών, είναι πολύ φυσιολογικό να προβάλει `η να παράγει και προγράμματα για την πλειοψηφία των τηλεθεατών (Αθλητικά γεγονότα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικά προγράμματα, σειρές…), πάντοτε με βασικό κριτήριο την ποιότητα… Τέλος η ΕΡΤ θα πρέπει να δει και τι θέλει η σημερινή Ελληνική νεολαία, ας πάρει μια γεύση από την Γερμανική κρατική τηλεόραση της ZDF/ARD (ZDFneo), αλλά και τι κάνουν οι μεσογειακές κρατικές τηλεοράσεις της RAI και της TVE

Nicolas A.

Τετάρτη

Σε ρυθμούς ψηφιακής μετάβασης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…

Σε ρυθμούς ψηφιακής μετάβασης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…
Για πρώτη φορά τέθηκε χθες το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων… Για να δούμε τι ρεπορτάζ δίνει ο τύπος για το θέμα…

Από τον δικτυακό τόπο tvxs.gr: Ψηφιακή τηλεόραση: Πάμε όπως το 89;
Η ανάγκη άμεσης προώθησης του νομοθετικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση τονίστηκε από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου κλήθηκαν προς ακρόαση ο πρόεδος της κοινπραξίας Digea και οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ήδη από την αντιπολίτευση εκφράζεται η ανησυχία ότι δημιουργούνται τετελεσμένα λόγω της προσωρινής άδειας εκπομπής που έχει δωθεί στην Digea και στα κανάλια που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλώνει στο tvxs πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθούν οριστικές άδειες ψηφιακής εκπομπής και φυσικά όχι δωρεάν καθώς πρόκειται για πολύ ακριβή δημόσια περιουσία, ενώ τονίζει πως για τις άδειες πρέπει να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Σήμερα η εταιρία Digea έχει προσωρινή άδεια για δοκιμαστική εκπομπή ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση ως μόνιμη, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις άδειες αναλογικής εκπομπής που δόθηκαν το 1989 και με τις οποίες λειτουργούν τα ιδιωτκά κανάλια μέχρι σήμερα. Τις σοβαρές τους επιφυλάξεις για το καθεστώς που ενδέχεται να δημιουργηθεί έχουν εκφράσει και κυβερνητικοί βουλευτές όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ ο νόμος που επιτρέπει την δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργείας Ρουσόπουλου. Την ίδια στιγμή, διάφορα παράπλευρα ζητήματα προκύπτουν από την είσοδο της ψηφιακής εκπομπής με σοβαρότερο το θέμα της υποχρεωτικής αγοράς των νέων αποκωδικοποιητών από τους πολίτες – τηλεθεατές. Στο θέμα της υποχρεωτικής αγοράς αποκωδικοποιητών από τους καταναλωτές ο κ. Παπαϊωάννου, παραδέχεται πως οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν για την αγορά του νέου εξοπλισμού, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι συμβατός με όλους τους τύπους εκπομπών τόσο για την ιδιωτική όσο και για την δημόσια τηλεόραση. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών διαφάνηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του χάρτη συχνοτήτων όπως τον είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αναθέσει σε διεθνή εταιρία την εκπόνηση μελέτης για τη βέλτιστη χρήση του ψηφιακού φάσματος, ενώ κοινή είναι και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προλάβει το 2012 για την πλήρη ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος κάτι που τονίζει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών στη δήλωσή του στο tvxs...

Διαβάστε ακόμη από το Βήμα: Το 2015 και... βλέπουμε οι άδειες για την ψηφιακή τηλεόραση...
Και από την Ημερησία: «Σταυρόλεξο» η ψηφιακή τηλεόραση για κυβέρνηση, Βουλή, ΕΣΡ, ΕΕΤΤ και DIGEA…

