MTV: Αξέχαστα γενέθλια στην Ελλάδα…


Σταματήστε τον πρώτο περαστικό 30-40 χρόνων που θα βρείτε μπροστά σας και συλλαβίστε του τρία γράμματα: Μ-Τ-V. Ρίγη συγκίνησης θα διαπεράσουν το σώμα του. Βλέπετε, το γνωστό μουσικό κανάλι έχει σημαδέψει βαθιά την παραπάνω γενιά, που ξαφνικά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 είδε στη μικρή της οθόνη να εναλλάσσονται αγαπημένοι και μη καλλιτέχνες στα πιο φρέσκα βίντεο κλιπ της εποχής.
Δύο νέες εκπομπές:
Σήμερα που το MTV επανάκαμψε στα πλήκτρα του τηλεκοντρόλ μας τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τα reality shows να μονοπωλούν τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες του προγράμματος.
Όμως, όπως τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη του στον ΕΤ.Κ, ο 44χρονος αντιπρόεδρος του MTV Networks International κ. Αντόνιο Κάμπο Νταλ’ Ορτο, «η μουσική παραμένει πάντα η βάση μας». Γι’ αυτό το λόγο το γνωστό μουσικό κανάλι εγκαινιάζει δύο νέες μουσικές εκπομπές, το MTV World Stage και το MTV Push.

«Οταν θέλεις να ακούσεις καινούργια πράγματα συμβουλεύεσαι τους φίλους σου και το MTV», ισχυρίζεται ο κ. Νταλ’ Ορτο επικαλούμενος τις έρευνες του μουσικού καναλιού σε όλο τον κόσμο.
«Θα είμαστε παρόντες σε όποια πόλη μάς ενδιαφέρει και σας διαβεβαιώνω ότι η Αθήνα μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ειδικά μετά τη μεγάλη επιτυχία της συναυλίας των REM στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ίσως, ήταν η πιο πετυχημένη συναυλία μας για το 2008. Ήταν φανταστικά». Επόμενος σταθμός, δηλαδή, είναι η Αθήνα; «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω από τώρα. Περιμένουμε στο επόμενο τρίμηνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κρίση, για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες μας. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε πολύ να διοργανώσουμε κάτι σημαντικό για τα πρώτα γενέθλια του MTV στην Ελλάδα».

«Η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού και η τηλεθέαση που το κανάλι σημειώνει είναι πάρα πολύ καλή. Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Βέβαια, πρέπει να πω ότι δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι όταν ένας σταθμός έχει καλή τηλεθέαση όλα πάνε καλά. Πάντα πρέπει να αναζητάμε τις καλύτερες δυνατές ισορροπίες στο πρόγραμμά μας, γεγονός που συμβαίνει όσον αφορά στο MTV Greece», λέει ο κ. Νταλ’ Ορτο. Και ποιες είναι οι ισορροπίες σήμερα στο ελληνικό MTV; «50-50», μας απαντά, λέγοντας ότι το πρόγραμμα είναι μοιρασμένο ισόποσα ανάμεσα στο μουσικό και μη περιεχόμενο. Ασφαλώς το MTV έχει αλλάξει. Δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με το κανάλι που ενδεχομένως θυμάστε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
«Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της MTV, μετά την Αγγλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έγινε μια στροφή προς μη μουσικά προγράμματα. Να είστε σίγουροι όμως ότι αν διαπιστώσουμε ότι το ελληνικό κοινό δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές αναλογίες του προγράμματός μας, θα είναι κάτι που θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη», διαβεβαιώνει ο κ. Νταλ’ Ορτο.

