Τρίτη

Αστέρια της μπάλας στο Conn-x tv sports...


Κακά, Ρονάλντο, Μέσι, Βίγια, Ιμπραΐμοβιτς, Κασίγιας, Ριμπερί, Πάτο, Ινιέστα και δεκάδες άλλα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έρχονται από αυτό το καλοκαίρι στις μικρές μας οθόνες μέσω του Conn-x tv sports, του αθλητικού συνδρομητικού καναλιού του ΟΤΕ.
Με αιχμή του δόρατος την «Primera Division», το Conn-x tv sports υπόσχεται να προσφέρει μία νέα εντυπωσιακή αθλητική σεζόν, καθώς στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκτός του ισπανικού πρωταθλήματος και τα πρωταθλήματα Γερμανίας (Α' και Β' κατηγορία), Ιταλίας (το κανάλι εξασφάλισε τους εντός έδρας αγώνες εννέα ομάδων: Νάπολι, Σαμπντόρια, Πάρμα, Ουντινέζε, Παλέρμο, Αταλάντα, Σιένα, Κιέβο, Λιβόρνο), Αυστρίας, καθώς και τα κύπελλα Ιταλίας, Βραζιλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας. Η αρχή θα γίνει στις 7 Αυγούστου, με την έναρξη της Μπουντεσλίγκα (δηλαδή του γερμανικού πρωταθλήματος).

Εκτός των εθνικών πρωταθλημάτων όμως, το κανάλι εξασφάλισε και ορισμένα από τα πιο σημαντικά φιλικά τουρνουά του καλοκαιριού, όπως: Emirates Cup, Audi Cup, World Challenge tournament, Τ-Home Cup, με τη συμμετοχή των πιο μεγάλων συλλόγων του πλανήτη: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Μπόκα Τζούνιορς, Τσέλσι, Αρσεναλ, Ιντερ, Μίλαν, Σάλκε, Κλαμπ Αμέρικα κ.ά.

«Το αθλητικό κανάλι του ΟΤΕ, έχοντας ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα της Bundesliga και της Zweiteliga, της Α' και Β' κατηγορίας της Γερμανίας, έως το 2012, προσθέτει τώρα στο πρόγραμμά του το πιο ελκυστικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, αυτό της Ισπανίας, επίσης έως το 2012 και ετοιμάζεται να παρουσιάσει, από τη νέα σεζόν, ένα εξαιρετικό αθλητικό τηλεοπτικό προϊόν. Αποτελεί δέσμευσή μας, ότι το περιεχόμενο του Conn-x tv sports θα διευρύνεται διαρκώς και οι ευχάριστες εκπλήξεις θα συνεχιστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του προγράμματος, ο γενικός διευθυντής Οικιακών Πελατών του ΟΤΕ, Πάνος Σαραντόπουλος.

Ελλάδα: 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες-STBs σε Mpeg-2, επιζητούν λύσεις Mpeg-4!

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, από την μια η ΕΡΤ έχει επιλέξει από το 2006 να εκπέμπει στο πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg-2 (στο 65% του πληθυσμού της Ελληνικής επικράτειας), μέσα από τα τρία βασικά κέντρα εκπομπής στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης… Έτσι έχει δημιουργηθεί μια εγκατεστημένη βάση λήψης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T/Mpeg-2 , που ξεπερνά το 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες και STBs (σύμφωνα με την ΕΡΤ) … Γνωρίζοντας ότι στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν 3.500.000 τηλεοπτικά νοικοκυριά, καταλαβαίνεται ότι η εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2, μπορεί να αναλογεί σε ένα σεβαστό ποσοστό έναντι του συνολικού ποσοστού τηλεοπτικών νοικοκυριών που υπάρχουν στην Ελλάδα… Από την άλλη η έναρξη της Digea (εντός του 2009), σηματοδοτείται με την επιλογή ενός πιο σύγχρονου προτύπου εκπομπής DVB-T/Mpeg-4, που από την μια μπορεί να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ψηφιακή χωρητικότητα στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα εκπομπής, από την άλλη θα δημιουργήσει ασυμβατότητα πρόσβασης στην ήδη εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2… Κάνεις δεν είναι αντίθετος στην χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όμως αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με την αντίστοιχη προστασία για τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα, 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες-STBs σε Mpeg-2, επιζητούν λύσεις Mpeg-4! Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες-καταναλωτές, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν ξανά την αλλαγή προτύπου εκπομπής, από την ΕΡΤ σε Mpeg-2 (2006), στην Digea σε Mpeg-4 (2009). Γιατί οι καταναλωτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλαγών (μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα), η πολιτεία έπρεπε να διασφαλίσει τους όρους μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, με το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών τηλεοπτικού εξοπλισμού. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, και αφού αυτή την περίοδο είναι στα σκαριά το τελικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τον τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, δίνοντας το πράσινο φως, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης… Αλλά και ταυτόχρονα θα εμπεριέχει τις τεχνικές προδιαγραφές τηλεοπτικού εξοπλισμού (ψηφιακοί δέκτες και τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη), ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να διασφαλίζει και τους όρους για την προστασία της εγκατεστημένης βάσης ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2 (των 1.300.000 τηλεοπτικών δεκτών και STBs), που δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στην χώρα μας, και όχι μόνο για το πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg-4 (που ενδιαφέρει την Digea)…
Φωνές του τύπου, ας πρόσεχαν οι καταναλωτές `η βιαστήκαν οι καταναλωτές δεν περνάνε…, όταν η ΕΡΤ (εν έτη 2006) μας βομβάρδιζε με τα κατάλληλα διαφημιστικά σποτάκια για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και τα τέσσερα ψηφιακά της κανάλια (Cine+/Spor+/Prisma+/RikSat)… Ας αναλάβει και η ΕΡΤ τις ευθύνες της, η οποία παρεμπίπτοντος διαβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί κατά την παύση των αναλογικών εκπομπών, είχε κάνει πρόταση στην Digea «να ξεκινήσουν με MPEG 2, δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάνε κατόπιν μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.)…». Αναλύοντας αυτή την πρόταση της ΕΡΤ, και με δεδομένο ότι η Digea δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές (παράλληλα με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση…), μήπως θα ήταν καλύτερα να ακολουθηθεί μια μέση οδός για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή;
Να εκπέμψει και η Digea (πρότινος), σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη σε Mpeg-2 (έως το 2012), όπου προϋπάρχει το πρότυπο ψηφιακής εκπομπής Mpeg-2, μέσω της ΕΡΤ (με την αντίστοιχη εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2)… Και στο Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, σε Mpeg-4 (όπου δεν έχει εκπέμψει ακόμη ψηφιακά, η ΕΡΤ)… Για να μπει επιτέλους σε κάποιο καλό δρόμο, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή… Και στη συνέχεια (από το 2012 και μετά), να αρχίσει σταδιακά η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή (σε Mpeg-4) και στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας…

Δευτέρα

Το ψηφιακό δωράκι της Digea…, στους δημοσιογράφους!

Έτσι ή κάπως θα είναι οι "βασικοί" ψηφιακοί δέκτες MPEG4/AVC/H.264 που θα πρεπει να έχουμε σε λίγο (όλοι στα σπίτια μας ), για να βλέπουμε μέσω της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια.
Ο συγκεκριμένος δέκτης δόθηκε ως promotion στους δημοσιογράφους για να πάρουμε μία ιδέα. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι ο "επίσημος" δέκτης που θα πωλείται όταν θα αρχίσουν οι επίγειες ψηφιακές μεταδόσεις, σίγουρο όμως είναι ότι στα 50 με 60 ευρώ που έχουν προαναγγείλει κάτι ανάλογο θα αγοράζουν οι καταναλωτές.

Ο συγκεκριμένος δέκτης είναι αγνώστου προελεύσεως και κατασκευασμένος στην Κίνα. Το μόνο που έχει ‘διαφύγει΄ στις προδιαγραφές του είναι ότι εμπλέκεται η Realtek. Ανοίγοντας το εσωτερικό του, ξεχωρίζει ο κεντρικός επεξεργαστής της NEC από την σειρά "MC1008" ενώ η όλη υλοποίηση είναι τυπική. Ο GKHD200T, διαθέτει έξοδο HDMI από την οποία παρέχει σήμα 1080p, έξοδο Component, CVBS, αναλογική στάθμης Line και ψηφιακή ομοαξονική στον ήχο δύο Scart και στην πρόσοψη θύρα USB 2.0. Εάν η τιμή της θα είναι αρχικά 50 ευρώ, όπως μας διαβεβαίωσαν οι ιθύνοντες της DIGEA και αργότερα πέσει ακόμα περισσότερο, πιστεύουμε ότι αποτελεί μία βατή προσφορά για τους χρήστες που ανήκουν στο entry level των απαιτήσεων. H συσκευή συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, δέχεται στην είσοδο USB δίσκους από 10GB έως 1ΤΒ και φυσικά USB Sticks, ενώ από την ίδια είσοδο υποστηρίζει λειτουργία PVR, δηλαδή μπορεί να γράψει ψηφιακό πρόγραμμα, η αυτονομία του οποίου ποικίλει ανάλογα από την χωρητικότητα του μέσου.
To σημαντικό είναι ότι πέρα από τον ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη, DVB-T/Mpeg-4, η συσκευή δουλεύει ως ένα προικισμένο media player, το οποίο θα φέρει τους χρήστες πιο κοντά στην διαχείριση multimedia αρχείων μέσω της τηλεόρασης τους.Σχετικά με την συμβατότητα υποστηρίζει RM, RMVB, VOB, AVI, MP4, MPG, MPEG, TS, TP, TRP, M2TS, MKV, MOV, WMV, DAT, DiVX, ISO & ASF, ενώ σε ότι αφορά τους κώδικες συναντάμε τους Real video 8/9/10, MPEG-1, MPEG-2, XiVD, DiVX3/3/5, H.264 & VC-1, με μέγιστη ανάλυση 1920x1080p.

