Σε ρυθμούς ψηφιακής μετάβασης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…

Σε ρυθμούς ψηφιακής μετάβασης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…
Για πρώτη φορά τέθηκε χθες το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων… Για να δούμε τι ρεπορτάζ δίνει ο τύπος για το θέμα…

Από τον δικτυακό τόπο tvxs.gr: Ψηφιακή τηλεόραση: Πάμε όπως το 89;
Η ανάγκη άμεσης προώθησης του νομοθετικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση τονίστηκε από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου κλήθηκαν προς ακρόαση ο πρόεδος της κοινπραξίας Digea και οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ήδη από την αντιπολίτευση εκφράζεται η ανησυχία ότι δημιουργούνται τετελεσμένα λόγω της προσωρινής άδειας εκπομπής που έχει δωθεί στην Digea και στα κανάλια που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλώνει στο tvxs πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθούν οριστικές άδειες ψηφιακής εκπομπής και φυσικά όχι δωρεάν καθώς πρόκειται για πολύ ακριβή δημόσια περιουσία, ενώ τονίζει πως για τις άδειες πρέπει να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Σήμερα η εταιρία Digea έχει προσωρινή άδεια για δοκιμαστική εκπομπή ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση ως μόνιμη, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις άδειες αναλογικής εκπομπής που δόθηκαν το 1989 και με τις οποίες λειτουργούν τα ιδιωτκά κανάλια μέχρι σήμερα. Τις σοβαρές τους επιφυλάξεις για το καθεστώς που ενδέχεται να δημιουργηθεί έχουν εκφράσει και κυβερνητικοί βουλευτές όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ ο νόμος που επιτρέπει την δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργείας Ρουσόπουλου. Την ίδια στιγμή, διάφορα παράπλευρα ζητήματα προκύπτουν από την είσοδο της ψηφιακής εκπομπής με σοβαρότερο το θέμα της υποχρεωτικής αγοράς των νέων αποκωδικοποιητών από τους πολίτες – τηλεθεατές. Στο θέμα της υποχρεωτικής αγοράς αποκωδικοποιητών από τους καταναλωτές ο κ. Παπαϊωάννου, παραδέχεται πως οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν για την αγορά του νέου εξοπλισμού, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι συμβατός με όλους τους τύπους εκπομπών τόσο για την ιδιωτική όσο και για την δημόσια τηλεόραση. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών διαφάνηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του χάρτη συχνοτήτων όπως τον είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αναθέσει σε διεθνή εταιρία την εκπόνηση μελέτης για τη βέλτιστη χρήση του ψηφιακού φάσματος, ενώ κοινή είναι και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προλάβει το 2012 για την πλήρη ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος κάτι που τονίζει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών στη δήλωσή του στο tvxs...

Διαβάστε ακόμη από το Βήμα: Το 2015 και... βλέπουμε οι άδειες για την ψηφιακή τηλεόραση...
Και από την Ημερησία: «Σταυρόλεξο» η ψηφιακή τηλεόραση για κυβέρνηση, Βουλή, ΕΣΡ, ΕΕΤΤ και DIGEA…