Τρίτη

Συμφωνία Digea με την NEC Corporation για τους αναμεταδότες DVB-T…

Συμφωνία Digea (Ψηφιακός Πάροχος ΑΕ) με την Ιαπωνική NEC Corporation επήλθε σχετικά με την προμήθεια αναμεταδοτών DVB-T, στα πλαίσια της ανάπτυξης του επίγειου ψηφιακού δικτύου της Digea στην Ελληνική επικράτεια (σε DVB-T/ MPEG-4)…
Η αρχή έγινε με τους DVB-T πομπούς που εγκαταστάθηκαν σε Ξυλόκαστρο (Σεπτέμβριος 2009) και Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2009), ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των αντίστοιχων DVB-T πομπών, για την Αττική, την Λάρισα και την Πάτρα… Η συμφωνία προβλέπει ότι η NEC Corporation θα παρέχει συνολικά, περισσότερους από 300 DVB-T αναμεταδότες για την κάλυψη του δικτύου της Digea, που θα φτάσει πολύ κοντά στο 100% της πληθυσμιακής κάλυψης, έως το τελικό αναλογικό Switch-OFF…
Nicolas A.

Δύο νέες ζώνες ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ...

Δύο νέες ζώνες ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ...
Tα καλύτερα ντοκιμαντέρ από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, όπως το BBC, National Geographic, Discovery και History Channel θα προβάλλονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στις δύο νέες ζώνες του προγράμματος του ΣΚΑΪ από το Φεβρουάριο. Και όχι μόνο, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επιστρέφει στο πρόγραμμα του σταθμού «Το κάστρο του Τακέσι»:το ευρηματικό τηλεοπτικό παιχνίδι του Ιάπωνα σκηνοθέτη Takeshi Kitano που θα μεταδίδεται στις 17.00. Ενώ αμέσως μετά στις 17.30 έρχεται στην οθόνη του ΣΚΑΪ ο «Υπαστυνόμος Ρεξ». Ο ΡΕΞ ο πιο έξυπνος σκύλος που μπορεί να διαλευκάνει τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Λίγο αργότερα στις 19.40 έχει προγραμματιστεί το «DOC IT» η πρώτη ζώνη ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ. Τη Δευτέρα ξεκινά με την εκπληκτική σειρά του BBC που παρουσιάζει την ιστορία της γης, χρησιμοποιώντας εικόνες και εντυπωσιακό τρόπο αφήγησης για να δείξει πως δημιουργήθηκε, και τι την κάνει τόσο ξεχωριστή. Εξετάζοντας τις μεγάλες δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνειά της, όπως τα ηφαίστεια, οι θάλασσες, η ατμόσφαιρα και οι πάγοι, το ντοκιμαντέρ ερευνά το ρόλο τους στην ιστορία του πλανήτη. Αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού θα προβάλλονται καθημερινά στις 22.00 ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική προβολή με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε μέρα. Κάθε Δευτέρα μέσα από το “Big Bigger,Biggest” ,τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της GRANADA οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν βήμα-βήμα τις τεχνολογικές εξελίξεις της μηχανικής. Σε κάθε επεισόδιο εξετάζεται και ένα διαφορετικό ορόσημο στην ιστορία των κατασκευών...
Την Τρίτη, εντυπωσιακά ζώα που ξεχωρίζουν μέσα από τα ντοκιμαντέρ του National Geographic. Ακόμη την Τετάρτη έρχεται το «EVOLVE» μία παραγωγή του AETN INTERNATIONAL, μία σειρά ντοκιμαντέρ όπου θα μαθαίνει κανείς τα πάντα για τους εξελικτικούς μηχανισμούς, τις βιολογικές μεταλλάξεις και τις αλλαγές τακτικής που βοήθησαν τον άνθρωπο να παραμείνει ζωντανός!