Στον ήχο η συμβατότητα παρέχει πρόσβαση σε αρχεία MP3, WMA, PCM, ACE, RM, OGG, ALAC, FLAC & AAC και στις φωτογραφίες JPG, BMP, PNG, GIF, M-JPEG, ενώ είναι δυνατή η απεικόνιση slideshow με ηχητικό background.

Τα γραφικά επί της οθόνης αν και στερούνται φαντασίας και καλαισθησίας εν τούτοις αποδεικνύονται χρηστικά, αφού πρώτα καταλάβει ο χρήστης ότι η επιλογή ‘Playstation' αφορά στην αναπαραγωγή myltimedia αρχείων.

Η απόδοση της συσκευής είναι απρόσκοπτη, ικανοποιητική. Την δοκιμάσαμε με εσωτερική κεραία, δίπολο, σε διάφορες περιοχές (Κηφισιά, Νίκαια. Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, κ.α.) η λήψη της ήταν ικανοποιητική και άλλο τόσο η εγγραφή απέδωσε καλά αντίγραφα των ζωντανών προγραμμάτων.

Πρόκειται για μία συσκευή που θα δώσει ‘πάτημα' στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών για την είσοδο τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, προσφέροντας τους παράλληλα επιπλέον ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Βέβαια για κάτι καλύτερο και πιο ποιοτικό τα βαλάντια αυξάνονται. Αρκεί να είναι πιο ποιοτική και η μετάδοση φυσικά...
http://www.fullhd.gr/

Blog-Σχόλιο: Μήπως η Digea θα πρέπει να δωρίσει, από ένα ψηφιακό δέκτη Mpeg-4, και στους 1.300.000 κάτοχους δεκτών DVB-T/Mpeg-2; Που δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν ξανά την αλλαγή προτύπου εκπομπής, από την ΕΡΤ σε Mpeg-2 (2006), στην Digea σε Mpeg-4 (2009). Την νύφη δεν μπορεί να την πληρώνει, πάντοτε ο καταναλωτής!!!
Εκτός και αν ακολουθήσουν μια μέση οδό (σύμφωνα με μια πρόταση που έκανε η ΕΡΤ στην Digea)… Και να εκπέμψουν σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη σε Mpeg-2 (όπου προϋπάρχει το πρότυπο ψηφιακής εκπομπής Mpeg-2, μέσω ΕΡΤ) και σε Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, σε Mpeg-4, όπου δεν έχει εκπέμψει ακόμη ψηφιακά (η ΕΡΤ)… Για να έμπαινε επιτέλους σε κάποιο καλό δρόμο, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή… Τώρα μάλιστα που ακούγεται, ότι σύντομα το νομοθετικό πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει, μαζί με τον τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, δίνοντας το πράσινο φως, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης…
Και από το 2012, να αρχισει η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή (σε Mpeg-4), στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας
Γιατί οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράζουν κάθε δυο χρόνια ψηφιακούς τηλεοπτικούς δέκτες, πόσο μάλλον σήμερα που υπάρχει η οικονομική κρίση και όλες οι συνακόλουθες καταστάσεις, απολύσεις, ανεργία…

Πέμπτη

Καλώς ήρθατε στo μαγικό ψηφιακό κόσμο της Digea!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. 24 Ιουνίου 2009
ΚΥΡΙΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. Σύσταση εταιρείας με μετόχους τους Ιδιωτικούς Σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας με στόχο την παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας σύμφωνα με το νόμο 3592/07.
2. Γεννήθηκε η νέα Μάρκα «Digea» με στόχο να γίνει το σημείο αναφοράς του Έλληνα τηλεθεατή κατά τη διάρκεια της μετάβασης αλλά και μετά.
3. Η ψηφιακή τηλεόραση στη περίοδο της μετάβασης φέρνει ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΨΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ενώ μετά τη μετάβαση θα δείξει τις τεράστιες δυνατότητες της μέσα από το φάσμα που θα απελευθερωθεί: Περισσότερες επιλογές καναλιών, Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και αμφίδρομες υπηρεσίες.
4. Σύστημα εκπομπής MPEG4, μια επιλογή ευθύνης απέναντι στον Έλληνα τηλεθεατή. Προσοχή στις συσκευές και τους αποκωδικοποιητές που αγοράζετε.
5. 60% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2010, σε συντονισμό με την ΕΡΤ.
6. Αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα και ενεργά την μεγάλη πρόκληση της ενημέρωσης του κοινού και του συντονισμού της αγοράς.

ΟΜΙΛΙΑ Γιώργου Μαθιού, Chief Executive Officer, Digea – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.
Βασικά Μηνύματα Κείμενο: Κυρίες κύριοι καλησπέρα σας

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στο νέο μαγικό ψηφιακό κόσμο. Στην επόμενη μισή ώρα θα προσπαθήσω επιγραμματικά και όσο το δυνατόν σε πιο απλή γλώσσα υποσχόμενος να αποφύγω τις εξωτικές για τους περισσότερους συντμήσεις της ψηφιακής κοινότητας να παρουσιάσω τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση, ποια είναι το πλεονεκτήματα της και να μοιραστώ μαζί σας τα πλάνα μας για το προσεχές μέλλον. Ο στόχος μας σήμερα δεν είναι να σας εντυπωσιάσουμε. Ο στόχος μας είναι να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης, να εξηγήσουμε απλά και χωρίς μισόλογα τι σκοπεύουμε να κάνουμε ώστε να φτάσει η σωστή πληροφορία με άμεσο τρόπο μέσα από εσάς σε όλους τους Έλληνες. Είμαστε σήμερα εδώ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες γιατί πιστεύουμε ότι η υπόθεση της Ψηφιακής τηλεόρασης είναι υπόθεση όλων, μια Εθνική Υπόθεση.
Πριν όμως ξεκινήσω σας προσκαλώ σε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο να ξαναθυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ, στο κατώφλι της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης. Φύγαμε…

Γη και Ψηφιακή
Digea, σημείο αναφοράς στο ψηφιακό ταξίδι... Και το όνομα αυτής, DIGEA …

Η Επίγεια Ψηφιακή πλατφόρμα… Ψηφιακή και Γαία… Γή και Ψηφιακή, η πλατφόρμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης… DIGEA
Δεν πιστέψατε ποτέ ότι θα συνεχίζαμε να λέμε αυτή την εταιρεία Ψηφιακό Πάροχο Α.Ε. για πάντα…. Μια νέα μάρκα γεννήθηκε και ήρθε για να μας οδηγήσει στο νέο ψηφιακό κόσμο.
Φιλοδοξούμε η νέα εταιρεία να παρέχει πραγματικά υπηρεσίες υψηλότατης ποιότητας στους Έλληνες τηλεθεατές, να ανοίξει νέους ορίζοντες στην τηλεοπτική εμπειρία και κυρίως να είναι εκεί να βοηθήσει, να εξηγήσει και να καθοδηγήσει όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκείνους που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με κάποιο δισταγμό. Η ψηφιακή τηλεόραση είναι για όλους. Όπως η αναλογική τηλεόραση που μας αφήνει σιγά σιγά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Brandexcel που μας βοήθησε στην δημιουργία αυτής της μάρκας και είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό του λογοτύπου της Digea, ένα λογότυπο που θέλουμε να ταυτιστεί με την εμπιστοσύνη και την ποιότητα, να γίνει ένα σημείο αναφοράς των Ελλήνων σε αυτό το ταξίδι της ψηφιακής μετάβασης.

H μεγαλύτερη επανάσταση μετά την έγχρωμη τηλεόραση.

Είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην πεπαλαιωμένη τηλεοπτική εκπομπή που είχε εδώ και χρόνια μείνει απ έξω από την ψηφιακή επανάσταση. Άργησε αλλά ήρθε η στιγμή το πλέον μαζικό μέσο επικοινωνίας να μπει στον ψηφιακό κόσμο. Αν δεν είναι αυτό ένα εκρηκτικό μίγμα για αλλαγή τι είναι? Το πλέον μαζικό μέσο μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο και ανοίγει ένα τεράστιο ψηφιακό παράθυρο σε κάθε σπίτι… Για φαντάσου…

Αλλάζει το DNA της τηλεόρασης

Δεν πρόκειται για μια απλή εξέλιξη της τηλεόρασης, πρόκειται για την ολοκληρωτική της αναγέννηση. Η μεγαλύτερη επανάσταση από τότε που έγινε έγχρωμη. Για πρώτη φορά μετά από τα 60 και πλέον χρόνια ζωής του πιο αγαπητού μέσου, ειδικά στην Ελλάδα, αλλάζει το DNA της, ο τρόπος μετάδοσης του σήματος στην κεραία μας, και μετατρέπει την συσκευή μας από έναν παθητικό δέκτη σε ένα έξυπνο υπολογιστή που ανοίγει νέους οριζόντιες στην τηλεοπτική εμπειρία.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, όπως θα τα ζήσουν οι Έλληνες.

