ΕΡΤ: Υπερβολές και Αλήθειες…

Διαφάνειες που προβλήθηκαν πριν την βασική ομιλία του προέδρου της ΕΡΤ στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς …

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, η ΕΡΤ:
- αποσκοπεί στην πλουραλιστική ενημέρωση, στην επιμόρφωση και την ποιοτική ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού.
- Δεν επιδιώκει την απόκτηση του κέρδους.

Η ΕΡΤ σήμερα διαθέτει:
- 7 τηλεοπτικά κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT World, Cine+, Sport/Info+, Prisma+
- 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς (7 με έδρα την Αθήνα, 3 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακούς σταθμούς ανά την Ελλάδα), 2 μουσικά σύνολα, το περιοδικό «ραδιοτηλεόραση» και ο διαδικτυακός τόπος: το ψηφιακό αρχείο…

Υπερβολές και Αλήθειες:
1. Ανταποδοτικό τέλος: «Η ΕΡΤ εισπράττει εξαιρετικά υψηλό ανταποδοτικό τέλος από τους πολίτες». Το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι 50.88 ευρώ το χρόνο ανά κατοικία και είναι το πέμπτο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 27, μετά από εκείνα της Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Σλοβακίας.
2. Διαφημιστικά έσοδα: «Η ΕΡΤ ενώ εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος, απορροφά μεγάλα ποσά από την διαφήμιση». Η ΕΡΤ απορροφά μόνο το 6-7% της τηλεοπτικής διαφημιστικής πίτας (28εκ. ευρώ το χρόνο) και δεν ανταγωνίζεται ουσιαστικά τα εμπορικά κανάλια. Το έσοδο αυτό όμως είναι απολύτως αναγκαίο καθώς αντιμετωπίζει συσσωρευμένο χρέος ύψους 110εκ ευρώ και βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής εξυγίανσης. Ποσοστό εσόδων της ΕΡΤ από την διαφήμιση 10% εν συγκρίσει με την Γαλλική δημόσια τηλεόραση που είναι 40%.
3. Φυσιογνωμία-προγραμματισμός: « Η ΕΡΤ ανταγωνίζεται στο πρόγραμμα τα ιδιωτικά- εμπορικά κανάλια». Ο σχεδιασμός της φυσιογνωμίας και του προγραμματισμού των καναλιών της ΕΡΤ γίνεται στη βάση της εξυπηρέτησης του οράματος και των σκοπών της και όχι στη βάση της εμπορικής ανταπόδοσης (εμπορικές ηλικίες 24-45ετων, ανώτερες οικονομικά τάξεις κλπ).
4. Αριθμός εργαζομένων: «Η ΕΡΤ απασχολεί υπερβολικό αριθμό εργαζομένων την ώρα που το BBC απασχολεί λιγότερους» Στην ΕΡΤ εργάζονται συνολικά 3500 μόνιμοι υπάλληλοι και 1000 περίπου συμβασιούχοι. Το BBC απασχολεί 22874 εργαζομένους (στοιχεία 2009).
5. Κρατικές επιχορηγήσεις: «Η ΕΡΤ επιχορηγείται και από το κράτος». Αυτό ήταν εν μέρει αλήθεια μέχρι πρόσφατα, αλλά εφ` εξής η ΕΡΤ ούτε πρόκειται να λάβει , ούτε χρειάζεται κρατικές επιχορηγήσεις παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτεί το δίκτυο εκπομπής του καναλιού της Βουλής των Ελλήνων , το δορυφορικό κανάλι της ERT World και τα δυο ραδιοφωνικά προγράμματα στα βραχέα για τους έλληνες της διασποράς.