Στις 21 Νοεμβρίου η οριστική ψηφιακή μετάβαση της Digea σε Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Β. Εύβοια...

Νέα Ενημέρωση: O Γιώργος Μαθιός στην εκπομπή "Παράθυρο στη Θεσσαλία" (Βίντεο)…
Στις 21 Νοεμβρίου, 2,5 εκατομμύρια πολίτες συντονίζουν τους δέκτες τους στις συχνότητες του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος της Digea… 
Ολοκληρώνεται, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΟΙΚ. 62941/1831/Φ111Α/29-10-2014, Φ.Ε.Κ. 2931/Β’/30-10-2014), το τέταρτο από τα έξι συνολικά switch-off της χώρας, προκειμένου το αναλογικό `η μεταβατικό ψηφιακό σήμα να αντικατασταθεί από το οριστικό τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, σε τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και τη Βόρεια Εύβοια…


...Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων θα αποκτήσουν πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Digea.


Με αφορμή το τέταρτο «περιοχικό» switch-off στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ο CEO της Digea, κ. Γιώργος Μαθιός δήλωσε: «Μετά τις τρεις πρώτες επιτυχημένες μεταβάσεις σε Πελοπόννησο, Αττική και Βορειοανατολική Ελλάδα, προχωράμε στην τέταρτη φάση αυτού του έργου, από τις έξι συνολικά, που αφορά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού. Πλέον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους εκπομπές ψηφιακά, με καλύτερη εικόνα και ήχο και με επιπλέον υπηρεσίες».
Στις 21 Νοεμβρίου, 21 κέντρα εκπομπής θα «καλύψουν» με επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, μέρος της Στερεάς Ελλάδας και τη Βόρεια Εύβοια. Δεκαοκτώ κέντρα που τώρα εκπέμπουν αναλογικά θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή και οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG-4 (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή). 
Τα υπόλοιπα τρία κέντρα εκπομπής, ο «Χορτιάτης» και το «Φιλίππειο» στη Θεσσαλονίκη και το «Δοβρούτσι» στη Λάρισα, ήδη εκπέμπουν ψηφιακά και θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής που είναι κατοχυρωμένες από το κράτος. Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή/και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους. Παράλληλα, θα διακοπεί η αναλογική εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά και τα κανάλια της περιφέρειάς τους με υψηλής ποιότητας σήμα, άψογη εικόνα χωρίς «χιόνια» και τέλειο ήχο, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε νέες υπηρεσίες όπως τον εύχρηστο Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος (EPG). Η Digea, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών, συμπεριλαμβάνει στο site της χρήσιμες πληροφορίες για τους τηλεθεατές. Στο www.digea.gr οι τηλεθεατές μπορούν να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν, αλλά και για το πώς πραγματοποιείται ο επανασυντονισμός ή η σύνδεση του αποκωδικοποιητή.

Πίνακας συχνοτήτων ανά κέντρο εκπομπής
Σύμφωνα με τον Χάρτη Συχνοτήτων, στο τέταρτο «περιοχικό» switch-off καθορίζονται τα παρακάτω κέντρα και συχνότητες εκπομπής:

Κέντρα εκπομπής
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας
Χορτιάτης
Φιλίππειο
Αριδαία
Μουριές
27 | 30
55 | 56
Πολύγυρος
31 | 34
50 | 54
Δοβρούτσι
Ελασσόνα
Καλαμπάκα
35 | 38
52
Πήλιο
Σωρός
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
26 | 29
47
Χλωμό
Λιχάδα
Δαμαστά
Αταλάντη
33 | 35
53
Κρίκελο
Φραγκίστα
Δομνίστα
Ποταμιά
26 | 29
47


Πληροφορίες για τους συντάκτες
Η Digea είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, η Digea έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.] την άδεια παρόχου δικτύου για την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα της χώρας, όπως ορίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία. Η Digea ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009 αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση 13 ψηφιακών κέντρων εκπομπής, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων, μετά την ολοκλήρωση και του τέταρτου switch-off, έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα 74 ψηφιακά κέντρα για εκπομπή στις τελικές συχνότητες.
Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εκπομπή των καναλιών, χωρίς να ορίζει το περιεχόμενο τους.



Νέα ΕνημέρωσηO Γιώργος Μαθιός στην εκπομπή "Παράθυρο στη Θεσσαλία" (Βίντεο)