Η τηλεόραση μπαίνει στο ψηφιακό σύμπαν.

Ένα project τριών φάσεων
Θα υπάρξει μια περίοδος που φιλοδοξούμε να κρατήσει μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών, κατά την οποία θα εκπέμπουν οι σταθμοί παράλληλα ψηφιακά και αναλογικά, με τον καινούργιο και τον παλιό τρόπο, για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Ενημέρωση
Κατά την περίοδο αυτή οι Έλληνες θα μάθουν για την ψηφιακή τηλεόραση και θα κληθούν να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες συσκευές για να μπορέσει η τηλεόρασή τους να λάβει και να επεξεργαστεί το ψηφιακό σήμα ή ακόμη και να πάρουν τηλεοράσεις που θα έχουν ενσωματωμένο τον απαιτούμενο εξοπλισμό...

Προσαρμογή
Σε αυτή τη φάση θα χρειαστεί το κλείσιμο ορισμένων κέντρων προκειμένου το ήδη βεβαρυμμένο φάσμα των UHF να «χωρέσει» επί πλέον και τις συχνότητες που θα φέρουν το ψηφιακό σήμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος αριθμός συμπολιτών μας που μέχρι πρότινος έβλεπαν τηλεόραση από αυτά τα κέντρα θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν τους κατάλληλους αποκωδικοποιητές ή αν είναι δυνατόν να αναπροσανατολίσουν τις κεραίες τους σε κάποιο άλλο κέντρο αναλογικής εκπομπής. Από τη μεριά μας θα γίνει η προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το κλείσιμο των κέντρων αναλογικής εκπομπής τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της μετάβασης ώστε να δώσουμε το χρόνο τόσο στους πολίτες να ενημερωθούν όσο και στην αγορά να προμηθευτεί και να προμηθεύσει τις κατάλληλες συσκευές. Κατά την πρώτη περίοδο αυτής της μετάβασης θα ενεργοποιηθούν ψηφιακά κατ αρχήν τα 23 σημεία που περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση Μετάβασης 21161 του 2008 ενώ θα ακολουθηθούν οι προδιαγραφές εκπομπής που περιγράφονται σε αυτή και στη συνέχεια προοδευτικά και τα υπόλοιπα σημεία της χώρας.

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση! - Μετάβαση - Συντονισμένη μετάβαση.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΡΤ, ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει με ένα συντονισμένο τρόπο για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού.

Όταν οι πολίτες είναι έτοιμοι
Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου και εφόσον διαπιστώσομε ότι η διείσδυση του απαιτούμενου εξοπλισμού έχει ξεπεράσει ένα ποσοστό της τάξης του 85-90%, η αναλογική εκπομπή θα σταματήσει παραχωρώντας τη θέση της αποκλειστικά στην ψηφιακή εκπομπή. Σε αυτή τη φάση θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της πραγματικής κάλυψης της χώρας με το ψηφιακό σήμα και μια σειρά διορθωτικών ενεργειών θα χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη του Ελληνικού πληθυσμού.

Ψηφιακό μέρισμα μετά την μετάβαση.
Μετά από αυτή τη διαδικασία θα είναι και δυνατός ο καθορισμός του «Ψηφιακού Μερίσματος» του φάσματος δηλαδή που θα απελευθερωθεί ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές χρήσεις του. Μέχρι τότε θεωρούμε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα τουλάχιστον ακαδημαϊκή.

Μια μεγάλη πρόκληση
Η διαδικασία της μετάβασης της Ελλάδας είναι μια από τις πιο δύσκολες στην Ευρώπη. Καταφέραμε πάλι να είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση.

95% των Ελλήνων βλέπουν την ελεύθερη επίγεια τηλεόραση
Πρώτον: Η Ελλάδα έχει μια πρωτιά στην Ευρώπη. Ναι είναι γεγονός. Το 95% των Ελλήνων βλέπουν την Ελεύθερη τηλεόραση από την κεραία της ταράτσας τους. Από την «επίγεια εκπομπή» στα UHF. Για να έχετε μια εικόνα της Ευρώπης το ποσοστό αυτό είναι 15% στην Γερμανία και το Βέλγιο, 20% στη Γαλλία, και γενικά κινείται σε ύψη χαμηλότερα του 50% στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Καμία όμως δεν φτάνει την πρωτιά της Ελλάδας. 95% διείσδυση της επίγειας ελεύθερης τηλεόρασης.

Απουσία Εναλλακτικής Μαζικής Πλατφόρμας
Δεύτερο: Εκτός από την επίγεια ελεύθερη τηλεόραση δεν υπάρχει καμία εναλλακτική μαζική πλατφόρμα διανομής καναλιών. Όταν κλείνει λοιπόν μια αναλογική εκπομπή επηρεάζεται σχεδόν το σύνολο των κατοίκων που αυτή η εκπομπή καλύπτει. Και δεν έχει εναλλακτική. Πρέπει να προσαρμοστεί αν θέλει να συνεχίσει να βλέπει την ελεύθερη τηλεόραση του.

Ορεινό ανάγλυφο, νησιά, απομονωμένες περιοχές
Τρίτο: Το ανάγλυφο της Ελλάδας, τα εκατοντάδες νησιά και οι απομακρυσμένες πόλεις και χωριά πάνω σε ορεινούς όγκους κάνουν την ανάγκη σημείων εκπομπής να πλησιάζει σε απόλυτο αριθμό αυτό της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, ενώ το Βέλγιο και η Ολλανδία απαιτούν υπο-δεκαπλάσιο αριθμό σημείων εκπομπής για την κάλυψη του 90% του πληθυσμού

Χαώδες τοπίο στα UHF
Τέταρτο: Ένα ασφυκτικά γεμάτο φάσμα συχνοτήτων UHF. Εκατοντάδες τοπικοί σταθμοί έχουν καταλάβει κάθε κενό στο φάσμα καθιστώντας την μετάβαση ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ξεκινάμε λοιπόν μια ακροβασία, όπου πρέπει να οργανώσουμε την χαοτική κατάσταση των ερτζιανών και η συνεργασία δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση.

Χωρίς Νομικό Πλαίσιο
Πέμπτο: Δυόμιση χρόνια πριν το Ευρωπαϊκό deadline και δεν έχουμε ακόμη το νομικό πλαίσιο της μετάβασης, ενώ το τρέχον καθεστώς εγκατάστασης κεραίας ξηράς είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικό.

ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν εθνική πρόκληση. Γιατί ίσως είναι το μόνο γεγονός που θα επηρεάσει λίγο, `η πολύ την ζωή ΚΑΘΕ Έλληνα, ΚΑΘΕ Νοικοκυριού.

Ψηφιακή Τηλεόραση. Και λοιπόν?
Ψηφιακή τηλεόραση λοιπόν. Και στην Ελλάδα. Γιατί? Τι αλλάζει? Γιατί να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία? Τι έχει να κερδίσει ο κόσμος?

Τηλεόραση+Υπολογιστής
Η επίγεια Ψηφιακή Πλατφόρμα έχει τρομερές δυνατότητες. Πρόκειται για ένα υβρίδιο του μαζικού μέσου ενημέρωσης που όλοι ξέρουμε και ενός υπολογιστή με δυνατότητες δικτύωσης. Σήμερα όμως εστιάζουμε στα πρώτα βήματα αυτού του μέσου έτσι θα κάνουμε μια πιο πραγματιστική προσέγγιση. Θα περιοριστούμε στην περίοδο της Μετάβασης όπως θα την βιώσουν οι Έλληνες Από την πρώτη μέρα. Απλά και αληθινά χωρίς τα οράματα για το απώτερο

Ποιότητα σήματος για όλους
Λοιπόν η πρώτη ωφέλεια για τον Έλληνα είναι η ποιότητα σήματος. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έρχεται να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα πολλών συμπολιτών μας. ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ και τα ΕΙΔΩΛΑ στην οθόνη.

Η φωτογραφία είναι πραγματική και προέρχεται από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα δάσος κεραιών με αντηρίδες και ειδικές κατασκευές προκειμένου να κερδίσουν 2-3 ντεσιμπέλ σήματος. Και η Πολίχνη δεν είναι η μόνη. Σε άλλες, πιο πλούσιες γειτονίες οι 10μετρες κεραίες έχουν αντικατασταθεί από δορυφορικά πιάτα. Το πρόβλημα όμως είναι το ίδιο. Και το αντιμετωπίζουν πολλοί ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιο του. Η αναλογική εκπομπή είχε τα όριά της.
Η ψηφιακή εκπομπή είναι πιο δημοκρατική. Θα δώσει ποιότητα σήματος δωρεάν σε πολύ περισσότερους και όλα τα κανάλια του ψηφιακού μπουκέτου θα πιάνουν με την ίδια κορυφαία ποιότητα. Τέλος το βλέπω αυτό κι εκείνο αλλά το άλλο έχει χιόνια. Όταν πιάνουμε, πιάνουμε το 100% της ποιότητας εκπομπής.
Όπως βλέπετε και στο διάγραμμα ενώ στην αναλογική εκπομπή η ποιότητα της εικόνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ισχύ του σήματος και φθίνει αναλογικά όσο η ισχύς πέφτει, στην ψηφιακή εκπομπή έχουμε το φαινόμενο «κατώφλι». Βλέπουμε το 100% της ποιότητας μέχρι σε ένα χαμηλό επίπεδο ισχύος και μετά μαύρο. Τίποτα. Μόνο που αυτό το κατώφλι είναι 15 φορές χαμηλότερη ισχύς από το σημείο που η αναλογική εκπομπή αρχίζει να «χαλάει». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Εάν στην αναλογική εκπομπή πιάνατε ένα σταθμό ακόμη και με «χιόνια» έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες με την ψηφιακή εκπομπή να βλέπετε άψογα.