Η εμφάνιση των reality shows στο πρόγραμμα του ΜΤV είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους το κανάλι πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει δύο νέες εκπομπές:

Το MTV World Stage, όπου μεγάλοι καλλιτέχνες θα δίνουν δωρεάν συναυλίες σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου και αυτές θα μεταδίδονται κάθε Παρασκευή σε 62 κανάλια, και το MTV Push, στο οποίο θα παρουσιάζεται η δουλειά ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Αφετηρία για το MTV World Stage ήταν το Τόκιο στις 27/2 με τους Coldplay, ενώ το MTV Push ξεκίνησε να μεταδίδεται αυτό το μήνα με πρώτους προσκεκλημένους τους Metro Station και τους White Lies. «Μετά το Τόκιο και τους Coldplay σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε την Πόλη του Μεξικού», μας λέει ο κ. Ντελ’ Ορτο. Επί σκηνής και επί της οθόνης μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε live τους Slipknot (13/3), Oasis (20/3), Franz Ferdinand (27/3), Duffy (29/5) και Kaiser Chiefs (5/6). Επίσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες με τους Metallica, The Cure, Amy Winehouse, Kings of Leon κ.ά.

«Στόχος μας με αυτές τις δύο εκπομπές είναι να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι η βάση του MTV παραμένει η μουσική», δηλώνει ο κ. Νταλ’ Ορτο. Το θέμα βέβαια είναι αν υπάρχει χώρος για το μουσικό κανάλι στην προώθηση νέων ταλέντων τη στιγμή που το Διαδίκτυο αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για να ακούσει κανείς νέες μουσικές προτάσεις. «Οι έρευνες που έχουμε κάνει σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι οι νέοι επιλέγουν τη μουσική που θα ακούσουν μέσω των φίλων τους και του MTV. Πάντα θα χρειάζεσαι κάποιον να σου προτείνει τι να ακούσεις και πιστεύουμε ότι το MTV παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα», ισχυρίζεται.

Όμως, ποια είναι η γνώμη του γενικά για τη μουσική βιομηχανία και πώς τη βλέπει να εξελίσσεται τα επόμενα δέκα χρόνια; «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των νέων ανθρώπων. Θα είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθένα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αλλάξει ο τρόπος πρόσβασης και απόκτησης της μουσικής και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Οι αλλαγές σε αυτό τον τομέα είναι δραματικές και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει»
Προτιμήσεις
Τελειώνοντας τη συνομιλία μας τον ρωτήσαμε για τις δικές του μουσικές προτιμήσεις. «Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα νέα ονόματα, αλλά μεγάλωσα με καλλιτέχνες σαν τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Ντέιβιντ Σίλβιαν. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τις καινούργιες δουλειές των Franz Ferdinand και των Green Day», λέει γελώντας.
Κυριακή, 08.03.09 - Του Κώστα Ζαλίγκα - Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79388


Blog-Σχόλιο:
Εμείς θα λέγαμε, ότι o επόμενος σταθμός για την γενέθλια συναυλία του Ελληνικού MTV, θα έπρεπε να είναι η Θεσσαλονίκη, η πρώτη δορυφορική πόλη στην Ελλάδα που εξέπεμψε το παλιό MTV Europe… Αν και η άφιξη του Ελληνικού MTV στην Θεσσαλονίκη καθυστερεί..., αφού είναι εξαρτημένη από την μη εξάπλωση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα… Ο αγαπητός αντιπρόεδρος του MTV Networks International κ. Αντόνιο Κάμπο Νταλ’ Ορτο, θα πρέπει να πάρει άμεσα την πρωτοβουλία (όπως κάνει και για το αντίστοιχο επίγειο ιταλικό MTV), ώστε να ενεργοποιηθεί ένα ελεύθερο δορυφορικό feed του MTV Greece, σε κάποιο δορυφόρο (π.χ. στο δορυφόρο Hellas Sat2 – 39 East), για να έχουν πρόσβαση όλοι οι μουσικόφιλοι στην Ελληνική επικράτεια. Παράλληλα να αποτελεί το κεντρικό feed τροφοδοσίας, τόσο για την Νόβα, όσο και για τις ανερχόμενες IPTV πλατφόρμες και να αποφεύγεται η κακίστη ποιότητα εικόνας και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το τελευταίο καιρό το Ελληνικό MTV (από την αντίστοιχη δορυφορική εκπομπή, σε Hot Bird 13 East)…