11o Συνέδριο Info-ComWorld...

...Eπισκέφτηκα το Info-ComWorld και παρακολούθησα την ενότητα για το ψηφιακό μέρισμα. Δεν μπόρεσα να κάτσω και για την επόμενη θεματική ενότητα που αφορούσε το IPTV. Μερικές από τις ειδήσεις που άκουσα τόσο από το πάνελ που συζήτησε το θέμα όσο και από τα πηγαδάκια που στήθηκαν έξω από την αίθουσα μετά το πέρας της ενότητας:

1) Ο κ. Καψάλης, υπεύθυνος για το καθορισμό του χάρτη συχνοτήτων πρότεινε οι συχνότητες που θα μπορούσαν να δοθούν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μετά το αναλογικό switch off και οι οποίες θα προέκυπταν μετά από διάλογο είναι από 61- 69 UHF με τη συχνότητα 60 να παραμένει δεσμευμένη ως «σύνορο ασφαλείας» Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συννενόηση με τις όμορες χώρες ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός για την κατανομή των συχνοτήτων που δεν έχουν κατοχυρωθεί από την χώρα μας.

2) Οι περισσότεροι από το πάνελ συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουμε την 1η Ιανουαρίου 2012. Ακόμη και ο εκπρόσωπος της ΕΕΤΤ έκανε λόγο ίσως και για το 2015.

3) Η ΕΡΤ ήταν έτοιμη να εκπέμψει το 2ο μπουκέτο της (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και Βουλή) από την 1 Νοεμβρίου 2008, αλλά δεν το έκανε μετά από κυβερνητική παρέμβαση.

4) Σε 45 ημέρες θα εκπέμψει η Digea από Θεσσαλονίκη και μετά ακολουθεί και η Αθήνα.

5) Έρευνα που έγινε για τους ιδιώτες έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων στην Πελοπόννησο και το 40% των ερωτηθέντων στα νησιά δεν έβλεπαν σωστά τα αναλογικά κανάλια.

6) Έρευνα της Hellas Sat έδειξε ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες βάζουν Nova για να βλέπουν τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια. Για το λόγο αυτό ο ΟΤΕ θέλει να εντάξει στη πλατφόρμα του και τα ελεύθερα ιδιωτικά.

7) Ο εκπρόσωπος της Hellas Sat τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και στην Ελλάδα για HD κανάλια, τα οποία ο ΟΤΕ θα προσφέρει.

8) Στον ΟΤΕ μίλησαν για την ανάγκη διαγωνιστικής διαδικασίας στην παραχώρηση συχνοτήτων για επίγεια ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση.

9) Στην ΕΡΤ μίλησαν ότι είναι θέμα software για την αλλαγή από το MPEG-2 σε MPEG-4 και το οποίο όπως είπαν χαρακτηριστικά δεν παίρνει πάνω απο 3-4 ώρες. Μόλις αναπτυχθεί η Digea και πουληθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός σε MPEG-4 συσκευές, τότε η ΕΡΤ θα πάει και αυτή σε MPEG-4. Η ΕΡΤ υπολογίζει τον αριθμό των αποκοδικωποιητών MPEG-2 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τηλεοράσεις με ενσωματωμένο MPEG-2) που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα σε 500.000. Αυτός είναι και είναι ο σημαντικότερος λόγος που δεν έχει υιοθετήσει ακόμα το MPEG-4 φοβούμενη την αντίδραση του κόσμου.

10) Το 2ο Μπουκέτο της ΕΡΤ περιμένει την άδεια από την πολιτεία για να εκπέμψει και το οποίο θα είναι σε MPEG-2.

11) Απο την ΕΡΤ προτείνουν κάποιες από τις συχνότητες που θα απελευθερωθούν, να δεσμευθούν για δοκιμές νέας τεχνολογίας όπως DVB-T2, HDTV και DVB-H

12) Από την ΕΡΤ μίλησαν για εκπομπή HD από την πλευρά τους σε 2 χρόνια και μόνο μέσω επίγειας ψηφιακης εκπομπής.

13) Υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και της Digea για το ψηφιακο μέρισμα το οποίο πρόκειται να απελευθερωθεί. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θέλουν από τώρα να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ποιες συχνότητες θα μπορούσαν να πάρουν, ενώ η Digea επιμένει ότι ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το switch off, δηλαδή ίσως και το 2015. Σε αυτή την προοπτική αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ο οποίος απάντησε ότι με αυτές τις πρακτικές δεν αναπτύσσεται ένας δυναμικός κλάδος της αγοράς και επέμεινε στο γιατί η Digea, η ΕΕΤΤ και η ΕΡΤ αρνούνται να έρθουν σε διάλογο μαζί τους. Ο εκπρόσωπος της Digea απάντησε ότι ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπεί προσφέρει και κοινωνικό έργο, ενώ οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας βλέπουν το όλο θέμα αυστηρά ως bussiness.

(papasouzakias) - http://www.avclub.gr/


EDIT: Σχόλια για ειδήσεις από το 11o Συνέδριο Info-ComWorld...