Κορυφαία ποιότητα εικόνας.
Η δεύτερη ωφέλεια για τον Έλληνα τηλεθεατή είναι η κορυφαία ποιότητα της εικόνας. Ο ψηφιακός δέκτης δεν είναι απλά μια συσκευή αναδιαμόρφωσης που περνάει κάθε παρεμβολή, είδωλο ή ανάκλαση κατευθείαν στην οθόνη. Ο δέκτης αποκωδικοποιητής του ψηφιακού σήματος είναι έξυπνος, είναι ένας μικρός υπολογιστής. Το δε σήμα είναι «θωρακισμένο» με πολλούς τρόπους. Η πληροφορία μοιράζεται και επαναλαμβάνεται ώστε όταν το σήμα δεχθεί μια παρεμβολή ο δέκτης ξέρει που να ψάξει να βρει την πληροφορία που έχασε ενώ μπορεί να την ανακατασκευάσει από τις προηγούμενες και επόμενες πληροφορίες. Τέλος με ένα έξυπνο σύστημα επιλογής βέλτιστου σήματος φιλτράρει τις ετεροχρονισμένες αντανακλάσεις που προκαλούν τα είδωλα σε ένα αναλογικό περιβάλλον και κρατάει πάντα σταθερή ποιότητα εικόνας.

EPG, η Τηλεόραση καταλαβαίνει τι δείχνει
Η ψηφιακή τηλεόραση σε αντίθεση με την αναλογική καταλαβαίνει τι δείχνει. Το πρόγραμμα μεταφέρει ενεργές πληροφορίες και οδηγεί τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος. Το γνωστό EPG. Με αυτό σαν άξονα μπορούμε να προγραμματίσουμε εγγραφή προγράμματος, να πάρουμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή αλλά και ότι ακολουθεί. Είναι μια υπηρεσία που αλλάζει τη σχέση μας με την τηλεόραση και βοηθάει ακόμη και τηλεθεατές με περιορισμένη σχέση με την τεχνολογία να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Βάζουμε τις Βάσεις για την Τηλεόραση του μεθαύριο.
Αυτά τα οφέλη θα είναι διαθέσιμα άμεσα ακόμη και στην περίοδο της μετάβασης. Και είναι σημαντικά. Ίσως όχι για αυτούς που ζητούν με αγωνία την επόμενη ανατρεπτική τεχνολογία. Το καινούργιο gadget. Τους “savvy” των κοινωνικών clusters της διαφήμισης. Το 5% του πληθυσμού. Αλλά σίγουρα είναι σημαντικά για την μεγάλη μάζα των τηλεθεατών, των κατοίκων στα χωριά, σε σημεία με δύσκολη λήψη των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα τηλεθέασης και θέτουμε τις βάσεις για την τηλεόραση του μεθαύριο με μέθοδο, όραμα για το μέλλον και ευθύνη. Ακλουθώντας όμως τον βηματισμό των πολλών.

1 συχνότητα = 4 κανάλια
Στην αναλογική τεχνολογία κάθε συχνότητα επέτρεπε την εκπομπή ενός καναλιού. Οι δυο έννοιες ταυτίζονταν. Στην ψηφιακή τεχνολογία είναι δυνατή η εκπομπή τεσσάρων καναλιών ανά συχνότητα μαζί με έναν αριθμό συνοδευτικών υπηρεσιών όπως το EPG, οι υπότιτλοι και άλλες ειδικές βοήθειες για ΑΜΕΑ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία συμπίεσης του σήματος και στη συνέχεια της πολυπλεξίας του.

MPEG 2, μια τεχνολογία του 90
Στη δεκαετία του 90 και τις αρχές του 2000 μεσουράνησε το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2. Είναι η τεχνολογία που κατέστησε δυνατό το πασίγνωστο DVD. Είναι επίσης η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η δορυφορική τηλεόραση σήμερα. Στις αρχές του 2000 έκανε την εμφάνιση της ένα σαφώς πιο εξελιγμένο σετ αλγορίθμων, το MPEG4 προκειμένου να επιτρέψει τη διανομή Video μέσα από τα στενά κανάλια του Internet.

MPEG 4, 40% καλύτερη ποιότητα
To MPEG4 επιτυγχάνει τουλάχιστον 40% περισσότερη συμπίεση από την παλιότερη τεχνολογία άρα από τον ίδιο δίαυλο – bandwidth επιτρέπεται το πέρασμα πολύ περισσότερης πληροφορίας, άρα 40% καλύτερη ποιότητα . Όλες οι χώρες που ξεκίνησαν το εγχείρημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μετά το 2006 το έκαναν κατευθείαν σε MPEG 4 ενώ οι χώρες που είχαν ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας σε MPEG 2 έχουν ήδη ξεκινήσει τη δεύτερη μετάβαση σε MPEG 4

Η Digea θα εκπέμψει σε MPEG4/H.264/AVC.
Εμείς αποφασίσαμε να κοιτάξουμε μπροστά. Στο μέλλον. Το MPEG4/H.264/AVC, έτσι είναι το πλήρες όνομα του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται στην ψηφιακή τηλεόραση, θα είναι το σύστημα που θα εκπέμψει η Digea.

Μια υπεύθυνη επιλογή
Στην Ελλάδα σήμερα μόνο το 10% των τηλεοράσεων ευτυχώς είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG 2. Έτσι ξεκινάμε από μια σχετικά καθαρή βάση. Το MPEG 4 παράγει ασύγκριτα καλύτερη εικόνα από το MPEG 2 ενώ είναι η προϋπόθεση για την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας που είναι ήδη πραγματικότητα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και που θα είναι δυνατόν στην Ελλάδα μετά την μετάβαση.

Θέτουμε τις βάσεις για HDTV
Έχουμε αρκετοί αγοράσει τουλάχιστον μια High Definition Ready τηλεόραση και ψάχνουμε να βρούμε Blue Ray δισκάκια για να μας δείξει την αξία της. Θεωρούμε ευθύνη μας απέναντι στους Έλληνες να μην παρατείνουμε την διείσδυση μιας ξεπερασμένης τεχνολογίας εγκλωβίζοντας τη χώρα στην ανάγκη μια δεύτερης μετάβασης μετά από δύο χρόνια, αλλά ευθέως, από την πρώτη ημέρα να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά για το δρόμο που έχουμε ακολουθήσει. Προσοχή λοιπόν, από εδώ και πέρα ρωτάμε ο ψηφιακός δέκτης που αγοράζουμε αποκωδικοποιεί MPEG 4. Οι προτεινόμενες προδιαγραφές για τους δέκτες που είναι συμβατοί με το σύστημα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιήσει η Digea Θα αναρτώνται από την 1η Ιουλίου στην ιστοσελίδα της εταιρείας, http://www.digea.gr/.

Παραμετροποίηση με προτεραιότητα την κάλυψη
Η παραμετροποίηση της εκπομπής αναφορικά με τη Διαμόρφωση, Ρυθμό Κώδικά και διάστημα φύλαξης θα γίνει με προτεραιότητα την καλύτερη κάλυψη κατά την περίοδο της μετάβασης δεδομένου ότι τα σημεία εκπομπής ψηφιακού σήματος θα είναι σαφώς πιο περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με την τελική φάση.

Ψηφιακός αποκωδικοποιητής 60 EURO - Ψηφιακή Τηλεόραση: Ένα κέντρο πολυμέσων
Για τη λήψη των ελεύθερων προγραμμάτων που θα φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της Digea, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκπέμψει ψηφιακά, από τις τηλεοράσεις που έχουν σήμερα στο σπίτι τους οι Έλληνες θα απατηθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα στοιχεία μας δίνουν ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 95%, η αγορά και εγκατάσταση ενός αποκωδικοποιητή αναμενόμενης αξίας γύρω στα 60 EU στην αρχή και αργότερα 40 με 50 EU, σύμφωνα με την εμπειρία της Ευρώπης. Αυτά για ένα βασικό αποκωδικοποιητή. Με 10-20 EU περισσότερα θα μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να προσθέσει θύρα USB και card reader ώστε να μπορεί να γράψει προγράμματα, να δεί τις ψηφιακές του φωτογραφίες και να ακούσει τραγούδια, να έχει έξοδο HDMI για κατευθείαν ψηφιακό σήμα στην τηλεόραση του και διάφορα άλλα.. Μην ξεχνάμε ότι οι ψηφιακοί αποκωδικοποιητές δεν είναι τίποτε άλλο από μικροί υπολογιστές πού έχουν ακόμη και δυνατότητα σύνδεσης στο Internet. Δεν μιλάμε λοιπόν συνήθως απλά για ένα επιπλέον κουτί που θα προσθέσουμε στην τηλεόραση μας αλλά για την μετατροπή της σε ένα κέντρο πολυμέσων.

60% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2010
Η Digea θα είναι τεχνικά σε θέση να καλύψει το 60% του Ελληνικού Πληθυσμού μέχρι τις αρχές 2010.

Πότε λοιπόν έρχεται επί τέλους η ψηφιακή τηλεόραση?

