Η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή εποχή!

Στην νέα ψηφιακή εποχή προετοιμάζεται να μπει δυναμικά η ΕΡΤ, (υπό την νέα της διοίκηση), με βάση την οικονομική και διοικητική εξυγίανση που επιτελείται και της νέας ψηφιακής στρατηγικής της Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Γαμπρίτσος (πρόεδρο ΔΣ και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ), στο «5o Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς»… Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης περιλαμβάνει την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών από το Σεπτέμβριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία (και όπου αλλού υπάρχουν έτοιμες υποδομές Mpeg-4), των αναλογικών καναλιών «ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή». Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα, μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο. Η έναρξη επίγειας ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει καθώς η νέα διοίκηση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ως προς την τεχνολογία (Mpeg-4/Mpeg-2). Πρόκειται όμως οι διαδικασίες να επιταχυνθούν από το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ρυθμιστικά εμπόδια. Ενώ η εξάπλωση του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου καναλιών «Σπορ/Ινφο+, Σινε+, Πρισμα+, ΡΙΚ» (σε υποδομές Mpeg-2), έχει προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές με ένα σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας, επέκταση που θ` αρχίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα (με τροφοδοσία μέσω δορυφόρου). Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ επανεξετάζονται ως προς τη φυσιογνωμία τους, μια και στην νέα ψηφιακή εποχή αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ψυχαγωγία των Ελλήνων. Ένα από αυτά τα ψηφιακά κανάλια, αναμένεται να εκπέμψει πιλοτικά και σε παράλληλη εκπομπή υψηλής ευκρίνειας. Προφανώς μέσω του τρίτου Mpeg-4 μπουκέτου καναλιών της ΕΡΤ (που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς), ενώ το 50% της χωρητικότητας θα αξιοποιηθεί από τις συνδρομητικές υπηρεσίες καναλιών τύπου nova… Η ΕΡΤ πλέον θα έχει ενεργό ρόλο στο διαδίκτυο με την πλατφόρμα «i ERT», που προετοιμάζεται να λανσάρει…

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΡΤ θέτει μερικούς προβληματισμούς επί του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή… Τονίζοντας ότι ο προσωρινός ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων ορίζει ότι σε κάθε δίαυλο εκπομπής χωράνε 4 τηλεοπτικά προγράμματα (κανάλια). Αυτό επιστημονικά θεωρείται πολύ απλόχερο ακόμη και στην μέθοδο συμπίεσης Mpeg-2! Π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε 6 κανάλια ανά δίαυλο Mpeg-2 (με διαφορετικη ενοικιαζόμενη χωρητικότητα-bitrate- εικόνας), στη Γαλλία και την Ιταλία έχουμε 5-6 κανάλια ανά δίαυλο). Πόσο μάλλον τώρα που με την μέθοδο συμπίεσης Mpeg-4 (που επέλεξε η Digea), χωραει σχεδόν διπλασίως αριθμός καναλιών (8-10) ανά δίαυλο εκπομπής… Εμείς να επισημάνουμε ότι στη Γαλλία χρησιμοποιούν ταυτόχρονα στον ίδιο δίαυλο συχνοτήτων και τα δυο πρότυπα συμπίεσης Mpeg-2 και Mpeg-4! Κάτι που αν εφαρμοζόταν και στο μεταβατικό στάδιο της Ελλάδας, η ψηφιακή μετάβαση θα ήταν πιο ομαλή (για τα ελληνικά νοικοκυριά), αφού η κύρια δικαιολογία για την αποκλειστική επιλογή Mpeg-4 (από την Digea), είναι οι εκπομπές υψηλής ευκρίνειας! Ενώ προσφέρονται υπηρεσίες κανονικής ευκρίνειας, μια και η υπόθεση υψηλή ευκρίνεια για τα ιδιωτικά κανάλια είναι πολύ μελλοντική και αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες (πιθανώς το 2015)… Άραγε μήπως και η ΕΡΤ τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να εφαρμόσει στον ίδιο δίαυλο εκπομπής (όπως στη Γαλλία), ταυτόχρονα και τα δυο πρότυπα συμπίεσης Mpeg-2 και Mpeg-4. Για τον δεύτερο πολύπλέκτη και τα αναλογικά της κανάλια «ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή», ώστε να έχουν πρόσβαση και οι 500.000 επίγειοι ψηφιακοί δέκτες Mpeg-2 και να μην μπουν εκτός λειτουργίας τόσο γρήγορα (αγοράς από τα νοικοκυριά την περίοδο 2006-2009)… Στην εποχή του ΔΝΤ, με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αρχίζουν να διαφαίνονται στα ελληνικά νοικοκυριά, όπως λέτε και εσείς στην ομιλία σας, τα νοικοκυριά πληρώνουν υποχρεωτικά το ανταποδοτικό τέλος! Άρα μπορούν να απαιτούν ψηφιακή πρόσβαση για το μεταβατικό στάδιο, σε όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ και όχι στα μισά κανάλια κανονικής ευκρίνειας (σε Mpeg-2). Έξαλλου η ψηφιακή εποχή για την ΕΡΤ (ως δημόσιος τηλεοπτικός φορέας), ξεκίνησε το 2006 και όχι το 2010…

Περισσότερα για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Γ. Γαμπρίτσος (προέδρου ΔΣ και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ), στο «5o Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς», στην παρακάτω ανάρτηση