Επίγειο ψηφιακό ζάπινγκ στη Θεσσαλονίκη…

Επίγειο ψηφιακό ζάπινγκ στη Θεσσαλονίκη…
Δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (μέσω της Digea) και το επίγειο ψηφιακό ζάπινγκ στη Θεσσαλονίκη έχει μπει πλέον στην πραγματική του διάσταση. Αφού αυξήθηκε ο αριθμός των ψηφιακών καναλιών, που προστεθήκαν στα ήδη εκπεμπόμενα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital (από το 2006: Cine+, Prisma+, Spor/Info+, RIK, στο δίαυλο συχνοτήτων 56 UHF)…
Μάλιστα, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη χρηστικότητα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (οι οποίες εξυπηρετούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το Φιλίππειο και λιγότερο από το Χορτιάτη…), όπου επήλθε οριστικό αναλογικό Switch-Off των ιδιωτικών καναλιών από το Φιλίππειο (και αναμένεται να κλείσουν σύντομα οι αναλογικές δοκιμαστικές κάρτες ενημέρωσης)... Έτσι η τηλεθέαση των ιδιωτικών καναλιών (στις δυτικές συνοικίες), είναι άμεσα εξαρτημένη από το κατά πόσο οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών έχουν προχωρήσει στην αγορά των αντίστοιχων ψηφιακών αποκωδικοποιητών Mpeg-4
Όσοι κάτοικοι έχουν ήδη προμηθευτεί τον αντίστοιχο ψηφιακό δέκτη Mpeg-4, βλέπουν και τα ψηφιακά ιδιωτικά κανάλια (Mega, ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Alter, ANT-1, Μακεδονία TV, στους δίαυλους συχνοτήτων 25 και 29 UHF), ενώ όσοι κάτοικοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην αγορά ψηφιακού δέκτη Mpeg-4 (`η διαθέτουν παλιότερης τεχνολογίας ψηφιακό δέκτη Mpeg-2, μόνο για την ERT Digital...), βλέπουν μόνο τα αναλογικά κρατικά και περιφερειακά κανάλια (που κάνουν χρήση του κέντρου εκπομπής Φιλίππειο)… Πρακτικά οι μισές αναλογικές εκπομπές (των κρατικών και περιφερειακών καναλιών από το Φιλίππειο) και οι μισές ψηφιακές εκπομπές (των ιδιωτικών καναλιών από το Φιλίππειο), δημιουργούν αρχικώς μικρά προβλήματα εξοικείωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, στην εναλλαγή από την αναλογική τηλεόραση, στην ψηφιακή τηλεόραση και αντίστροφα… Κάτι που ευελπιστούμε να επιλυθεί σύντομα (ώστε όλα τα κανάλια να εκπέμπουν στην κοινή ψηφιακή πλατφόρμα...), με την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών των υπόλοιπων κρατικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή, στο δίαυλο συχνοτήτων 26 UHF) και των περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης (4E, TV100, MTV+,…κ.α., στους δίαυλους συχνοτήτων 31, 50 και 59 UHF)…

Nicolas A.

Το επίγειο ψηφιακό ζάπινγκ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με επιλεγμένα στιγμιότυπα, όπως υφίσταται μέχρι και τις 31 Ιανουάριου 2010...

Δευτέρα

Καλό Μήνα με MTV+…

Kαλό Μήνα με MTV+, μια και από σήμερα το μουσικό κανάλι της Θεσσαλονίκης, συντονίστηκε με το πρόγραμμα της Αθήνας, τόσο στο ψυχαγωγικό, όσο και στο μουσικό πρόγραμμα (WorldStage…), και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξειδικευμένες μεταμεσονύκτιες μουσικές ζώνες στις 00.30

Ενώ το απογευματινό πρόγραμμα του «Into The Music», ξεκίνησε ένθετα με τους καλύτερους οιωνούς και το "VH1 Storytellers" με τους αγαπημένους Foo Fighters... Επίσης από σήμερα η Θεσσαλονίκη παίζει στους ενημερωτικούς παλμούς των MTV Pulse (με την VJ Nikki), ενώ περιμένουμε και την εμφάνιση του project με το τελικό νικητή για την θέση του VJ ΘεσσαλονίκηςΕλπίζουμε σύντομα οι εξελίξεις στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της Θεσσαλονίκης να επιτρέψουν και την ψηφιακή εκπομπή του MTV+, ώστε η τηλεθέαση του καναλιού να γίνετε με κρυστάλλινη εικόνα και ψηφιακό ήχο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας…

Nicolas A. - http://musicplanethd.blogspot.com/