Ξυλόκαστρο
Ξεκινάμε άμεσα τις προετοιμασίες και χτίζουμε τις υποδομές ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες εκπομπές μας από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας στο τέλος του καλοκαιριού. Επιλέξαμε το Ξυλόκαστρο γιατί έτσι θα προκαλέσουμε την ελάχιστη δυνατή αλλαγή στις αναλογικές εκπομπές συνεπώς στην πράξη δεν θα χρειαστεί κανείς να αλλάξει τις συνήθειες του ενώ η πρώτη αυτή εκπομπή θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες και την ευκαιρία να συντονίσουμε στην εντέλεια τον εξοπλισμό μας.

Θεσσαλονίκη
Αφήνοντας 4 με 6 μήνες στην αγορά να ετοιμαστεί και το κοινό να ενημερωθεί, και εφόσον διαπιστώσουμε μέσα από ενδελεχείς έρευνες και στενή επικοινωνία με το λιανεμπόριο ότι αυτό έχει συμβεί στον βαθμό που απαιτείται για την απροβλημάτιστη έναρξη ψηφιακής εκπομπής, θα εκπέμψουμε ψηφιακά στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2009. Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση του 2008 που έχει προαναφερθεί και διέπει την πρώτη φάση της μετάβασης θα χρειαστεί να «κλείσει» η αναλογική εκπομπή από το λόφο του Φιλιππειου, όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό θα στερήσει το αναλογικό σήμα από περίπου 20,000 κατοίκους της περιοχής κάτω από το λόφο. Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος όμως όπως αναλύθηκε πιο πάνω, θα λύσει και το γενικότερο πρόβλημα λήψης της περιοχής με την προμήθεια του κατάλληλου αποκωδικοποιητή.

Αθήνα
Αμέσως μετά και πάντα με γνώμονα την αγορά και το βαθμό ενημέρωσης των τηλεθεατών θα ξεκινήσει η μετάδοση στην Αθήνα. Από τα κέντρα του Υμηττού και την Αίγινας. Στην Αθήνα κλείνει η αναλογική μετάδοση από την Αίγινα όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 2 με 3% του πληθυσμού της πόλης με μόλις 20,000 κατοίκους, όμως να χάνουν τελείως κάθε αναλογικό σήμα, κυρίως στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού. Μια επίσης πολύπαθη περιοχή από άποψη λήψης. Και αυτή η περιοχή λόγω της ψηφιακής εκπομπής θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της με την προμήθεια των κατάλληλων αποκωδικοποιητών.

Πάτρα και Λάρισα
Τέλος θα ακολουθήσει η ψηφιακή εκπομπή από την Αρόοη στην Πάτρα και το Δοβρούτσι στην Λάρισα με αντίστοιχες επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής αλλά σε πολύ μικρότερες κλίμακες, κλείνοντας αυτή την πρώτη φάση.

60% κάλυψη
60% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του 2010

Ολοκλήρωση Νομικού Πλαισίου
Για να γίνουν όμως αυτά, βασική προϋπόθεση είναι να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να επανεφεύρουμε τον τροχό για κάθε σημείο εκπομπής μόνο και μόνο για να μετατρέψουμε την αναλογική εκπομπή του σήμερα σε ψηφιακή. Οι τρέχουσες διαδικασίες θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε το πιο πάνω πλάνο, αν το επιτρέψουν ποτέ, μέσα σε ένα χρόνο και αυτό με αμφιβολία. Είναι λοιπόν πρωταρχικής σημασίας η ανάγκη λογικών ρυθμίσεων που θα καταστίσουν αν μη τι άλλο εφικτή την ψηφιακή μετάβαση όπως σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. Είμαστε δυστυχώς μια ειδική περίπτωση. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό.

Οι πραγματικές δυνατότητες μετά τη μετάβαση
Κατά τη διάρκεια της μετάβασης απαιτείται οικονομική χρήση του φάσματος προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν παράλληλα και το αναλογικό και το ψηφιακό άρα εστιάζουμε στο χτίσιμο των σωστών υποδομών και την βελτίωση της σημερινής τηλεοπτικής εμπειρίας. Μετά τη μετάβαση και αν όλα έχουν πάει καλά, θα υπάρχει το πλαίσιο να δείξει η ψηφιακή τηλεόραση τις πραγματικές δυνατότητές της μέσα και από το φάσμα που θα απελευθερωθεί. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί ακόμη δεν έχουμε κάνει ούτε την αρχή αλλά το νέο αυτό μέσο θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες επιλογές με θεματικά κανάλια και συνδρομητικές υπηρεσίες, για υπηρεσίες τηλεόρασης Υψηλής ευκρίνειας σε καθημερινή βάση από την κεραία του σπιτιού μας, και φυσικά υπηρεσίες αμφίδρομης τηλεόρασης που θα επανακαθορίσουν τόσο την τηλεοπτική εμπειρία όσο και τον ορισμό του μέσου με άμεσες θετικές επιπτώσεις τόσο στο εμπόριο και τις θέσεις εργασίας όσο και την ευρύτερη οικονομία.

Τηλεόραση + Κινητό + Ιντερνετ = Ψηφιακή Τηλεόραση
Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση σαν Πλατφόρμα συνδυάζει τη Μαζικότητα της τηλεόρασης αλλά με εξαιρετικά αναβαθμισμένη ποιότητα, την δυνατότητα προσωποποίησης του κινητού τηλεφώνου και το βάθος πληροφορίας του Ιντερνέτ. Μπορεί λοιπόν να γίνει το Ψηφιακό παράθυρο του κάθε Έλληνα στον κόσμο, βοηθώντας στην γρήγορη και μαζική γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Δύσκολος δρόμος μέχρι εκεί αλλά, εάν υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση και το επιτρέψουν και οι συνθήκες της αγοράς, όχι απαραίτητα μακρύς.

Η μεγαλύτερη πρόκληση: η ενημέρωση του κοινού
Μιλήσαμε για πολλές αλλαγές και για την ανάγκη του κόσμου να μάθει τι έρχεται και τι πρέπει να κάνει. Αν με ρωτήσετε, απ όλες τις προκλήσεις που αναφέραμε αυτή είναι η πιο μεγάλη. Γιατί όλα τα άλλα τα ελέγχεις, τα διαπραγματεύεσαι. Δεν μπορείς όμως ποτέ να είσαι σίγουρος ότι το σύνολο του πληθυσμού που επηρεάζεται κάθε φορά θα έχει ακούσει το μήνυμα σου, θα το έχει καταλάβει, θα έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει, και κυρίως θα το κάνει. Αν σε κάθε «αν» βάλετε ένα υπεραισιόδοξο 90% την ημέρα της μετάβασης 1 στους 3 Έλληνες δεν θα είναι έτοιμος. Αν το 90% γίνει 80% τότε μιλάμε για 3 στους 5 που δεν θα είναι έτοιμοι.

90% Χ 90% Χ 90% Χ 90% = 66%
Στην Αμερική μετά από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενημερωτική καμπάνια, και αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας από τον Φεβρουάριο στον Ιούνιο, είχαν 800,000 τηλεφωνήματα την πρώτη ημέρα και ήταν και εξαιρετικά ευτυχισμένοι γιατί περίμεναν 1.000.000-800.000 τηλεφωνήματα είναι 1% σε επίπεδο νοικοκυριών στην Αμερική.

Συντονισμένη καμπάνια, χιλιάδες GRPs - Στόχος μας η μέση Ελληνική οικογένεια
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια συντονισμένη και μαζική καμπάνια με χιλιάδες GRPs για να περάσει το μήνυμα απέναντι. Να περάσει αυτό το κοινωνικό μήνυμα απέναντι. Η Digea ετοιμάζει με την βοήθεια της Διαφημιστικής D’Arcy που έχει αναλάβει και την επιμέλεια της καμπάνιας, μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης που στοχεύει στην μέση Ελληνική οικογένεια με humor και απλή γλώσσα εστιάζοντας κυρίως στα κοινωνικά στρώματα και ηλικίες που είναι λιγότερο ανοιχτοί στις τεχνολογικές αλλαγές. Η καμπάνια θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο με μεγάλη μιντιακή πίεση. Η καμπάνια θα είναι σπονδυλωτή και το πρώτο σπότ θα ενημερώνει για την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης με στόχο να χτίσει μια βασική κατανόηση της αλλαγής που έρχεται. Σε δεύτερο χρόνο, και εφ όσον η αγορά θα είναι έτοιμη θα ξεκινήσει η ενημέρωση αναφορικά με την ανάγκη προμήθειας αλλά και την χρήση των αποκωδικοποιητών.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα δημιουργηθεί άμεσα μια ιστοσελίδα με ότι χρειάζεται κανείς να ξέρει για την ψηφιακή τηλεόραση, τι πρέπει να κάνει, πότε έρχεται η ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή του ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος για τους επαγγελματίες εγκαταστάτες κεραιών αλλά και εμπόρους ηλεκτρικών ειδών. Παράλληλα πλησιάζοντας στην πρώτη εκπομπή, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και βοήθεια. Αυτό το τμήμα της επικοινωνίας έχει αναλάβει η διαφημιστική εταιρεία Ashley.
Τέλος ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης πέφτει στα χέρια των δημοσιογράφων. Σε εσάς. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μήνυμα που όσοι έχουν βήμα πρέπει να το μεταφέρουν. Περιμένουμε λοιπόν από εσάς την περεταίρω ανάλυση, την σωστή πληροφόρηση και την συστηματική κάλυψη των εξελίξεων στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης. Μέσα από όλα τα μέσα ώστε να πετύχουμε το δύσκολο τουλάχιστον 90% κατανόησης του τι πρέπει κανείς να κάνει. Η ψηφιακή μετάβαση είναι ευθύνη όλων μας και όπως είπαμε ο Κώστας κι εγώ η ενημέρωση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση και ρόλος των δημοσιογράφων σε αυτό είναι πρωταρχικός. Σε αυτή την προσπάθεια μας βοηθάει η Palladian που έχει συντονίσει και το σημερινή συνέντευξη.

