Λάμπης Ταγματάρχης: «Η κρατική τηλεόραση μοιάζει με πεδίο βολής»...

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να κάνετε αίτηση στο opengov για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ; «Πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησα την καριέρα μου από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Εκανα εκπομπές σε όλα τα προγράμματα. Ως εκ τούτου έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μια ιδιαίτερη σχέση. Ακόμη και τα χρόνια που εργαζόμουν στη Νova ήμουν κοντά στην ΕΡΤ, γιατί όπως γνωρίζετε η Νova εκπέμπει μέσω της ΕΡΤ. Είναι πολύ τιμητικό και κολακευτικό όταν σού προτείνουν να αναλάβεις τη δημόσια τηλεόραση. Και αν έχεις προέλθει από αυτήν, να ολοκληρώσεις την πορεία και τη θητεία σου από εκεί όπου ξεκίνησες».

- Ποιο είναι το όραμά σας για τη δημόσια τηλεόραση;
«Θα ήθελα μια δημόσια τηλεόραση που να ανταποκρίνεται σε αυτά που το Σύνταγμα επιβάλλει. Δηλαδή να εκπληρώνει τον ρόλο της ως φορέα πλουραλιστικής ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Αυτό είναι το όραμά μου. Ο ελληνικός λαός πληρώνει την ΕΡΤ όχι για να κάνει υψηλή τηλεθέαση αλλά για να έχει την τηλεόραση που θέλει να βλέπει».

- Αναλάβατε τη διοίκηση της ΕΡΤ σε κομβική στιγμή. Τι ενημέρωση έχετε για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, που τόσο πολύ συζητείται τον τελευταίο καιρό;
«Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση επ΄ αυτού. Εχω την ενημέρωση που έχει και ο ελληνικός λαός μέσω του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού κ. Χυτήρη, οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους έχουν πάρει θέση σε αυτά που φημολογούνται ή σε αυτές τις ιδέες και τις σκέψεις που ακούγονται. Η ΕΡΤ μοιάζει με πεδίο βολής όπου ασκούνται όλοι οι φαντάροι. Πάντως η πιθανή απόφαση για συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι πολιτική και δεν έχει καμία σχέση με το μάνατζμεντ της εταιρείας».

- Πρόσφατα δηλώσατε ότι στο όνομα της διαφάνειας θα πρέπει τα κοστολόγια των παραγωγών της ΕΡΤ να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Τι έχετε κάνει επ΄ αυτού;
«Εχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για τις οποίες έκανα λόγο στη Βουλή. Ηδη όλες οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ανακοινώνονται. Επίσης έχει δρομολογηθεί η ανάρτηση στο Διαδίκτυο του κόστους των εκπομπών ανά ώρα μετάδοσής τους, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πόσο κοστίζει αυτό που βλέπουν, με λίγα λόγια πού πάνε τα λεφτά που δίνουν για τη δημόσια τηλεόραση. Οι έλληνες πολίτες είναι οι μέτοχοι της ΕΡΤ και το στοιχειώδες που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους πούμε με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε τα χρήματά τους. Και πόσο αμείβονται όσοι εργάζονται εδώ και πόσα παίρνουν οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί. Ολα αυτά με την προϋπόθεση να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα».

- Έχετε καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει τη δημόσια τηλεόραση να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς συμβασιούχους, παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους;
«Η δημόσια τηλεόραση αποτελεί και αυτή μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Εχει τους εργατικούς, τους πολύ εργατικούς, τους δημιουργικούς, τους λιγότερο δημιουργικούς, τους λίγο αδιάφορους, τους αδιάφορους. Είμαι σε φάση που προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται και γιατί γίνεται. Σύντομα θα γνωρίζω».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ


Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=371290&ct=32&dt=05/12/2010