Από την Ημερησία: «Σταυρόλεξο» η ψηφιακή τηλεόραση για κυβέρνηση, Βουλή, ΕΣΡ, ΕΕΤΤ και DIGEA…
Να κόψει δρόμο η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τους χρόνους μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, προέτρεψε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Digea, Κώστας Κιμπουρόπουλος, τα κυβερνητικά στελέχη που παρευρέθησαν στη συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν.Σηφουνάκης, Γ.Γ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σ.Κάτσικας, κ.ά.). «Μπαίνουμε στην περιπέτεια της μετάβασης σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης υπό αυτονόητες προϋποθέσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος των καναλαρχών για να προσθέσει ότι «η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της: α) δημιουργία Χάρτη συχνοτήτων, (12 -13 συχνότητες υπό την εποπτεία του δημοσίου), β) Υπουργική απόφαση για τις επιμέρους αδειοδοτήσεις κεραιών και χρήσεως γης με γρήγορες διαδικασίες με απλές συντετμημένες διαδικασίες για την δημιουργία σημείων εκπομπής και γ) Π.Δ. που θα ορίζει τον αριθμό των αδειών και τα κριτήρια αδειοδότησης.
Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, τόνισε ότι η τελευταία ακύρωση προσπάθειας αδειοδότησης, έγινε και μόνο με την προσδοκία ότι η τότε κυβέρνηση θα μεταβάλει το θεσμικό πλαίσιο. «Μπήκαμε στην περιπέτεια του βασικού μετόχου, εκτέθηκε διεθνώς η χώρα και στη συνέχεια πήγαμε στον Νόμο 3592/2007 ο οποίος πέρασε από την κρίση της Ε.Ε.» τόνισε για να προσθέσει ότι «πρέπει η αγορά να λειτουργήσει με όρους κοινής λογικής. Χωράει συγκεκριμένους παίκτες και το μόνο έσοδό της είναι μια πίτα 450 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΡΤ έχει ένα αντάλλαγμα 350 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή στην διαφημιστική πίτα και με έκτακτες εισφορές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο στην Ελλάδα και να οριοθετηθεί επιτέλους το τηλεοπτικό πεδίο». Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκή μελέτη από την επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ όπου έγινε αποτίμηση υπό ορισμένες υποθέσεις για το ποιά θα είναι η παραγωγή αξιών εφόσον υπάρξει εναρμονισμένη δέσμευση του φάσματος. Σε περίοδο 15 ετών η παραγόμενη αξία θα αναχθεί σε 17- 44 δις ευρώ στο σύνολο της Ευρώπης για 15 χρόνια. Το μερίδιο που αναλογεί στην Ελλάδα είναι από 15-30 εκατ. ευρώ το χρόνο (τηλεπικοινωνίες και τηλεόραση). Σήμερα η αξία χρήστης του αναλογικού φάσματος, αποδίδει 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από τα τέλη που πληρώθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μ. Παπαϊωάννου, η μετάβαση πρέπει να διέπεται από «διαφάνεια, νομιμότητα και υγιή ανταγωνισμό». Για «κίνδυνο ψηφιακού αλαλούμ» και «σπατάλη πολύτιμου εθνικού πόρου (μερίσματος)» προειδοποίησε ο Λ. Κανέλλος, πρόεδρος της ΕΕΤΤ. «Εχουμε έτοιμη τη δομή, η πολιτική βούληση χρειάζεται (για τη μετάβαση)» ανέφερε ο κ. Κιμπουρόπουλος, ζητώντας «να μην απωλέσει η χώρα την ψηφιοποίηση και γίνει το...ανέκδοτο της Ευρώπης». Την ανάγκη «γρήγορης έκδοσης Π.Δ. και υπουργικών αποφάσεων, να μη ζήσουμε το "βασικό μέτοχο Νο 2"» επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Τ. Χυτήρης, εξηγώντας πως το υπάρχον πλαίσιο χρήζει αλλαγών (κατάθεση τροπολογίας) ενώ ο Απ. Κακλαμάνης μίλησε για την προστασία των φτωχών στρωμάτων λόγω του κόστους (νέες συσκευές, αποκωδικοποιητής) και μέσω ερωτήματός του προς τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ απεκάλυψε πως η ΕΡΤ «εκπέμπει παρανόμως ψηφιακά ,χωρίς την απαραίτητη άδεια από το ΕΣΡ». Για κίνδυνο το Π.Δ. για την ψηφιακή να λειτουργήσει εν είδει «νομιμοποίησης των αυθαιρέτων» έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «πολιτικό το θέμα της πολυπλεξίας», ζητώντας «τη διασφάλιση μη μονοπωλίων». Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σ. Κάτσικας, ανήγγειλε την προκήρυξη μελέτης για την πολιτική κατανομής της αξίας του ψηφιακού φάσματος, μέσω αναδόχου. «Η αποτίμηση δεν πρέπει να γίνει με οικονομίστικα, αλλά με πολιτικοκοινωνικά και οικολογικά κριτήρια» ανέφερε καθώς «με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα έχει τα δεδομένα για το διαχωρισμό ανάμεσα στους καναλάρχες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους». Εάν η μελέτη ευοδωθεί εντός 6μήνου, θα χρειαστούν «επιπλέον δύο μήνες για την Κοινή Υπουργική Απόφαση» που χωροθετεί τις συχνότητες, προσέθεσε ο κ. Κάτσικας.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει έως το 2012 να έχει εισέλθει στην ψηφιακή εποχή. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ.Κανέλλος ζήτησε τον διαχωρισμό του παρόχου δικτύου με τον πάροχο του περιεχομένου. "Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο σχήμα και πανευρωπαϊκά οι συχνότητες από το 790 έως το 862 δίνονται για το ψηφιακό μέρισμα σύμφωνα με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών."



Από το Βήμα: Το 2015 και... βλέπουμε οι άδειες για την ψηφιακή τηλεόραση...
Αλλαγές στον χάρτη των συχνοτήτων προανήγγειλε χθες η κυβέρνηση διά του γενικού γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σ. Κάτσικα, ώστε να καταστεί δυνατή η εντός των προθεσμιών που έχει θέσει η Κοινότητα (έως το 2012) μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων ο κ. Κάτσικας προσδιόρισε ότι εντός οκτώ μηνών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες με την υπογραφή του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει μέσω διεθνούς διαγωνισμού ειδικό σύμβουλομελετητή, ο οποίος θα συμβάλει στον χάρτη των συχνοτήτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μ. Παπαϊωάννου επισήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κ. Ι. Λασκαρίδης τόνισε ότι η έκδοση του ΠΔ για την προκήρυξη των ψηφιακών αδειών εκπομπής θα αποτρέψει τον κίνδυνο «το προσωρινό καθεστώς να εξελιχθεί σε νόμιμο».

O πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Λ. Κανέλλος έκανε γνωστό ότι η ψηφιακή εκπομπή της ΕΡΤ γίνεται χωρίς την άδεια παρόχου δικτύου, δηλαδή από την επιτροπή, ενώ ως προς τις προθεσμίες ανέφερε ότι χρειαζόμαστε πάνω από δύο χρόνια για την αδειοδότηση των ψηφιακών αδειών ακόμη και αν ήταν ήδη έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας ότι θα ξεπεράσουμε το 2015.

Ο πρόεδρος της Digea ΑΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας κ. Κ. Κιμπουρόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ μίλησε για άνισους όρους προς όφελος της ΕΡΤ. Κάλεσε, δε, την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα χωρίς καθυστερήσεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα επί των συχνοτήτων. «Εμείς επιμένουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας οριοθετημένο, χωρίς κρυφές ατζέντες, που δεν θα μεταβάλλει συνεχώς τα δεδομένα και η εκάστοτε εξουσία δεν θα κρατά σε ομηρεία τα ΜΜΕ» υπογράμμισε ο κ. Κιμπουρόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών του ΠαΣοΚ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Γ. Φλωρίδης, Απ. Κακλαμάνης και Τ. Χυτήρης . Οπως δήλωσε ο πρώτος, «ακούγονται σουρεαλιστικά αυτά που λέτε ότι τα ΜΜΕ είναι “όμηροι” από την εκάστοτε εξουσίακαθώς είναι γνωστό ποιος είναι αιχμάλωτος τίνος»...