Καλώς ήρθατε στo μαγικό ψηφιακό κόσμο της Digea

Συνοψίζοντας λοιπόν

1. Η Digea είναι ο νέος ψηφιακός πάροχος που ιδρύθηκε από όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
2. Η ψηφιακή τηλεόραση φέρνει στην φάση της μετάβασης τέλεια εικόνα, καλύτερο σήμα και τον έξυπνο οδηγό προγράμματος.
3. Η Digea Ξεκινάει την ψηφιακή εκπομπή στο τέλος του καλοκαιριού ενός στόχος μας είναι, με προϋπόθεση ότι η αγορά θα είναι έτοιμη, να καλύψουμε το 60% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του 2010.
4. Η ενημέρωση του κοινού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Ετοιμάζεται καμπάνια που θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει internet site και αργότερα call center.


Σας ευχαριστώ πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Εύχομαι να ξεκαθαρίσαμε τα βασικά για την ψηφιακή μετάβαση και τα επόμενα βήματα μας. Είμαστε στη διάθεση σας για ερωτήσεις.

Καλώς ήρθατε στo μαγικό ψηφιακό κόσμο της Digea

DIGEA: Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή για τα ιδιωτικά κανάλια…

DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.: Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή ξεκινά για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), μετά την σημερινή παρουσίαση-συνέντευξη τύπου της εταιρίας DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. (στο Θέατρο Παλλάς). Η DIGEA θα προχωρήσει σε ψηφιακή εκπομπή DVB-T, με το σύστημα κωδικοποίησης MPEG4/H.264/AVC. Ξεκινώντας τις πρώτες ψηφιακές εκπομπές της, από το κέντρο εκπομπής Καμάρι Ξυλόκαστρου για την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου (στο τέλος του Καλοκαιριού). Σύμφωνα με την Ομιλία του Γιώργου Μαθιού, Chief Executive Officer της Digea – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. «Επιλέχτηκε το Ξυλόκαστρο, γιατί έτσι θα προκληθεί η ελάχιστη δυνατή αλλαγή στις αναλογικές εκπομπές, συνεπώς στην πράξη δεν θα χρειαστεί κανείς να αλλάξει τις συνήθειες του, ενώ η πρώτη αυτή εκπομπή θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες και την ευκαιρία να συντονίσουμε στην εντέλεια τον εξοπλισμό μας. Αφήνοντας 4 με 6 μήνες στην αγορά να ετοιμαστεί και το κοινό να ενημερωθεί, και εφόσον διαπιστώσουμε μέσα από ενδελεχείς έρευνες και στενή επικοινωνία με το λιανεμπόριο, ότι αυτό έχει συμβεί στον βαθμό που απαιτείται για την απροβλημάτιστη έναρξη ψηφιακής εκπομπής, θα εκπέμψουμε ψηφιακά στην Θεσσαλονίκη (εως στο τέλος του 2009). Στη Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση του 2008) που έχει προαναφερθεί και διέπει την πρώτη φάση της μετάβασης, θα χρειαστεί να «κλείσει» η αναλογική εκπομπή από το λόφο του Φιλιππειου, όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό θα στερήσει το αναλογικό σήμα, από περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής κάτω από το λόφο. Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος όμως θα λύσει και το γενικότερο πρόβλημα αναλογικής λήψης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την προμήθεια του κατάλληλου αποκωδικοποιητή. Αμέσως μετά και πάντα με γνώμονα την αγορά και το βαθμό ενημέρωσης των τηλεθεατών θα ξεκινήσει η μετάδοση στην Αθήνα. Από τα κέντρα του Υμηττού και της Αίγινας. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική μετάδοση από την Αίγινα (όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας). Αυτό αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 2 με 3% του πληθυσμού της πόλης (με μόλις 20,000 κατοίκους), που θα χάσουν τελείως κάθε αναλογικό σήμα, κυρίως στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού. Μια επίσης πολύπαθη περιοχή από άποψη λήψης. Και αυτή η περιοχή λόγω της ψηφιακής εκπομπής θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της με την προμήθεια των κατάλληλων αποκωδικοποιητών. Τέλος θα ακολουθήσει η ψηφιακή εκπομπή από την Αρόοη στην Πάτρα και το Δοβρούτσι στην Λάρισα με αντίστοιχες επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής, αλλά σε πολύ μικρότερες κλίμακες, κλείνοντας αυτή την πρώτη φάση.
Με απώτερο στόχο κάλυψης το 60% περίπου του πληθυσμού, έως τις αρχές του 2010…». Όλες οι εξελίξεις για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή από την μεριά της DIGEA, θα είναι αμφίδρομα εξαρτημένες από την αγορά, η οποία θα πρέπει να είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό DVB-T/ MPEG4 και από την ολοκλήρωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου (εκ μέρους της Πολιτείας και τις εξελίξεις με τις επερχόμενες εκλογές)... Κύρια δραστηριότητα της DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. θα είναι να προσφέρει υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (πολυπλεξίας και δικτύωσης), αρχικώς μόνο για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, STAR & ΣΚΑΪ), που τυγχάνουν να είναι και τα ιδρυτικά της μέλη (και στο μέλλον, σε όποια περιφερειακά κανάλια θα επιλέξουν τις υπηρεσίες της)… Τέλος, η DIGEA ετοιμάζει ενημερωτική διαφημιστική καμπάνια, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αναπτύσσεται και ο επίσημος δικτυακός της τόπος: http://www.digea.gr/... Μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης, η Ψηφιακή Τηλεόραση θα μπορέσει να δείξει τις πραγματικές εντυπωσιακές δυνατότητές της, ανοίγοντας τον δρόμο στην τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας, με περισσότερες επιλογές από θεματικά κανάλια, συνδρομητικές υπηρεσίες και φυσικά υπηρεσίες αμφίδρομης τηλεόρασης, που θα επανακαθορίσουν την τηλεοπτική εμπειρία...

Nicolas A. - http://greekdigitaltv.blogspot.com/

Τετάρτη

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…
21 Μαΐου 2009 - Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης - Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. (Στα πλαίσια του 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα της EETT – με θεμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»)…

Ανάμεσα στα άλλα, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης είχε θέσει τους εξής προβληματισμούς για τα συστήματα κωδικοποίησης (DVB-T), αλλά και μια σημαντική πρόταση προς την νεοσυσταθέντα πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης DIGEA (για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας - ΕΙΤΗΣΕΕ)…

…θα ήθελα να αναφερθώ στα συστήματα κωδικοποίησης. Το 2006 που η ΕΡΤ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η μοναδική τεχνολογία ήταν το MPEG 2. Σήμερα ήδη υπάρχει και το MPEG 4 –AVC κλπ. Επειδή η εγκατεστημένη βάση MPEG 2 (περιέχει 300.000 αποκωδικοποιητές και πάνω από 1 εκατ. Τηλεοπτικούς δέκτες) είναι ήδη μεγάλη και πιθανή εκπομπή των ιδιωτών (DIGEA) με MPEG 4 να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους τηλεθεατές, με συνέπεια:

i. Όσοι κάνουν λήψη από Αίγινα να μην βλέπουν τίποτα.
ii. Όσοι έχουν MPEG 2 θα πρέπει αμέσως να αντικαταστήσουν τον αποκωδικοποιητή τους με άλλον τεχνολογίας MPEG 4.

Θα πρότεινα στους συναδέλφους της DIGEA να ξεκινήσουν με MPEG 2 δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάμε μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.)…


Ολόκληρη παρουσίαση εδώ:

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…
21 Μαΐου 2009 - Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. ( Στα πλαίσια του 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα της EETT – με θεμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»)…

Η Σύγκλιση προϋποθέτει το πέρασμα από την αναλογική τηλεόραση στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση. Στόχος το switch-over το 2012.Αποτέλεσμα του switch-over το «ψηφιακό μέρισμα».Το πέρασμα αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση πάντα πρωτοπόρος στονΤομέα Τεχνολογιών Τηλεόρασης επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει σε Τεχνολογίες και προγράμμτα οδηγώντας το digital switch-over. Σεμία εποχή που όλη η Ευρώπη ασχολείται με ευρυζωνική σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση ευρίσκεται ήδη σε πορεία πλήρους ψηφιοποίησης. Οι δράσεις της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση συνοψίζονται στα πιο κάτω σημεία:

1. Ψηφιοποίηση περιεχομένου.
Η ΕΡΤ από τριετίας έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του Οπτικοακουστικού της αρχείου με πολύ καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα και συνεχίζει με στόχο να καταφέρει σε ένα βάθος πενταετίας να επιτύχει την ψηφιοποίηση όλης της αλυσίδας παραγωγής-επεξεργασίας διακίνησης.

