Digital Union: Ανακοίνωση σχετικά με την επιλογή του συστήματος εκπομπής MPEG 2 ή MPEG 4…

Στον δικτυακό τόπο της Digital Union υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με την επιλογή του συστήματος εκπομπής MPEG 2 ή MPEG 4η οποία αφορά και τα υποψήφια περιφερειακά κανάλια που θα συνεργαστούν μαζί της…

MPEG 2 ή MPEG 4???
Επειδή έχει πολυσυζητηθεί τελευταία ότι η ενδεδειγμένη ψηφιακή κωδικοποίηση είναι το MPEG 4, θα θέλαμε να δώσουμε ορισμένες διευκρινιστικές πληροφορίες.
Στα Κέντρα Εκπομπής της εταιρείας μας, η συνηθισμένη ψηφιακή κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται είναι το MPEG 2, για τους ακόλουθους λόγους:

- επειδή οι συσκευές είναι οικονομικότερες και το ίδιο αξιόπιστες.
- επειδή η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει την μετάδοση τεσσάρων (4) μόνο προγραμμάτων, αναγκαστικά από την ίδια συχνότητα και το MPEG 2 και το MPEG 4, έχουν την ίδια ποιότητα εικόνας, με το MPEG 2 να υπερτερεί ίσως ελαφρώς, λόγω μικρότερης συμπίεσης του σήματος.
- επειδή δεν υπάρχει κανείς άλλος λόγος να γίνει κωδικοποίηση με MPEG 4, αφού από τον Νόμο δεν μπορούν να μεταδοθούν περισσότερα των τεσσάρων προγράμματα, ή να προσφερθούν άλλου είδους υπηρεσίες.
- επειδή το MPEG2 λαμβάνεται από όλους του ψηφιακούς αποκωδικοποιητές που κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο, είτε αυτοί είναι για MPEG 2 είτε για MPEG 4.
- επειδή υπάρχει πλήθος τηλεθεατών που χρησιμοποιούν αποκωδικοποιητές MPEG 2, λόγω της ΕΡΤ και επειδή με την οικονομική κρίση, ελάχιστοι τηλεθεατές θα τους αλλάξουν. Σε αυτόν τον τομέα υπερτερούμε σε θεαματικότητα, αφού μας βλέπουν όλοι.

Ουσιαστικά το MPEG 4 θα χρειαστεί, εάν, εφ' όσον και όταν αλλάξει η νομοθεσία, όπου θα πρέπει να επιτραπεί η εκπομπή περισσοτέρων καναλιών από την ίδια συχνότητα. Τότε, είτε θα εκπέμψουν περισσότεροι σταθμοί από την ίδια συχνότητα, είτε θα εκπέμψουν δύο από τους τέσσερις υφισταμένους σταθμούς με High Definition.

Βέβαια, εάν όσους θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, δεν τους ενδιαφέρουν όλες οι επεξηγήσεις που προαναφέρθηκαν και ειδικά η τηλεθέαση και το κόστος, τότε απλούστατα μπορούμε να εκπέμψουμε στο Κέντρο Εκπομπής που έχουν αδειοδοτηθεί το πρόγραμμά τους με κωδικοποίηση MPEG 4, μέσω H.264 encoders και να επιβαρυνθούν περισσότερο τα μηνιαία τέλη τους.
http://www.digital-union.eu/comments.html

Η Digital Union σύντομα στην Πάτρα…Edit:25/10/10

…Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόσμος της Πάτρας» της 21ης Οκτωβρίου (δημοσιεύτηκε στο Satleo.gr), θα ξεκινήσουν σύντομα πιλοτικές εκπομπές της Digital Union στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από το κέντρο εκπομπής Αρόη (δίαυλος συχνοτήτων 53 UHF) και τα περιφερειακά κανάλια «Lepanto TV, OPT, EΡΖ, Best TV». Μέχρι στιγμής χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο της Digital Union, ενώ κανένας από τους αυτούς τους περιφερειακούς σταθμούς δεν έχει έδρα την Πάτρα…