Αρκετά ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις από το 11ο Συνέδριο Info-Com World που παρουσίασε ο papasouzakias (avclub.gr). Ακολουθούν σχετικά σχόλια:

1) Χάρτης συχνοτήτων – ψηφιακό μέρισμα: Το ελληνικό κράτος (υπουργείο Υποδομών – ΕΕΤΤ) πρέπει κάποτε να αποδείξει ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να επιβάλλει την εφαρμογή τους. Καλές οι συζητήσεις και οι δημόσιες διαβουλεύσεις για το ψηφιακό μέρισμα με την κατάθεση αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων και συμφερόντων από διάφορες εταιρείες, αλλά η Πολιτεία είναι αυτή που καλείται να αποφασίσει, με γνώμονα τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αδιανόητο τη στιγμή που οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προχωρούν η μια μετά την άλλη στο αναλογικό switch off, η Ελλάδα να μη διαθέτει ακόμα οριστικό & επίσημο χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής τηλεοπτικής περιόδου, η τήρηση του οποίου θα είναι δεσμευτική για όλους.

2) Ημερομηνία αναλογικού switch off: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δηλώσει το 2012, αλλά επίσημα δεν υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένη σχετική ημερομηνία. Επομένως, μπορεί να δούμε την πλήρη διακοπή των αναλογικών εκπομπών στην Ελλάδα να πραγματοποιείται το 2012 (Ευρωπαϊκή Ένωση), μπορεί το 2015 (ITU), μπορεί κι αργότερα! Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή δεν θα κατασκευάζονται πλέον τηλεοράσεις με αναλογικό δέκτη…

3) Η Digea σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: Μακάρι να ξεκινήσουν σύντομα οι εκπομπές της Digea στις δύο παραπάνω πόλεις. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την άμεση και πλήρη διακοπή των αναλογικών εκπομπών από Φιλίππειο και Αίγινα που προβλέπει η KYA 21161/2008.

4) Έρευνα για λήψη αναλογικών καναλιών: Χρειαζόταν, άραγε, η διεξαγωγή έρευνας για να αποδειχθεί ότι μετά από 45 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ και 20 των ιδιωτικών καναλιών, σε πολλές περιοχές η επίγεια αναλογική λήψη εξακολουθεί να παραμένει τριτοκοσμική;

5) ΟΤΕ – ελληνικά κανάλια: Τώρα που μετά από έρευνα οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ γνωρίζουν ότι μόνο η δορυφορική εκπομπή παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικράτειας (υπηρεσία που μέχρι στιγμής διαθέτει μονοπωλιακά η Nova), πρέπει, όντως, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου όλα τα ελληνικά κανάλια εθνικής εμβέλειας να ενταχθoύν στην Conn-x TV (IPTV & δορυφορική), χωρίς να παραβλέπουν και τα περιφερειακά - τοπικά κανάλια.

6) ΟΤΕ – κανάλια HD: Ας ελπίσουμε ότι η έναρξη λειτουργίας της δορυφορικής Conn-x TV μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) στη Ελλάδα. Η συνεργασία με Bulsatcom και Dolce στον Hellas Sat 2 μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα…

7) Διαγωνισμός για συχνότητες συνδρομητικής DTT: Ο ΟΤΕ απλά ζητάει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Οι συχνότητες (π.χ. UHF) αποτελούν σπάνιο εθνικό πόρο και παραχωρούνται από το κράτος σε εταιρείες - παρόχους δικτύου με την καταβολή του μεγαλύτερου δυνατού οικονομικού ανταλλάγματος για την εμπορική χρήση τους.

8) ΕΡΤ – MPEG-2/MPEG-4: Να και μια περίπτωση που η ΕΡΤ υπολογίζει και φοβάται την αντίδραση του κόσμου (κάτοχοι δεκτών DVB-T/MPEG-2)!!!
Ποιος, όμως, υπολογίζει
(για να μην τον φοβάται αργότερα) τον κάθε ανυποψίαστο καταναλωτή που ακόμα και σήμερα αγοράζει ένα δέκτη με τις παραπάνω προδιαγραφές (STB ή ενσωματωμένο σε τηλεόραση), πιστεύοντας ότι με αυτόν θα βλέπει όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια;

9) ΕΡΤ – δοκιμές DVB-T2, HDTV, DVB-H: Η ΕΡΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρότασή της, παραθέτοντας παραδείγματα άλλων χωρών (εφόσον υπάρχουν) που παραχώρησαν απελευθερωμένες συχνότητες UHF για δοκιμαστικές εκπομπές νέων τεχνολογιών.

10) ΕΡΤ – εκπομπή HD σε 2 χρόνια: Αν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ κάνουν λόγο για HD εκπομπή σε δύο χρόνια, ας μετρήσουν τον επόμενο Ιούνιο πόσες (και ποιες) ευρωπαϊκές κρατικές τηλεοράσεις - μέλη της EBU θα είναι αυτές που δεν θα μεταδώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής σε HD Παράλληλα, ας κατανοήσουν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ (και η κυβέρνηση που την ελέγχει) ότι τα κρατικά κανάλια (SD & HD) είναι υποχρεωμένα να προσεγγίζουν το 100% των πολιτών – χρηματοδοτών τους μέσα από κάθε διαθέσιμη τηλεοπτική πλατφόρμα (επίγεια – δορυφορική – IPTV – καλωδιακή – mobile TV).

(Κώστας Πρέντας) - http://www.satleo.gr/content/view/2267/1/