2. Υποδομές.
Επίσης, περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένου εσωτερικό ευρυζωνικό δίκτυο που θα παίξει το ρόλο της ραχοκοκκαλιάς των νέων μορφών παραγωγής και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου, διασυνδέοντας όλα τα παραπάνω συστήματα. Επιπρόσθετα, η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην διασύνδεση των συστημάτων της με το Διαδίκτυο με μεσαίες προς το παρόν ταχύτητες οι οποίες θα γίνουν αρκετά μεγαλύτερες.

3. Εφαρμογές.
Μέσω της τωρινής και της μελλοντικής διαδικτυακής σύνδεσης της ΕΡΤ με τον έξω κόσμο, μία πληθώρα εφαρμογών θα καταστεί διαθέσιμη στους ευρυζωνικούς χρήστες του Διαδικτύου: ανάσυρση αρχειακού και τρέχοντος περιεχομένου και διαδραστικές εφαρμογές είναι δύο μόνο από τις εκατοντάδες που μπορούν να αναπτυχθούν.

4. Μετάδοση μέσω ΕυρυζωνικώνΔικτύων.
Η ΕΡΤ μεταξύ άλλων προχωρεί σε πιλοτικές ενέργειες για την διάχυση του ψηφιοποιημένου περιεχομένου της στα ψηφιακά ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας.Τα οφέλη από τις παραπάνω δράσεις θα είναι πολλαπλά. Κυρίως αναφέρουν με τη σημαντική μείωση του παραγωγικού δυναμικού, τη βελτιστοποίηση της προώθησης των προϊόντων της καθώς και την εισαγωγή σε πλατφόρμες new- media.

Έρχονται και οι ιδιωτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί. Με τη σειρά τους καλούνται να επενδύσουν. Άρα η απελευθέρωση φάσματος συχνοτήτων στις περιοχές των UHF οφείλεται σ’ αυτές τις επενδύσεις. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την δυναμική του ψηφιακού μερίσματος και να υιοθετήσουν την εισαγωγή νέων υπηρεσιών. Οι νέες υπηρεσίες θα πρέπει να περιέχουν προηγμένες νέες τεχνολογίες (π.χ. HDTV τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και mobile TV) κομμένες-ραμμένες στις αναπτυσσόμενες ανάγκες και δίκαιες προσδοκίες των πολιτών. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί (Broadcasters) και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Τηλεοπτικών Σταθμών (E.B.U.) ανησυχούν για την χρήση και τον καταμερισμό του ψηφιακού μερίσματος. Το75% των Ευρωπαίων Πολιτών παρακολουθεί προγράμματα που εκπέμπονται από τηλεοπτικούς σταθμούς που είναι μέλη της E.B.U. Περίπου 375 εκατομμύρια τηλεθεατές για την E.B.U. Τα μέλη της E.B.U. Επενδύουν 10 δις € ετησίως για νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα 2.2 εκατ. υπαλλήλους.
Οι όποιες πολιτικές του switch-over θα πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του καταναλωτή καθώς και τις επενδύσεις του στη νέα τεχνολογία. Οι καταναλωτές επενδύουν ήδη σε τηλεοπτικούς δέκτες υψηλής ευκρίνειας HDTV και περιμένουν να δεχθούν προγράμματα υψηλής ευκρίνειας που θα φθάσουν σ αυτούς από ποικίλες πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Κυρίως όμως περιμένουν να λάβουν προγράμματα HDTVΔΩΡΕΑΝ. Δηλαδή κυρίως μέσω της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης.

H Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα μεταφοράς ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη.
•Στην Μεγάλη Βρετανία ήδη ξεπέρασε την δορυφορική τηλεόραση.
•Είναι ήδη η κυρίαρχη πλατφόρμα στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και σε άλλες χώρες.
Ακόμα και σε χώρες με πολλή μεγάλη εξάπλωση της καλωδιακής τηλεόρασης όπως στις Γερμανία και Ολλανδία το αναλογικό switch-off αυξάνει διαρκώς τη σημασία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές προτιμούν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Η καλωδιακή τηλεόραση και το IPTV δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ. Προϋποθέτουν συνδρομή. Μελλοντικά (ήδη ξεκίνησε) τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης θα μεταφέρονται με άλλες πλατφόρμες όπως mobile TV, mobile broadband και fixed broadband.Οι τεχνολογίες όμως αυτές απαιτούν επιπλέον έξοδα για τους καταναλωτές (μηνιαίες συνδρομές ή/ και κόστος χρήσης).

Το φάσμα συχνοτήτων της περιοχής UHF στην πατρίδα μας είναι ήδη όλο κατειλημμένο από τηλεοπτικούς σταθμούς νομίμως ή παρανόμως και με καθεστώς ημιαναρχίας. Παρατηρείται το φαινόμενο πολλές συχνότητες να φιλοξενούν δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν από διαφορετικό σημείο (Υμηττός-Αίγινα κλπ.). Περιμένουμε όλοι ότι ο ερχομός της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης θα «βάλει τάξη» στο «άναρχο τηλεοπτικό πεδίο». Η χρήση λοιπόν του ψηφιακού μερίσματος θα πρέπει να αναδείξει πολιτικές με στόχο την εξασφάλιση της πολιτισμικής διαφορετικότητας και του πλουραλισμού των media.

Πρέπει λοιπόν πάντα να κυριαρχεί το μακροχρόνιο δημόσιο συμφέρον. Στην World Radiocommunications Conference (WRC) 2007 αποφασίστηκε η είσοδος των Telecoms στη ζώνη 790-862MHz (δίαυλοι 61 έως 69) για εφαρμογές 3G, 4G, Wimax κλπ. Μέρος αυτής της ζώνης είχε αποδοθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα (61 έως66) για τηλεοπτικές εκπομπές και 66 έως 69 στο ΓΕΕΘΑ.

Η Ρυθμιστική Αρχή που θα αποφασίσει για τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος στη χώρα μας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τα παρακάτω:

1.Nα εξασφαλίσει ικανό αριθμό συχνοτήτων για χρήση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης καθώς και για την δυναμική της ανάπτυξη προς νέες τεχνολογίες (MPEG4, DVB-T2).

2.Να εξασφαλίσει τις τηλεοπτικές εκπομπές από παρεμβολές από την επερχόμενη σύγχρηση του φάσματος από τις κινητές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά στις αμφίδρομες κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στις ασύρματες ευρυζωνικές που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ισχυρές παεμβολές στις τηλεοπτικές εκπομπές. Ιδιαίτερη προσοχή στις κινητές τερματικές. Η παρεμβολή αυτού του είδους (από κινητές εκπομπές) είναι πολύ δύσκολο και να την προβλέψουμε αλλά και να τη «μαζέψουμε». Η χρήση γειτονικών διαύλων θα καταστεί σχεδόν αδύνατος.

3. Nα θεσπίσει αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τις διατάξεις εκπομπής, π.χ. περιορισμοί ισχύος, guard bands, spectrum masks με μεγάλη απόρριψη π.χ. 65 db κλπ. (αυξημένο κόστος για εγκαταστάσεις εκπομπής).

4. Η εκπομπή της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης εξασφαλίζεται μόνο στην περιοχή συχνοτήτων UHF 470 –862 MHz. Να σημειωθεί ότι οι κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών (π.χ.WiMAX) μπορούν να εφαρμοσθούν και σε άλλες περιοχές συχνοτήτων. Οι κινητές τηλεπικοινωνιακές έχουν ήδη πάρει ένα τεράστιο ποσό συχνοτήτων του φάσματος στα UHF και μέρος αυτού του φάσματος δεν το χρησιμοποιούν επαρκώς ή καθόλου (Υπηρεσίες WiMAX χρησιμοποιούν ήδη ζώνες συχνοτήτωνό πως 2,3 ÷2,7 GHz, 3,3 ÷3,8 και 5,0 ÷6,0 GHz.


5. Tην εναρμόνιση με τις γειτονικές χώρες.
Η Ελλάδα στην GE06 πήρε συχνότητες για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θέλω να σημειώσω ότι όλες αυτές οι συχνότητες είναι απονομές (allotments) και όχι εκχωρήσεις (assignment).Δηλαδή οι απονομές θα πρέπει να γίνουν οριστικές εκχωρήσεις. Αυτό συνεπάγεται την προσεκτική εναρμόνιση με τις όμορες χώρες. Μην εκπλαγούμε αν στο τέλος μείνουμε με πολύ λιγότερες συχνότητες από αυτές που νομίζαμε ότι είχαμε. Επίσης η διαδικασία αυτή μας δείχνει ότι το μοίρασμα του ψηφιακού μερίσματος δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλες τις χώρες. Δεν μπορεί να ρυθμιστεί κεντρικά. Τα κράτη μέλη έχουν ιδιαιτερότητες. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι σε πολλά σημείαθα επέλθει «σύγκρουση» της WRC 07 με την GE 06.5.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα συστήματα κωδικοποίησης. Το 2006 που η ΕΡΤ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η μοναδική τεχνολογία ήταν το MPEG 2. Σήμερα ήδη υπάρχει και το MPEG 4 –AVC κλπ. Επειδή η εγκατεστημένη βάση MPEG 2 (περιέχει 300.000 αποκωδικοποιητές και πάνω από1 εκατ. Τηλεοπτικούς δέκτες) είναι ήδη μεγάλη και πιθανή εκπομπή των ιδιωτών (DIGEA) με MPEG 4 να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους τηλεθεατές, με συνέπεια:

i. Όσοι κάνουν λήψη από Αίγινα να μην βλέπουν τίποτα.
ii. Όσοι έχουν MPEG 2 θα πρέπει αμέσως να αντικαταστήσουν τον αποκωδικοποιητή τους με άλλον τεχνολογίας MPEG 4.


