«Μετονομασία και κίνδυνος αλλαγής πλεύσης για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ» Vs «Ψηφιακή επιδότηση για την διαφημιστική καμπάνια της Digea»…

«Μετονομασία και κίνδυνος αλλαγής πλεύσης για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ» Vs «Ψηφιακή επιδότηση για την διαφημιστική καμπάνια της Digea»…

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ψηφιακής μετάβασης, ένας πάροχος διεκδικεί ψηφιακή επιδότηση για την διαφημιστική του καμπάνια! Και ενώ διαθέτει μόνο προσωρινή άδεια από την ΕΕΤΤ (για πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές) και δεν έχει περάσει ακόμη από την αντίστοιχη αναγκαστική διαγωνιστική διαδικασία (με ευθύνη της πολιτείας), ώστε να διεκδικήσει έναντι αντιτίμου από το κράτος, άδεια εκμετάλλευσης για συγκεκριμένη χωρητικότητα ψηφιακών μπουκέτων εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην ελληνική επικράτεια… Σύμφωνα με την «Ισοτιμία», τουλάχιστον «30 εκατομμύρια ευρώ ζητά η Digea από το κράτος», για την διαφημιστική καμπάνια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (που έτρεχε από το τέλος του 2009, μέχρι σήμερα στα Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας…)… Η ίδια ωστόσο νοικιάζει συχνότητες στους τηλεοπτικούς σταθμούς και επικοινωνεί με το κοινό μέσω γραμμών υψηλής χρέωσης, σε ένα θολό και αρρύθμιστο νομικά ψηφιακό τοπίο (με ευθύνη της πολιτείας)…

…Από την άλλη τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, δέχονται σφοδρή επίθεση για το ρόλο και τις δραστηριότητές τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του ζητά τη «διατήρηση και ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας», την επέκταση των κρατικών Μέσων στην ψηφιακή εποχή και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στο «διττό σύστημα» λειτουργίας ιδιωτικής και κρατικής τηλεόρασης. Παράλληλα ζητά από τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτούν τα δημόσια Μέσα, να σταματήσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις, να ενισχύσουν τη διαφάνεια και υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους σχέδια για ψηφιακή επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. Οι θέσεις του ψηφίσματος 2010/2028 (ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστούν κόλαφο και για τις θέσεις που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, που επιμένουν στη συρρίκνωση της ΕΡΤ χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας που προσφέρουν τα κρατικά δίκτυα και δεν βλέπουν αντιπαλότητα με τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Αντιθέτως υποστηρίζοντας τη λειτουργία του «διττού» συστήματος στις χώρες της Ευρώπης, τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Η θέση τους αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων εκδοτών που ζητάνε να περιοριστεί ο ρόλος των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων στην παραγωγή περιεχομένου για το Ίντερνετ. Στο ψήφισμα πάντως σημειώνεται πως στην ψηφιακή εποχή τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα βοηθούν, και πρέπει να βοηθούν, στη διατήρηση της δημόσιας σφαίρας, να προσφέρουν πολιτιστικό και ειδησεογραφικό περιεχόμενο προς όφελος του κοινού και για την ενίσχυση του πλουραλισμού… (Ισοτιμία)

Παράλληλα σύμφωνα με το «Παρόν»: «Η πρόσφατη μετονομασία για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, ελλοχεύει κινδύνους αλλαγής πλεύσης του, από τους πολίτες προς άλλες κατευθύνσεις»…
...Και την ευρωπαϊκή νομοθεσία κουρελιάζει το υπουργείο της τρόικας και του ΔΝΤ σε ότι αφορά την ΕΡΤ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαφτίζει το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες σε “ειδικό πόρο” σε βάρος των καταναλωτών και φορολογούμενων για να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχο του την κρατική ραδιοτηλεόραση! Ως ΜΜΕ η ΕΡΤ ανήκει πλέον στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος μπορεί να καθαιρέσει με απόφαση του τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ της ΕΡΤ! Βγάζει έτσι, με πρόσχημα τον οικονομικό έλεγχο, εκτός παιχνιδιού και τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ αρμόδιο υπουργό ΜΜΕ, δηλαδή τον Τηλέμαχο Χυτήρη. Κι αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που ο ίδιος εισηγείται και καταργεί τον ειδικό φόρο για την ιδιωτική τηλεόραση και ταυτόχρονα διατηρεί το καθεστώς ουσιαστικής απαλλαγής των ιδιωτικών σταθμών από την καταβολή χρήσης των συχνοτήτων που είναι περιουσία του δημοσίου. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου-πρόκληση εκτάκτων μέτρων, η ΕΡΤ ως ΔΕΚΟ εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης ” με βάση ειδικούς πόρους που έχουν θεσπιστεί προς όφελος τους σε βάρος των πολιτών, καταναλωτών και φορολογούμενων”. Η ΕΡΤ υποχρεούται να υποβάλλει 3μηνιαίες οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές για συνεπή παροχή παροχή οικονομικών δεδομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης” (λες και τα λεφτά που πληρώνουν οι πολίτες είναι δικά τους!)
Η εν λόγω διάταξη Παπακωνσταντίνου δεν είναι μόνο αντισυνταγματική αλλά αντιβαίνει το Κοινοτικό δίκαιο και όλους τους νόμους και τις συνθήκες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το βέβαιο είναι ότι το λόγο τώρα τον έχει και η ΕΒU αφού η κυβέρνηση υφαρπάζει έναν προστατευμένο πόρο υπέρ ραδιοτηλεοπτικών δικτύων δημοσίου συμφέροντος. (Παρόν)