Θα πρότεινα στους συναδέλφους της DIGEA να ξεκινήσουν με MPEG 2 δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάμε μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε.

Κυριακή

Στις 24 Ιουνίου έρχεται ο «Ψηφιακός Πάροχος»…


Στις 24 Ιουνίου, o «Ψηφιακός Πάροχος» (της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γιώργος Μαθιός), αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή (από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας). Στην συνέντευξη τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρότυπο εκπομπής που θα ακολουθήσει ο «Ψηφιακός Πάροχος», με το DVB-T/Mpeg4 (να υπερισχύει έναντι του πρότυπου εκπομπής DVB-T/Mpeg2), που ακολουθεί η ΕΡΤ από το 2006 και κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που διαθέτουν νέας τεχνολογίας τηλεοράσεις η` STBs δέκτες (ένα θέμα, που θα πρέπει να απασχολήσει και τον «Ψηφιακό Πάροχο»)… Επίσης θα ξεκαθαριστούν τα καλοκαιρινά πλάνα για τις πρώτες πιλοτικές εκπομπές (για Θεσσαλονίκη/ Ξυλόκαστρο/Αίγινα-Αττική…), αλλά και την καμπάνια ενημέρωσης για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή…

Ας υπενθυμίσουμε ότι ο Χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων (με ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης) για την μεταβατική περίοδο έως το 2012, προβλέπει τους εξής διαύλους εκπομπών για τα πρώτα υποψήφια κέντρα δοκιμαστικών εκπομπών DVB-T, στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κορινθιακού κόλπου (Ξυλόκαστρο):

Θεσσαλονίκη 2ο Κέντρο Εκπομπής – Σίβρι ή Φιλίππειο:

Δίαυλος 23UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) – Σχόλιο: εδώ μάλλον θα μεταφερθούν τα ψηφιακά κρατικά κανάλια που προορίζονται για το δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, από τον δίαυλο 26 UHF…
Δίαυλος 25UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 29UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 31UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 46UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 50UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 56UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: Το 1ο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, θα εκπέμψει από αυτή την συχνότητα…
Δίαυλος 59UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)

Αθήνα 2ο Κέντρο Εκπομπής – Αίγινα:

Δίαυλος 22UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 46UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 47UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 48UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: Το 1ο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, που εκπέμπει ήδη σ` αυτή την συχνότητα…
Δίαυλος 52UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: εδώ θα εκπέμψουν τα κρατικά κανάλια που προορίζονται για το δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ…
Δίαυλος 54UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 63UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 65UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)

Κορινθιακός κόλπος Κέντρο Εκπομπής – Ξυλόκαστρο:

Δίαυλος 37UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 43UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 55UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 56UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 59UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 61UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 64UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)Blog-Σχόλιο: Για να δούμε, πόσο θα προχωρήσουν οι εξελίξεις DVB-T εκπομπών (στην χώρα μας) και από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών της ΕΙΤΗΣΕΕ… http://rexsat.blogspot.com/

Σάββατο

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη, η μια από τις από τις δυο βασικές συχνότητες της ΕΙΤΗΣΕΕ (DVB-T)…


Καθάρισε η μια από τις δυο βασικές συχνότητες της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ψηφιακός Παρόχος), για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει έναρξης των πρώτων δοκιμαστικών εκπομπών DVB-T…

Μια και επιχείρηση εντοπισμού και διακοπής λειτουργίας παράνομου τηλεοπτικού σταθμού που εξέπεμπε από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2009 μετά από συνεργασία της ΕΕΤΤ με το Τμήμα Ενημέρωσης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τηλεοπτικό σταθμό χωρίς διακριτικό τίτλο, ο οποίος εξέπεμπε παράνομα στο δίαυλο C-25. Το πρόγραμμα του σταθμού μεταδιδόταν κατά τις μη εργάσιμες ώρες και περιελάμβανε κυρίως χαρτομαντείες, μουσικά βίντεο κλιπ και διαφημίσεις «ροζ» τηλεφωνικών γραμμών. Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, το Τμήμα Ενημέρωσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή τεχνικών πραγματογνωμόνων της ΕΕΤΤ, προέβη στην κατάσχεση όλου του εξοπλισμού εκπομπής του εν λόγω σταθμού.

Blog – Σχόλιο: Εν αναμονή των εξελίξεων, περιμένουμε και την επίσημη συνέντευξη τύπου του Ψηφιακού Παρόχου…

Πέμπτη

MPEG4 Cam: Τρέχει τις εξελίξεις ψηφιακών εκπομπών DVB…

Όλο και περισσότεροι πάροχοι ψηφιακών εκπομπών (στις δορυφορικές, καλωδιακές, επίγειες και IPTV πλατφόρμες), επιλέγουν να περάσουν από το πρότυπο εκπομπής MPEG-2 (`η απευθείας), στο πρότυπο εκπομπής MPEG-4. Μια και προσφέρει καλύτερη εκμετάλλευση χωρητικότητας, με περισσότερα κανάλια εκπομπής, αμφίδρομες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα εικόνας… Στις νέες εξελίξεις των ψηφιακών εκπομπών DVB, έρχεται να προστεθεί μια νέα εξελιγμένη μοντούλα, που θα προσφέρει λύσεις (σε εκατομμύρια ψηφιακά νοικοκυριά στην Ευρώπη)…
Οι προδιαγραφές CI Plus (του φορέα που δημιουργήθηκε από την Neotion) και άλλους πέντε μεγάλους κατασκευαστές (Panasonic, Philips, Samsung, Sony και SmarDTV), έδωσε πρόσφατα την αναγκαία πιστοποίηση στο νέο MPEG4 Cam NP4 της Neotion… Έτσι από τα τέλη του Απρίλη, είναι διαθέσιμα τα νέα εξελιγμένα MPEG4 Cam NP4 της Neotion (για τους κατασκευαστές σε μορφή Development Kits), που θα προσφέρουν πρόσβαση στις MPEG-4 υπηρεσίες καναλιών, παράλληλα με πολλές αμφίδρομες υπηρεσίες (για τους καταναλωτές-συνδρομητές), αφού θα διαθέτουν δυνατότητα επέκτασης μνήμης, παράλληλης σύνδεσης σε δίκτυο ψηφιακού δέκτη `η IDTV, με τον υπολογιστή (pc) και άλλα χαρακτηριστικά… Ενώ για τις πλατφόρμες θα δίνουν έξτρα δυνατότητες έλεγχου, αλλά και προστασία για τις HDTV εγγραφές… Η πρώτη πλατφόρμα που θα κάνει χρήση των νέων εξελιγμένων MPEG4 Cam NP4 της Neotion, θα είναι η Ολλανδική καλωδιακή πλατφόρμα Ziggo
Στην δικτυακή αγορά , έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οι πρώτες εκδόσεις Pocket MPEG4 Cam NP4 της Neotion (με υποστήριξη κρυπτογράφησης Irdeto, Conax και Viaccess), που υπόσχονται να επιτρέψουν στο σημερινό σας ψηφιακό δέκτη ή IDTV, να έχει πρόσβαση στις SD υπηρεσίες καναλιών DVB/MPEG-4 (με την μετατροπή τους, σε MPEG2)… Τα MPEG4 Cam υπόσχονται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα πρόσβασης από εκπομπές DVB-Τ/MPEG-4 (κάτι που θα φάνει στη πράξη)…
Με την προσθήκη των MPEG4 Cam, σε όλους τους ψηφιακούς δέκτες και τηλεοράσεις HD Ready (με ενσωματωμένο δέκτη DVB-Τ/MPEG-2), που διαθέτουν θύρα ελεγχόμενης πρόσβασης DVB-CI… Ενώ, δεν αποκλείονται για κάποιες περιπτώσεις, η πιθανή πλήρης αναβάθμιση δεκτών και IDTV (από τους ίδιους τους κατασκευαστές), με τις αντίστοιχες εφαρμογές CI Plus Development Kits της Neotion…

Οι εξελίξεις σχετικά με το MPEG4 Cam (ενδιαφέρουν και την Ελληνική αγορά), με τις επερχόμενες δοκιμαστικές εκπομπές της ΕΙΤΗΣΕΕ (στο πρότυπο εκπομπής DVB-Τ/MPEG-4?), η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα ως «Ψηφιακός Πάροχος» να ξεκαθαρίσει το τοπίο (με την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου)… Ακόμη ο «Ψηφιακός Πάροχος», θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και θέματα που θέτονται στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΤΤ. Ανάμεσα στα άλλα (στις πρόσφατες δηλώσεις του), ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νικήτας Αλεξανδρίνης αναφέρει ότι η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προχωρά χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χρονοδιάγραμμα και φορέα συντονισμού (και χωρίς να έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη χωροθέτηση και τη δημιουργία των 21 πάρκων κεραιών (που θα ισχύσουν κατά τη μεταβατική περίοδο).
Γι` αυτό είναι αναγκαίο να ληφθούν τώρα (οι σωστές πολιτικές αποφάσεις), ώστε να μην αρχίσει άναρχα (η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή), αλλά και να μην υπάρξουν στο μέλλον (τρομερές διαταραχές με επιπτώσεις στους πολίτες). Ενδεικτικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, την επανασχεδίαση των δικτύων ευρυεκπομπής, αλλαγές ή προσαρμογές σε δέκτες (κουτιά set-top) ή IDTV των καταναλωτών…